Geleneksel hamur işi tariflerine aşina olanlar mahlebi yakından tanır. Mahlepli tarifler hazırlamak için babaannelerimiz, anneannelerimiz bu ufak tohumu alır, evde kendileri öğütür, kurabiyelerin, poğaçaların içlerine koyardı. Siz de bu lezzeti mutfağınıza taşımak isterseniz vereceğimiz basit mahlepli tarifler tam size göre.
Mahlepli Tuzlu Kurabiye
Mahlepli Tuzlu Kurabiye tarifi malzemeleri
½ paket katı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı sirke
1 yumurta
Un
Kabartma tozu
Tuz
Çörek otu veya susam
Yumurtanın sarısı, yağlar, mahlep, sirke ve tuzu genişçe bir kapta karıştırın. Üzerine aldığı kadar unu eklemeye başlayın. Kulak memesi kıvamına geldiğinde olarak kabartma tozunu ekleyin. Hamuru 15 dakika kadar bekletin. Ardından istediğiniz gibi şekiller verin. Üzerine yumurtanın sarısını sürün. Çörek otunu serpiştirdikten sonra fırına verin. 200 derecede pişmesini kontrol ederek pişirin. Afiyet olsun.
Mahlepli Kandil Simidi
Mahlepli kurabiye benzer bu tarif için, malzemelerin içine 1 çay bardağı yoğurt ve bir çorba kaşığı şeker ekleyebilirsiniz. Ardından simit şekli verip, susama bulayabilir ve 180 derecede 20-25 dakika kadar pişirebilirsiniz.
Mahlepli Poğaça
Mahlepli tarifler içinde en güzellerinden poğaça tarifi ile nefis pastane usulü poğaçalar elde edebilirsiniz. İşte malzemeler:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı mahlep
Kuru maya
Toz şeker
Tuz
Un
Beyaz peynir
Maydonoz
Yumurta sarısı
Tercihe göre çörekotu, susam ve haşhaş
Oda sıcaklığındaki süt ve suyu bir tencereye alın. İçine şeker, tuz ve kuru mayayı ilave edin. Köpürene kadar karıştırarak ısıtın. Genişçe bir kaba alın. Yağ ve mahlebi de ilave edip karıştırın. Parça parça un koyarak yoğurun. Hamurun ele gelmeye başlaması yeterlidir. Hamurun bir saat kadar mayalanmasını beklerken, diğer tarafta beyaz peynir ve maydanoz ile poğaçanın içini hazırlayın. Mayalanan hamurdan avuç içi kadar parçalar kopartarak içine iç harcından ekleyin. Son olarak üstüne yumurta sarısı sürün, dilediğiniz tohumlarla süsledikten sonra fırına verin. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Dilerseniz içinin pişip pişmediğini kontrol için bir kürdan yardımıyla kontrol edin.
Mahleple ilgili daha fazla bilgi edinmek için Mahlep Nedir? Nerelerde Kullanılır? Makalemize göz atabilir, satın almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.