500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Asya Mutfağından Baharatlar

Asya Mutfağından Baharatlar

Feb 10, 2024

Asya Mutfağı Baharatları Hangileridir

Asya ve Uzakdoğu mutfağı farklı lezzetleriyle bizi cezbediyor. Alıştığımız tatların dışındaki egzotik tatlar, farklı baharat, sebze-meyve ve et kombinasyonları insanda merak yaratıyor. Asya lezzetlerini evde hazırlamak isteyen amatör şeflerin mutfaklarında hazır etmeleri gereken şeylerin en önemlileri içerisinde baharatlar yer alıyor. Her yemeğe renkleri ve kokularıyla adeta karakter katan baharatlar, bu noktada da bize destek oluyor. Kakuleden çörek otuna, kişnişten zerdeçala, Asya mutfağında en çok kullanılan baharatları anlattık.

Kakule

Baharatların kraliçesi olarak anılan kakule, özellikle Güney Hindistan bölgesinde sıklıkla kullanılan bir baharat. Yeşil kakule, yemeklerin, tatlıların ve içeceklerin içine atılıyor, içine girdiği her tarife çok özel bir tat katıyor. Kakulenin lezzeti odunsu aromalarla yumuşak dokunuşları bir araya getiriyor. Bu nedenle de hem tuzlu hem de tatlı tariflerde kullanılabiliyor. Kakuleyi kullanırken bütün halinde değil, içindeki çekirdeklerini kullanmalısınız. Üzerine çizik atarak da çekirdeklerin tat ve kokularını yemeğe geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Kakuleyi pilavlarda kullanabilir, Hint yemeklerine ekleyebilirsiniz. Ayrıca risottolarda, iç pilav, perde pilavı gibi tariflerde kullanabilirsiniz. Kakule et ve tavuk yemekleriyle de çok iyi gider, ancak az miktarda katmaya özen göstermeli. Bunun yanı sıra, hoşaflara, reçellere atılabilir. Özellikle ayva ve elma reçellerine muhteşem bir lezzet katar. Keklere, kurabiyelere eklenebilir. Soğuk çay tariflerine ve sıcak şarap içine iyi gider. Kakuleli Türk kahvesi hazırlayarak bu Asya lezzetini yerel lezzetlerle de buluşturabilirsiniz.

Karanfil

Yine hem tatlı hem tuzlu tariflerde kullanılan bir baharat: Karanfil. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen karanfil Hint Okyanusu bölgesindeki ülkelerde, en çok Zanzibar, Endonezya, Madagaskar, Hindistan ve Sri Lanka’da yetişiyor. Kuzu eti, balıklar, köfteler, tavuk ve et haşlamaları, çorbalar, çeşitli deniz ürünleri, yahni tarifleri karanfil ile zenginleşen tarifler ile apayrı birer lezzete kavuşuyor. Ayrıca, kabak, Brüksel lahanası, lahana gibi sebzelere yakışır; kırmızı lahana ve soğanla birlikte piştiğinde et yemeklerinin yanında servis edilecek güzel bir lezzet ortaya çıkar. Karanfil ayrıca, şekerli sıcak suyun içinde bekletilip, soğuduktan sonra meyve salatalarının üzerine sos olarak kullanılabilir. Kabak ve incir tatlılarına, vanilyalı lezzetlere, ekmeklere ve çeşitli hamur işlerine eklenir.

Kişniş

Kişniş hem taze olarak hem baharat şeklinde Asya ve Uzakdoğu mutfaklarında sıklıkla kullanılır. Binlerce yıl öncesine uzanan Mısır papirüs kayıtlarında, eski Çince kaynaklarda ve Sanskritçe metinlerde kişnişin izlerine rastlanır. Lezzeti ve faydalarıyla çağlar boyunca mutfaklarda yer edinmiştir. Kişnişin, etlerden tatlılara çok farklı kullanım alanları vardır. Kendine has kokusu ile içine girdiği her lezzete müthiş bir karakter katar.

Et ve tavuk yemeklerinin üzerine, sebze ızgaralara, noodle tariflerine eklenebilir. Kişnişin tadını en güzel şekilde almak için pişmiş yemeklerin üzerine taze olarak kıyılmış biçimde serpmek iyi bir fikir olacaktır. Soslarda ise, yine pişirmeden, tıpkı İtalyanların pesto sosundaki gibi, havanda baharatlarla döverek kullanabilirsiniz.

Kimyon

Çok yakından tanıdığımız kimyonu biz oldukça sahipleniriz, et yemeklerinden çorbalara pek çok tarife atıveririz. Oysaki kimyon sadece Türkiye ve bölgesinde değil, Latin mutfaklarından Arap yemeklerine, Hint tariflerinden Uzakdoğu bölgesine kadar dünyanın çok farklı noktalarında severek kullanılır. Kimyonun şifalı özeliği, bağışıklık sistemini güçlendiren, kalp damar sağlığını destekleyen ve hazımsızlığa iyi gelen özelliği de, lezzetinin ötesinde bu baharata olan ilgiyi artırır.

Kimyonu biz genellikle toz halinde kullanırız ancak tane olarak da kullanımı yaygındır. Fırında hazırlanan yemeklerin üzerine tane kimyon serpiştirirseniz çok farklı, zarif tatlar elde edebilirsiniz. Ayrıca tane kimyon ile çay hazırlamak da mümkündür. Sıcak suyun içine tane kimyonları atarak, lezzetli bir çay elde edebilirsiniz.

Çörekotu

Çörekotunu Türkiye’de genellikle hamur işleriyle bağdaştırırız. Böreklerin, poğaçaların üzerine serperiz. Yoğurdun, peynirin üzerine serpiştirmek, zeytinyağının içine atarak kahvaltılık hazırlamak, salatalara koymak da mümkündür. Bununla birlikte, Çörekotu Batı Asya ve Güney Avrupa’ya özgü yerel bir türdür. Bu nedenle, bu coğrafyalardaki mutfaklarda kendine geniş kullanım alanı bulur. Örneğin Hint mutfaklarında köri hazırlanırken içine kavrulup toz haline getirilmiş çörekotu eklenir. Toz halindeki çörekotu bal ile karıştırılıp yenebilir. Bizim genellikle tuzlu tariflerle bağdaştırdığımız çörekotu, kurabiyeden dondurmaya, pudingden keke çok farklı tariflerde de kullanılabilir.

Zerdeçal

Okyanusya ülkelerinde sıklıkla kullanılan, Hindistan, Pakistan bölgesinin vazgeçilmezlerinden zerdeçal, Asya mutfağı denilince ilk akla gelen tatlardandır. Parlak sarı rengi ile daha ilk bakışta insanı büyüleyen bu baharatın anavatanı da Hindistan’dır. Çin’de de sıklıkla kullanılan zerdeçal, farklı kültür ve mutfaklardaki yeriyle günümüzde de en sık kullanılan baharatlardan biri durumundadır.

Zerdeçal et yemekleriyle, yahnilerle, tavuk tariflerinde, fırınlanmış patates ve ızgara sebzelerle, pilavlarda tercih edilebilir. Güzel renginin yanı sıra, yemeklere zencefile benzeyen farklı bir tat katar. Bunun yanı sıra, kurabiyelerden keklere, dondurmalardan pastalara farklı sayısız tarifte kullanılabilir. Sütlü içeceklerin içine eklenerek farklı bir renk elde edilebilir.