Bamya tohumu, halk arasında birçok konuda faydalı olduğu düşünülen bir besindir. Ancak unutulmamalıdır ki hiçbir besin tek başına mucizevi etkiler yaratmaz. Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve çeşitli bir beslenme alışkanlığı gereklidir. Hayfene ile şimdi bamya tohumunun ne olduğuna ve nasıl kullanılabileceğine bakalım.
İnsanları ikiye ayırabiliriz: Bamyayı çok sevenler ve bamyayı ağzıma bile sürmem diyenler! Gerçekten de bamyada pek ortası olmuyor. Bamyayı seven çok seviyor, sevmeyen de asla tadına bakmak istemiyor. Bunda bamya doğru kesilmediğinde dışarı akan sıvının nahoş bir görüntü oluşturmasının da etkisi var elbette ancak bamya bize göre tadıyla ve sağlığa faydalarıyla çok özel bir besin. Neyse ki yüksek derecede vitamin ve mineral içeren bamyanın faydalarından yararlanmanın bir yolu daha var: Bamya Tohumu!
Bamya tohumu, bamya bitkisinin içini açtığımızda gördüğümüz küçük çekirdekler. Hatta az önce bahsettiğimiz gibi bamya doğru kesilmediğinde, dışarı sıvıyla birlikte bu çekirdekler de çıkıyor. İşte bu çekirdeklerin kurutulmasıyla da bamyanın tüm faydalarını barındıran bamya tohumu elde ediliyor.
Bamya tohumu, yüksek lif ve çeşitli vitamin-mineral içeriğiyle besleyici bir gıdadır.
Bamya tohumunun etkileri kişiden kişiye değişebilir. Düzenli kullanımı düşünüyorsanız doktorunuza danışmanız önemlidir. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emzirenler için tüketmeden önce doktora danışmak gereklidir.
Bamya tohumunu tüketmek için birkaç yöntem var. Siz de sürekli olarak alışık olduğunuz yöntemi kullanabilir veya farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, bamya tohumundan aldığınız fayda aynı olacaktır.
Aslında bamya tohumları çok büyük değil ancak yine de yutmakta zorlanıyorsanız bamya tohumlarını toz haline getirebilirsiniz. Bunun için karabiber veya kahve değirmenlerinden yararlanabilirsiniz. Tozu yutmak da sanıldığı gibi kolay değildir. Bunun için de elde ettiğiniz bamya tohumunu yoğurda, bala veya çorbanıza karıştırabilirsiniz. Salatanıza karıştırmayı pek önermiyoruz çünkü bamya tohumu, salatanın sosuyla birlikte kasenin dibinde kalabilir ve istediğiniz kadar bamya tohumu tüketmenizin önüne geçebilir.
Bamya tohumu toz haline getirmeden yutacaksanız, bir gece önceden bir bardak suyun içinde bekletin. Sabah tohumları yutarken de bu suyu için.
Tüm besinlerde olduğu gibi bamya tohumunda da aşırıya kaçmamak çok önemli. Bamya tohumunu her gün kullanmanızda hiçbir sakınca olmadığı gibi sağlığınıza da katkı sağlarsınız. Ancak günlük tükettiğiniz bamya tohumu miktarının 10-15 adedi geçmemesine özen gösterin.