Tatlı Badem Yağı Nedir?
Badem denilince gözümüzde ve damağımızda belli bir tatlı ve hissiyat canlanıyor. Hayatımızın pek çok alanında kullandığımız badem, gülgiller familyasından bir ağacı ve bu ağaçta yetişen yetişen tohumları ifade ediyor. Anayurdu Asya’nın güney batısı. Badem ilk olarak İran, Türkiye, Suriye ve Filistin’de yetiştirilmiş. Sonrasında buralardan Yunanistan, Kuzey Afrika, İtalya ve İspanya’ya yayılmış. Bugün Avrupa’da çok yoğun badem üretimi söz konusu. Ardından gelen dönemlerde ise Kuzey Amerika’ya götürülmüş ve bilhassa Kaliforniya’da 1940 yılından sonra badem yetiştiriciliğinde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.
Badem ağacı son derece güzeldir. Kabuklulardan ve hatta pek çok meyve ağacından daha erken çiçek açar. İlkbahar donlarıyla çiçekleri zarar görmedikçe yetişen ve meyve veren bademin taze meyveleri, çiçeklerine göre dona karşı daha duyarlıdır. Sıcak iklimde ve yazları kurak geçen ortamlarda bademi görebiliriz. Yazları serin ve rutubetli geçen yerlerde badem yetişmez.
Tatlı Badem Yağı Ve Acı Badem Yağı Arasında Ne Fark Var?
Bununla birlikte badem bitkisinin tatlı ve acı tohumlu iki çeşidi vardır. Bizler genellikle tatlı olanını biliriz. Ağaçların büyük çoğunluğu da tatlı badem üretir. Çiğ bademlerin tatlı olanlarından elde edilen doğal yağa ise tatlı badem yağı denir. Tatlı badem yağı, sert kabukları ayıklanmış tatlı bademlerin soğuk pres yöntemiyle sıkılmasıyla elde edilir. Tadının cevize benzediği söylenir. Rengi sarımtıraktır. Tatlı badem yağı, normal bitki yağlarına benzer. Acı badem yağı ise uçucudur. Badem ile hazırlanan badem ezmesi, acıbadem kurabiyesi, marzipan gibi tatlıların içine az miktarda acısından da konulur. Böylece lezzetinin daha güzel olacağı düşünülür. Acı bademin kendisinin bulunamadığı durumlarda acı bademyağı eklenir. Bu esansiyel bir yağdır ve çoğunlukla sadece hafif badem kokusu vermek için çok az miktarda kullanılır. Cilt bakımı için ve tariflerde daha geniş kapsamlı olarak kullanılan ise tatlı badem yağıdır.
Tatlı Badem Yağı Nasıl Kullanılır?
Bademi nasıl kullanacağımızı çoğumuz biliyoruz. Kuruyemiş olarak, şekerleme, çikolata ve pasta tariflerinin içerisinde yoğun olarak kullanıyoruz. Ama badem yağı ile bu denli bir samimiyetimiz yok. Oysa ki onu da farklı pek çok alanda kullanabiliriz. Badem yağı, açık sarı rengi ve karakteristik yumuşak kokusu ile tatlılarda rahatlıkla kullanılabilir. Keklerin içine, muhallebilere, kurabiyelere az miktarsa konabilir. Bununla birlikte, salatalarda çok iyi gider. Ispanak ve brokoli gibi sebzelere de birkaç damla damlatarak çok farklı lezzetler yakalayabilirsiniz. Bu gibi tatlar, mutfakta fark yaratmanızı, kendi mutfak sırlarınızı yaratmanızı sağlayacak, ev halkı ve misafirlerinizde merak uyandıracaktır. Ancak yeniden hatırlatalım, bu gibi yağları çok yoğun olarak kullanmak doğru değil; tatlı ve yemeklere, az az eklemeniz ise tam kıvamında olacaktır.
Tatlı Badem Yağının Faydaları Nelerdir?
