500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Ev yapımı kozmetiklerde esansiyel yağlar

Ev yapımı kozmetiklerde esansiyel yağlar

Feb 10, 2024

Ev yapımı kozmetikler sizce bir çözüm olabilir m? Neden olmasın? Son dönemlerde, yeme içme dünyasında sağlık, doğallık ve çevre bilinci gibi kaygıların tetiklediği önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümün bir benzeri kozmetik dünyasına da yansıyor. Hazır kozmetiklerin insan bedeni üzerindeki etkileri tartışıladursun, kozmetik sanayinin ürettiği atıkların çevreye verdiği zarar da soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bu gibi alanlarda alternatif arayışları bizleri ev yapımı kozmetiklere yönelmeye itiyor. Son dönemde kendi kozmetiklerini evde yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Bizler de, Hayfene olarak bu karışımlarda kullanılabilecek pek çok farklı ürünü sunuyoruz. Yüzyılı aşkın tecrübemizle, katkısız, kaliteli ve her zaman taze olarak size ulaştırıyoruz. Bu makalemizde de, ev yapımı kozmetiklerde kullanılan veya direkt olarak tek başına uygulanabilen, faydalarıyla cildi ve saçları besleyen esansiyel yağları anlattık.

Cilt bakımında olmazsa olmaz: Buğday özü yağı

Buğdayın göğsündeki ruşeymli kısımlardan elde edilen buğday özü yağının faydaları saymakla bitmez. En yoğun kullanıldığı alanlardan biri de cilt ve saç bakımıdır. Ev yapımı kozmetikler içerisinde doğal krem, şampuan ve sabunlarda sıklıkla kullanılır. İçindeki yoğun E vitamini, yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerinin önüne geçer. Kuru ciltleri nemlendirir. Güneşin ve soğuğun cilt üzerindeki etkilerinin hafifletir. Selülitleri, gözaltı morluklarını azaltır. Saç köklerini ve saç derisini besler. Buğday özü yağının saç dökülmesini azaltıcı etkisi de vardır.

Buğday özü yağını direkt olarak cildinize sürebilir, yavaşça masaj hareketleriyle yedirebilirsiniz. Ev yapımı krem ve şampuanlara da ekleyebilirsiniz. Bu yağı salatalarınıza da katarak, bedenimiz için faydalarından daha fazla yararlanabilirsiniz.

Vitamin deposu ve antioksidan: Ceviz yağı

Cevizin soğuk pres yöntemiyle sıkılmasıyla elde edilen ceviz yağı, lezzetiyle yemeklere tat katmasının ötesinde, şifalı içeriğiyle de vücudumuzun yanında olur. Ceviz yağı Omega3 ve Omega 6 bakımından son derece zengindir. Antioksidan özelliği yüksektir. Hücrelerin yenilenmesine destek olduğu bilinen ceviz yağı, yaşlanmanın etkilerini geciktirici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda cildi yumuşatır. İçindeki B1, B2, ve B3 vitaminleri, saç ve cildin daha sağlıklı olmasına katkıda bulunur.

Ceviz yağı kuru ciltlerde direkt olarak, nemlendirici şeklinde kullanılabilir. Nemlendirici etkisi nedeniyle, güneşlenirken ve güneş sonrasında cilde uygulanabilir. Aynı zamanda bronzlaşmaya yardımcı olur ve bronzluğun uzun süre korunmasını sağlar. Cildi onarır, nem dengesini sağlar. Ceviz yağı, masaj yağı olarak da kullanılabilir.

Kozmetiğin temeli: Tatlı badem yağı

Kabuklarından ayrılan tatlı bademlerin soğuk pres yöntemiyle sıkılmasından elde edilen tatlı badem yağı, günümüzde üretilen kozmetik ürünlerin pek çoğunda mevcuttur. Kremlerden sabunlara, nemlendiricilerden temizleme sütlerine badem yağı pek çok içeriğe girer. Aynı şekilde ev yapımı kozmetiklerde de kullanılır. Cilt üzerinde son derece etkilidir. İçindeki faydalı yağ asitleri cildi nemlendirir, yumuşak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlar. Yoğun E vitamini içeriği barındırır. Bu da hücre yenilenmesini sağlar, güneş yanıkları, lekeler, yara izleri ve yaşlılık belirtilerinin ortadan kalkmasını sağlar.

Badem yağı kolayca emilir ve çok güzel kokar. Direkt olarak cilde uygulanabilir. Bunun yanı sıra, bal ve yoğurtla karıştırılarak yüz maskesi hazırlanabilir. Yüz maskesini maksimum 20 dakika yüzünüzde tuttuktan sonra yıkamanız yeterlidir. Güzel kokusuyla taze badem yağı ayrıca, çok tercih edilen bir masaj yağıdır.

Antiseptik ve iyileştirici: Kantaron yağı

Sarı kantaron bitkisinin zeytinyağı içerisinde demlenmesiyle elde edilen kantaron yağı antiseptik özellik taşır. Hücreleri yenileyerek, mikrop ve iltihap oluşumunu engeller. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Yanık izlerinin giderir. Sivilcelerin sönmesini sağlar. Egzama üzerinde olumlu etki yaptığı düşünülür. Bununla birlikte, saç bakımında sıkça kullanılır. Saç diplerine uygulanarak, saç dökülmesini durdurduğu düşünülür. Kepek oluşumunu engellediği gibi, kırılan ve zayıflayan saçları onararak, yıpranmasının önüne geçer.

