500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Garam masala nedir? Garam masala baharatı nasıl kullanılır?

Garam masala nedir? Garam masala baharatı nasıl kullanılır?

Feb 10, 2024

Masala’lar Hindistan’da kullanılan karışım baharatlara verilen isimdir. Hatta masala kelime anlamı itibarıyla da baharat karışımı demektir. Masala’nın önüne gelen kelime ile o baharat karışımının nasıl bir tada sahip olduğu ya da nerede kullanıldığı anlaşılır. Örnekse garam masala nedir diye merak ederseniz, garam acı/baharatlı anlamına geldiğinden garam masala da, acı baharat karışımı anlamına gelir.

Garam masala karışımları bölgeden bölgeye, mutfaktan mutfağa, aşçıdan aşçıya değişir. Fakat genellikle içinde kimyon, kişniş, kakule, karabiber, tarçın, karanfil ve muskat yer alır. Garam masala nedir, neden yapılıyor, içinde ne var diye merak ediyorsanız, bunlar size fikir verecektir.

Garam masala baharatınızı Hindistan’da yaygın olarak yapıldığı gibi siz de evinizde kendi kendinize yapabilirsiniz veya Hayfene’nin sizler için hazırlamış oluğu karışımlardan sipariş verebilirsiniz. Garam masala nedir anladıktan sonra, şimdi gelelim onu nasıl kullanacağımıza.

Garam Masala Tavuk Körisi Tarifi

Tavuk eti dünyanın neredeyse tamamında, farklı kültürlerde, çok farklı şekillerde tüketiliyor. Garam masala nedir diye sorduktan sonra ise, Hindistan taraflarına doğru gitmek ve oradan tarifleri sayfamıza taşımak kaçınılmaz. Garam masala nedir sorusunun yanıtını daha da özümsemek için, buyurun tarifimize.

Malzemeler

2 çorba kaşığı sade yağ

4 parça kemikleri ve derisi ayıklanmış tavuk butu

1 büyük kuru soğan

2 diş sarımsak

Taze zencefil

Taze zerdeçal

Deniz tuzu

2 çorba kaşığı garam masala

1 kırmızı acı biber

1 büyük boy domates

2 bardak Hindistan cevizi yağı

Taze kişniş

Yapılışı

Büyükçe bir çelik tencerede sade yağı ılık hale getirin. Yağ eridiği zaman küçük parçalar halinde doğradığınız tavuk parçalarını içine atın. Sıcak yağda tavukları soteleyin. Beyaz hale gelince, içine yemeklik doğradığınız soğanları atın. Ateşi orta seviyeye getirin ve üzerine bir miktar tuz serpin. 10 dakika boyunca düzenli olarak karıştırarak soğanların sade yağ içerisinde pişmesini sağlayın. Garam masala nedir diye merak etmiştim, bu karmaşık bir tarifi buldum diye üzülmeyin. Şimdi geliyor!

Tencereye sarımsakları, zencefil, zerdeçal, biber ve nihayet garam masalayı ilave edin. Baharatları tavuğun üzerine doğru alarak tüm malzemelerin baharatlarla kaplanmasını sağlayın. Ardından küp küp doğradığınız domatesleri ve Hindistan cevizi sütünü de ilave edin. Orta ateşte, arada sırada karıştırarak ve tavuk tel tel çözülene kadar yaklaşık 20 dakika boyunca pişirin. Sosun kıvamını, bir kaşık yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Kaşığın sırtını sosa değdirdiğinizde, akıp gitmemesi gerekiyor. Yanında yasemin pirincinden hazırlayacağınız pilavla ve üzerini taze kişniş ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun!

Garam Masalaya Türk Dokunuşu

Bu tarifimizde artık garam masala nedir, nasıl pişirilir, tadı neye benzer gibi soruların yanıtlarını öğrenmiş okuyucularımıza, Hint ve Türk mutfaklarını harmanlayabilecekleri bir tarif sunuyoruz. Siyez bulgurlu garam masala tarifimiz, yine tavuk ile hazırlanıyor.

½ bardak siyez bulguru

4 parça kemikleri ve derisi ayıklanmış tavuk butu

Kuru soğan

Sarımsak

1 bardak Hindistan cevizi sütü

1 tatlı kaşığı garam masala

Deniz tuzu

Maydanoz

Siyez bulgurunu bir kenarda suyunu çektirerek haşlayın, içine tereyağı koyarak kapağı kapalı şekilde dinlenmeye bırakın. Bu sırada tencereye tereyağını alarak, soğan ve sarımsakları bunda soteleyin. Üzerine küçük küçük doğradığınız tavuk parçalarını atın. Deniz tuzunu ekleyin. Yemek suyunu salıp geri çekene kadar orta ateşte pişirin. Altını kıstıktan sonra üzerine garam masalayı ekleyin. İyice karıştırıp tüm tavukların baharata bulanmasını sağlayın. Üzerine Hindistancevizi sütünü ekleyin. İyice piştikten ve sos yoğun bir kıvam aldıktan sonra yemeğimiz servise hazır. Siyez bulgurunu bir tabağa alıp yayın. Üzerine garam masala tavuğu ekleyin. Üzerini ince kıyılmış maydanoz ile süsleyin! Afiyet olsun ??