Tatlı badem yağı geleneksel tıbbın en önemli unsurlarındandır. İçerisindeki zengin protein, vitamin ve mineraller sayesinde, çok farklı şekillerde kullanılabilir. Yiyeceklerdeki kullanımlarında, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler. Bağırsakların çalıştırılması için faydalıdır. Ağrı kesici özelliği vardır. Güzel ve rahatlatıcı kokusu sayesinde anksiyete, stres ve sinirli ruh hali üzerinde etkisi vardır.
Bununla birlikte, tatlı badem yağının en sık kullanıldığı alan ise cilt bakımıdır. Cilt üzerinde sayısız olumlu etkisi vardır. Günümüzde pek çok kozmetik ürününde de kullanılır. Kremler, sabunlar, temizleme sütleri gibi kozmetiklerin içinde badem yağını sıklıkla görebilirsiniz. İçindeki faydalı yağ asitleri cildi nemlendirir. Cildin yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Ciddi oranda E vitamini içerir. Bu sayede yara izlerinin, güneş yanıklarının giderilmesinde önemli rol oynar. Çatlamış dudaklarına ısrarla çözüm bulamayanların kurtarıcısı tatlı badem yağı olabilir. Makyaj temizleyici olarak kullanılabilir. Cilt temizleyicisi olarak tonik ve benzeri ürünlerin yerini alabilir. Antioksidanlar bakımından zengin olduğu için cildi korur, hücre yenilenmesine destek olarak yaşlılık belirtilerinin geciktirilmesinde fayda sağlar. Bununla birlikte, kolayca emilmesi ve hoş kokusu, onun masaj yağı olarak da sıkça tercih edilmesine imkan verir.
Tatlı Badem Yağı Nasıl Kullanılır?
Tatlı badem yağının cilt bakımında kullanılması için yapmanız gereken son derece basittir. Tatlı badem yağını yıkanmış ve kurulanmış temiz cilde uygulamalısınız. Parmaklarınızın ucuna birkaç damla yapdan alın. Cildinize krem sürer gibi hareketlerle yavaş yavaş uygulayın. Gece kullanıyorsanız, yatmadan önce cildinizin yağı çekmesini bekleyin. Bununla birlikte eğer fazla sürdüyseniz veya cildiniz tam olarak çekmediyse, bir pamuk yardımıyla hafifçe fazlalıkları alabilirsiniz.
Bunların yanı sıra, bal ve yoğurtla uygulanan tatlı badem yağı kürleri de söz konusudur. Bir çorba kasesinde malzemeleri karıştırarak kendi yüz maskenizi elde edebilirsiniz. Her bir malzemeden 1’er kaşık koymanız yeterli olacaktır. Cildinizi yıkayıp kuruladıktan sonra normal yüz maskesi şeklinde sürebilirsiniz. 15-20 dakika sonra ılık suyla yıkayıp temiz bir havluyla kurulayabilirsiniz.
Tatlı Badem Yağının Zararı Var Mıdır?
Tatlı badem yağının kullanımı çoğunlukla güvenlidir. Ancak fındık, fıstık gibi yemişlere alerjisi olanların dikkat etmesi gerekir. Bununla birlikte diğer tüm bitkisel destekleyiciler gibi, badem yağını da hamileyken ve emzirirken kullanmamak gerekir. Bununla birlikte düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, kronik bir hastalığınız söz konusuyla, bu noktada da doktorunuza danışmadan diyetinizde köklü değişiklikler yapmamalısınız.
Tatlı badem yağı gibi farklı yağları cilt bakımı amacıyla kullanacaksanız, öncesinde cildinizin ne tepki verdiğini anlamak için küçük bir test yapmak doğru olabilir. Bunun için bileğinize az miktarda söz konusu yağdan sürün. 15-20 dakika bekleyin. Herhangi bir alerjik reaksiyon, kızarma ve benzeri görülüyorsa, yağı kullanmayın. Bununla birlikte ilk aşamada alerjik belirti gözükmemiş olsa bile, sonraki aşamalarda yağlanma, sivilce oluşumu ve benzeri tepkiler olduğu takdirde, kullanımı durdurun.