Evde kendi ekmeğini yapmak, onunla güzelce oyalanmak, fırından çıktığı andaki o inanılmaz kokuyla mest olmak ve sonrasında afiyetle yemek gibisi yok. Özellikle de koronavirüs sebebiyle evlerimizde kaldığımız bu dönemde, hem vakit bolluğu hem de sokağa çıkamamak nedeniyle ekmek yapmayı öğrenmek için çok doğru bir zaman. Elbette farklı unların kullanıldığı, ekşi mayalı artizan ekmekler yapmak o kadar kolay değil. Belli bir bilgi birikimi ve el alışkanlığı gerektiriyor. Ancak ekmeğini kolay yoldan pişirmek ve keyfine bakmak isteyen amatörler için de son derece kolay tarifler bulunuyor. Bu makalemizde, sadece 4 malzeme, 1 kase, 1 tahta kaşık ve 1 tencere ile yoğurmaya gerek kalmadan nasıl ekmek hazırlayabileceğinizi anlatacağız. Dışı çıtır çıtır, içi göz göz, tadı nefis emeğimizi hazırlarken, neredeyse bütün işi mayanız ve fırınınız yapacak. İşte yoğurmadan ekmek hazırlama keyfi sunan, evde kolay ekmek tarifimiz.
½ çay kaşığı instant maya
1 çay kaşığından biraz fazla Hayfene deniz tuzu
1,5 su bardağı ılık su
Geniş ve derin bir karıştırma kabında un, maya ve tuzu karıştırın. Üzerine ılık suyunuzu ekleyin. Ilık sudan kasıt, kesinlikle kaynatma noktasına gelmemiş ancak oda sıcaklığına göre de nispeten daha yüksek bir sıcaklıkta ısıtılmış su. Sonrasında bir tahta kaşık yardımıyla hepsini güzelce karıştırın. Hamurunuz yapışkan ve oldukça gevşek olacak. Sonrasında üzerini streç film veya bir havlu ile güzelce kapatın. En az 12, tercihen 18 saat boyunca oda sıcaklığında dinlendirin. Bu tarifin en önemli noktası uzun süre beklemesi. Bunun için ekmeğinizi kahvaltı için pişirecekseniz, hamurunuzu bir gece önceden hazır edip dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Bekleyen hamurunuz göz göz olacak ve içinde bulunduğu kabı doldurup kabaracak. Kabaran hamurunuzu unladığınız tezgaha alın. Üzerine de biraz un serpiştirerek hamuru hafifçe birkaç defa kendi içine doğru katlayın ve yuvarlak şeklini verin. Bu şekil verme aşamasını kolaylaştırmak için yine üzerine un serpiştirdiğiniz bir fırın kağıdı da kullanabilirsiniz. Eğer hamurunuz çok cıvık ise, üzerine un ekleyebilir veya ellerinizi unlayarak elinize yapışmasını engelleyebilirsiniz.
Bu noktadan sonra hamurumuz bir 30 dakika daha bekleyecek. Bu sırada fırınınızı 230 dereceye ayarlayın. Fırınınızın sıcaklık ayarı bu kadar yükseğe çıkmıyorsa ve daha düşük bir ısıda pişirmek zorundaysanız, pişirme süresini daha uzun tutmanız yeterli.
Seçtiğiniz uygun tencereyi ısınması için fırının içine yerleştirin. Burada Dutch Oven denen ağır dökme tencerelerle en iyi sonucu alırsınız. Ancak plastik parçası bulunmayan, fırına girebilecek özellikteki dökme demir, çelik, seramik ve benzeri kapaklı tüm tencereler de işinizi görecektir. Pişirme süreleri tencereye ve fırının özelliğine göre farklılaşabilir. Bunu deneyerek ve kontrol ederek kendiniz karar verebilirsiniz.
Hamurunuz hazır olduğunda altına temiz bir fırın kağıdı koyarak, tencerenizin içine yerleştirin. Eğer şekil vermek için kullandığınız aynı kağıdı kullanıyorsanız, üzerinde kalan ekstra unu üfleyerek uzaklaştırın. Sonrasında kapağını kapatarak fırına verin.
Ekmeğinizin en az 40 dakika kapağı kapalı şekilde pişmesi gerekiyor. Ekmek hamurunuzu bir kürdan yardımıyla kontrol ettiğinizde içinin pişmiş olduğunu görüyorsanız, dışının çıtırlığını edinmesi ve güzel kahverengi bir yüzeye sahip olması için ekstra bir 15 dakika da kapağı açık şekilde pişirme aşamasına geçebilirsiniz.
Ekmeğiniz mis kokusuyla fırından çıktıktan sonra, en az 15-20 dakika daha sabretmeniz ve ekmeğinizin buharını atarak homojen bir şekilde ılınmasına müsaade etmeniz gerekiyor. Sabretmeyip hemen keserseniz, ekmeğinizin içi hamur kalacaktır. Dinlenen ekmeğinizi sonrasında ister tereyağı ile iter sızma zeytinyağı ve italyan baharat karışımına batırarak isterseniz de favori çorbanızın veya kahvaltılıklarınızın yanında afiyetle tüketebilirsiniz.
Evde Kolay Ekmek Tarifi İçin İpuçları
Bir de küçük not… 1 bardak un dediğimizde, 250 ml’lik standart bir su bardağını kastediyoruz. Ancak bardağınızın boyutuna göre un miktarı tariftekinden biraz daha az veya biraz daha fazla olabilir. Bu da hamurunuzun yoğunluğunu direkt etkileyecektir. Bu tarifin güzelliği, son derece esnek olması ve her koşulda güzel sonuç vermesi. Bu nedenle hamurunuz size çok cıvık veya katı geliyorsa, endişelenmeyin, tencereye alabilecek kadar yoğunlukta bir hamur elde ettiğiniz takdirde, gerisini fırınınızı halledecektir. Genel olarak hamurun hafif cıvık ve yapışkan bir hamur olması gerektiğini de aklınızdan çıkartmayın. Ancak çok cıvıksa azar azar un ekleyebilirsiniz. Tutmakta zorlandığınız noktada, temas edeceğiniz her noktaya hafifçe un serpiştirebilirsiniz. Birkaç kez katlama hareketi yaparak, yuvarlağa benzer bir şekil elde edeceksiniz.
Evde kolay ekmek tarifi için gereken mayanız hiç bitmesin isterseniz hazır mayadan maya çoğaltma ipuçlarımızın olduğu makalemizi inceleyebilir, hamur işi baharatlarımıza da göz atabilirsiniz.
Afiyet olsun!