Kış aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan ayva, reçel olarak da sofralarımıza eşsiz bir lezzet katıyor. Doğal rengi, yoğun aroması ve hoş kokusuyla ev yapımı ayva reçeli, kahvaltı sofralarınızı taçlandırır. Üstelik doğru teknikle yapıldığında hem kıvamı mükemmel olur hem de uzun süre dayanır. Bu tarifte, ayva reçeli nasıl yapılır pratik adımlarla, doğal rengi ve pürüzsüz kıvamıyla anlatıyoruz.
"Evde ayva reçeli yapmak" sanıldığından daha kolaydır, yeter ki doğru malzemeleri, uygun baharat çeşitlerini ve ayva reçeli yapımı adımlarını takip edin. İşe, ihtiyacınız olan malzemeleri hazırlayarak başlayalım!
Ayva reçeli için gerekli malzemeler:
Tarif hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bu bölümde bulabilirsiniz.
Reçel fazla kaynadıysa koyulaşır. Biraz sıcak su ekleyip 1-2 dakika kaynatarak kıvamı hafifletebilirsiniz.
Evet, ancak tamamen şekersiz yapmak reçelin bozulmasına sebep olabilir. Doğal tatlandırıcılar (örneğin bal) ekleyerek şeker miktarı azaltılabilir.
Limon suyu yerine birkaç damla elma sirkesi kullanılabilir. Ancak tadı biraz farklılık gösterebilir.
Ayva reçeli yaparken 1 kilo ayvaya genellikle 750 gram ile 1 kilo arasında şeker eklenir. Daha hafif ve az şekerli bir reçel tercih ediyorsanız 750 gram şeker kullanabilirsiniz. Geleneksel olarak daha yoğun ve kıvamlı bir ayva reçeli için ise 1 kilo şeker idealdir. Şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlamanız mümkündür.
Ayva reçelinin doğal olarak kırmızı bir renk alması için kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi gerekir. Reçeli aceleye getirmeden, sabırla düşük ısıda kaynatmak ayvanın içerisindeki doğal renk pigmentlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Ayrıca, çekirdekleri de pişirme esnasında tencereye eklemek renk yoğunluğunu artırır.
Ayva reçelinin kararmaması için doğradığınız ayvaları hemen limonlu suyun içine atabilirsiniz. Ayva kesildikten sonra havayla temas ettiği anda oksitlenip kararmaya başlar. Bu süreci yavaşlatmak için limonlu su yöntemi etkili olur. Ayrıca, pişirme sırasında da birkaç damla limon suyu eklemek hem kararmayı önler hem reçelin canlı rengini korur.
Ayva reçeli yaparken ayvaların kabukları genellikle soyulmaz. Çünkü ayva kabukları reçele hem kıvam hem de aroma katar. İyice yıkanıp temizlendikten sonra kabuklarıyla birlikte doğranarak kullanılabilir. Ancak daha pürüzsüz bir doku isteniyorsa, dilerseniz ayvaların kabuklarını soyup kullanabilirsiniz. Bu tamamen kişisel tercihe bağlıdır.