500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Ekim Ayı Balıkları ve Tarifleri

Ekim Ayı Balıkları ve Tarifleri

Feb 10, 2024

Ekim ayında hangi balık yenir sorusu yine gündemimizde. Eylül ayında başlayan balık sezonu, Ekim ayına gelindiğinde iyice oturmuştur. Denizler ve tezgahlar balıklarla dolup taşar bu ayda. Balıklar hem bol bereketli hem de yağlı ve lezzetlidir Ekim ayında. Karadeniz’de yağlanan balıklar Marmara’ya akın ederler yine Ekim’de.

İlk sırayı elbette palamut alacaktır. Eylül ile birlikte sofralarımıza geri dönen palamut, Ekim’e geldiğimizde en lezzetli zamanlarına erişmiştir. Lakerda kurmak için bir ay daha sabretmek gerekse de mutfaklarımızda palamut yüzleri her haliyle güldürmeye devam ediyor bu ayda. Bir diğer hasret kalınan balık barbun yine bu ayda tezgahlardaki yerini alıyor. Genel olarak hepsini saymak gerekirse bu ay tezgahlarda palamut, istavrit, pisi balığı, tekir, barbun, çipura, kılıç, levrek, lüfer, sardalya kendini gösterir.

Gelin şimdi size denizin bize sunduğu bu harika balıklarla yapabileceğiniz farklı tarifleri hep birlikte inceleyelim.

Fırında Palamut Tarifi

Palamut denilince akla elbette ilk gelen tarif tavada palamuttur. Takozlar halinde kesilmiş palamutun kızgın tava ile buluştuğu o eşsiz lezzet tüm balıkseverlerin hayalini kurduğu bir tariftir. Yaz ayları geçmek bilmez, Eylül ise palamutların biraz daha yağlanmasına sabretmekle geçerken Ekim gelince tavada palamut balık sevdalılarına mutluluk getirir. Ancak ne var ki günümüzde evlerde tavada balık yapmak oldukça nadir. Temizliği bir yandan, kokusu bir yandan derken evlerde balık pişmez oldu.

Bu çekincelerin tamamını silip süpürecek bir tarifimiz var. Fırında palamut! Fırın tariflerinin çoğunda olduğu gibi bu tarifte yine evi çok kokutmadan yapabileceğiniz bir tarif.

Malzemeler:

2 adet palamut

1 adet kuru soğan

3-4 adet domates (isteğe bağlı)

1-2 Limon (İsteğe bağlı)

Üstüne az tereyağı

Marinat için

Tuz,Karabiber

Pul biber

Kekik

2 tatlı kaşığı limon suyu

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı

Palamutu alırken balıkçınızın temizleyip, takozlar halinde kesmesini rica edin. Eve getirdiğiniz balıklarınızı güzelce yıkayıp süzdürün.

Palamutları genişçe bir kaseye alıp marinat malzemelerini ekleyip iyice harmanlayın. Balığın tamamına yayıldığına emin olduktan sonra dinlenmesi için kenara alın.

Fırını 200 dereceye getirin ve ısınmasını bekleyin.

Soğanları ve dilerseniz domatesleri halka halka dilimleyip tepsinizin altına dizin. Üstüne balıklarınızı dizin. Damak zevkinize göre halka limonları halka halka kesip balıklarınızın arasına yerleştirebilirsiniz. Yalnız uyaralım, marinatta limon suyu da kullanacağınız için çok baskın olmaması adına bir tepsi başına iki üç dilimden fazla limon kullanmamaya özen gösterin.

Üstünü alüminyum folyo ile kapattığınız tepsinizi fırına verip (fırınınızın gücüne göre) 15-20 dk pişirin. Sonrasında tepsiyi yukarı kata alıp, tepsinin üstünü açarak bir 15 dakika daha pişirin.

Kızaran palamutları servis edin.

Sütte Pisi Balığı Tarifi

Sütte bir balık tarifi varsa akla ilk balık elbette dilbalığı olacaktır. Fakat pisi balığı da en az dilbalığı kadar –belki daha bile fazla – lezzetli olacaktır. Bu tarif için ihtiyacınız olan ise sadece fazladan bir güveç.

Malzemeler

400 gram pisi balığı filetosu

3 çorba kaşığı beşamel sos

½ su bardağı süt

Rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı

Pisi balığının temizlenmesi bir nebze hüner ve sabır ister. Balıkçınızdan pisi balığını temizlemesini ve size fileto halinde sunmasını rica edin.

Fileto halinde gelen pisi balıklarınızı kalınca parçalar halinde doğrayıp güvece yerleştirin.

Hazırlamış olduğunuz beşamel sosu ve sütü balığın üstüne gezdirin.

En üstte rendelenmiş kaşar peynirini serperek finalde çıtır çıtır bir üst kabuk oluşmasını sağlayın.

180 dereceye ısıttığınız fırınınızda 20 dakika pişirip servis edin.

Fırında Lüfer Tarifi

Sofralarımızı şenlendiren bir diğer harika balık, lüfer… Yine evde kolayca yapabileceğiniz bir fırın tarifi ile karşınızdayız. Fakat elbette uyarımızı yapmadan geçmeyeceğiz. Doğa bizim için çok kıymetli. Doğanın dengesini avcılık ile bozmak hem kendimize hem de gelecek nesillere yapabileceğimiz en büyük kötülüklerden birisi. Denizlerimizde bu güzel balığın soyunun devam etmesi için bilinçli tüketim en önemli maddelerden birisi. Lüfer Koruma Timi’nin de yaptığı uyarıları bir kez de biz Hayfene olarak hatırlatalım isteriz. 24 cm’in altındaki lüferleri lütfen tüketmeyin ve ihbar edin.

Malzemeler:

Bir adet lüfer balığı

1 adet soğan

1 diş sarımsak

5-6 adet Hayfene defne yaprağı

4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 adet limon

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Bu sefer lüferlerimizi sadece temizletip bütün olarak balıkçımızdan alıyoruz.

Zeytinyağı, tuz, karabiber ve ezilmiş sarımsak ile bir marinat hazırlayıp balığı iyice ovuyoruz.

Balığın içinin ve dışının kaplandığından emin olduktan sonra içine birkaç adet defne yaprağı koyuyoruz.

Tepsiye halka soğanları ve limonları yerleştirip lüferleri üstüne diziyoruz.

Eğer malzeme arttıysa, lüferlerin üstüne ve tepsinin geri kalanına onları da ekleyebilirsiniz.

200 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika lüferlerinizi pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.