Kantaron yağını cildinize direkt olarak uygulayabilir, fazlasını bir parça pamuk veya havlu aracılığıyla silebilirsiniz. Yüzünüze uygulayacaksanız, tüm gece boyunca yüzünüzde tutabilirsiniz. Saç diplerinize hafifçe masaj yaparak, 1 saat sonra normal şampuanla kurulayabilirsiniz. Zarar görmüş cilde uygulamadan önce, vücudun nasıl tepki verdiği test etmek açısından küçük bir bölgede denemek gerekir.

  Saç bakımında birebir: Kabak çekirdeği yağı  

Esansiyel yağ asitleri, A ve C vitamini, antiokisdanlar, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri gibi içeriklerin tümünü kendi bünyesinde barındıran, çok zengin bir diğer yağ da, kabak çekirdeği yağıdır. Vücuda sağladığı pek çok faydanın yanı sıra ev yapımı kozmetiklerde de kullanılarak özellikle cilt ve saç bakımında tercih edilir. Erkeklerin kellikle mücadelesinde, kadınların yoğun müdahaleye bağlı saç kayıplarının önüne geçmesinde olumlu etki yapar. İçeriğinde yer alan doğal kimyasallar, saçın dökülmesine neden olan unsurların önüne geçerek, saç kaybını azaltır. Ayrıca cilt dokularına elastikiyet sağlar. Yaşlanma etkilerinin azalmasına destek olur.

Kabak çekirdeği yağını masaj yağı olarak kullanabilir, cildinize nemlendirici olarak sürebilirsiniz. Kabak çekirdeği yağının farklı kullanım şekillerinden biri de mısır unu ile karıştırılarak yapılan macun şeklindedir. Bu macun, ağrı ve sızıları da hafifletir, keyifli bir masaj imkanı sunar.

Bin bir marifeti var: Üzüm çekirdeği yağı

Üzüm çekirdeği yağı kozmetiklerde çok yaygın şekilde kullanılan bir diğer içeriktir. Cilt tarafından kolayca emilen bu yağ, kalıntı bırakmadan cilde fayda eder. Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi korur. Doğal bir anti alerjen olan yapısı, hassas ciltlerdeki alerji reaksiyonlarının hafifletilmesine destek olur. Cilde sürüldüğünde ipeksi ve yumuşak bir his verir. Sivilce ve aknelerin tedavisinde de etkilidir. Kırışıklıkların daha az görünmesin sağlar. Gözaltı morluklarının yok edilmesine etki eder ve cilt tonunu eşitler. Aynı zamanda ev yapımı kozmetiklerde üzüm çekirdeği yağı saçı nemlendirerek yumuşatır. Saç köklerini güçlendirir. Kafa derisinin yapısı nedeniyle oluşan egzama, kepek ve benzeri sorunlara karşı etkilidir.

Cildi ve saçları besleyen üzüm çekirdeği yağı, vücuda direkt olarak uygulanabilir. Bununla birlikte, doğal kremlerin, deodorantların, maskelerin içine katılabilir. Hazır kremlere eklenebilir. Kişi en doğru miktarı bulmak için tıpkı yemek yapar gibi kendi tarifini denemelidir. Ciltte tonik ve makyaj temizleyici olarak da kullanılabilir.

Mineral zengini: Çörekotu yağı

Çörekotu yağı, içeriğinde pek çok farklı mineral barındırır. Selenyum, bakır, kalsiyum, çinko ve demir bakımından son derece zengin olan çörek otu yağı, aynı zamanda Omega 3 ve Omega 6 ile oleik asit bakımından da zengindir. Bol miktarda E vitamini barındırır. Tüm bu özellikleriyle günlük beslenmenin yanı sıra, cilt bakımında da kullanılabilir. Çörekotu yağı cildi nemlendirerek koruma sağlar. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Soğuk ve güneş sebebiyle çatlayan dudakları nemlendirir. Saçların dökülmesini azaltır, parlak ve yumuşak olmasını sağlar. Kepeğe karşı etkilidir. Tüm bu sebeplerle ev yapımı kozmetiklerin vazgeçilmezlerindendir.

Çörekotu yağı yemeklerde sıkça kullanılır. Cilde ve saçlara fayda etmesi için ise, bakım kürleri şeklinde hazırlanabilir. En bilinen yöntem, zeytinyağı ile karıştırıp cilde uygulamaktır. Yüze ve saç derisine masaj yaparak uygulanır. En fazla 1 saat kadar beklendikten sonra doğal bir şampuanla yıkanır.

Bonus: Kaya tuzu, deniz tuzu ve karbonat

Evde yapılan deodorantların, saç şekillendiricilerin scrub’ların olmazsa olmazı kaya tuzu, deniz tuzu ve İngiliz karbonatıdır. Katkısız olarak, en doğal halleriyle tedarik edilerek sizlere ulaştırdığımız bu ürünlerimizi de doğal kozmetiklerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. İngiliz karbonatı kokuları çekerek nemi emer, bu nedenle deodorant yapımı için idealdir. Kaya tuzu doğal peeling etkisi yaptığı için scrub’lara eklenir. Deniz tuzu ise, saç şekillendirmek için birebirdir.

Tüm bunların yanı sıra ev yapımı doğal kozmetiklerde kullanılan en önemli malzemelerden bir diğeri de Hindistan cevizi yağıdır. Organik Hindistan cevizi yağımızla hazırlanabilecek tariflere de Hayfene blog’dan göz atabilirsiniz.