Hazımsızlık sorunu çekiyorsanız aşağıdaki besinler tam size göre!
Meyan kökü
Meyan kökü günümüzde şekerlemelerde, gazlı içeceklerde sıkça kullanılan bir malzeme. İçine girdiği her şeye kendine has bir lezzet katıyor. Bununla birlikte meyan kökünün bir özelliği de, midedeki rahatsızlıklara iyi gelmesi. Meyan kökü midedeki asit oluşumunu dengeler, krampların çözülmesini sağlar. Hazımsızlığa, şişkinliğe çare olur. Müshil özelliği taşıdığı için bağırsak sıkıntılarında da kullanılır. Böylece karın ağrılarını hafifletir.
Demirhindi
Demirhindi, genellikle şerbetiyle kulağımıza çalınıyor. Demirhindinin bir marifeti de sindirimi düzenlemesi. Hazım zorluklarını gidermesi ve spazmları çözmesi. Demirgindi şerbeti hazırlamak için 200 gram demirhindiyi 2 litre suda bir gece bekletin. Beklemiş olan karışıma 2-3 adet karanfil ve 1-2 çubuk tarçın ekleyin. 90 dakika kadar kaynatın. Süzdükten sonra oda sıcaklığına getirilir. Demirhindi şerbeti genellikle buzdolabında bekletildikten sonra içilir ancak hazımsızlığa faydası olması için, oda sıcaklığında tüketmekte fayda var.
Dereotu
Dereotu midedeki asit üretimini düzenler. Mide spazmlarını çözer. Reflü, gastrit gibi rahatsızlıkların giderilmesinde destek olur. Dereotunun Vikinglerden beri, gaz problemlerinde sakinleştirici olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Melisa çayı
Melisa çayı da hazımsızlığa birebir iksirlerdendir. Melisa çayını Kurutulmuş melisayı Hayfene’den edinebilirsiniz. Bunları kaynamış suyun içine atıp, 5-6 dakika demlemeniz yeterli. Melisa çayı sade de çok güzeldir; dileyen içine bal ve limon da katabilir. Ancak hazımsızlık için kullanılacaksa, bu eklemelerin oranlarını fazla kaçırmamakta fayda var.
Adaçayı
Adaçayının faydaları saymakla bitmiyor desek yeridir. Mide ve bağırsaklarınızı yemeklerden sonra bir fincan adaçayı ile rahatlatabilirsiniz. Yatmadan önce tüketebilirsiniz. 8-10 adet adaçayı yaprağını bir kupa kaynamış suyun içine atıp demlemek bu güzel çayın faydalarından yararlanmak için yeterli. Limon ve bal dokunuşu bu çay için de güzel sonuç verir.
Papatya çayı
Papatya çiçeklerinin kırlardan toplanıp kurutulmasıyla elde edilen çay, sakinleştirici etkisi sayesinde farklı pek çok sebeple kullanılabiliyor. Sakinleştirici özelliği stres nedenli mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde destekçi oluyor. Bunun yanı sıra, sindirim sistemini dinginleştiriyor, spazmları çözerek kişiyi rahatlatıyor. Papatya çayının adet ağrıları üzerinde de etki ettiği biliniyor. Kasları rahatlatarak, sancıları hafifletiyor.
Kantaron yağı
Kantaron yağı, iştah kaybı, şişkinlik, gastrit, mide ekşimesi ve kusma gibi sindirim problemlerini gidermeye yardımcı olur. Bağırsak faaliyetlerini düzenler. Bağırsak gazlarına, ishale iyi gelir.
Farklı çiçek ve otların özlerinden elde edilen doğal yağlar bin yıllardan bu yana şifalı etkileri nedeniyle kullanılıyor. Bu bitkilerden biri de sarı kantaron. Sarı kantaron ismini pek çoğumuz duyarız ancak kantaron yağı nasıl yapılır, ne amaçla kullanılır, çok geniş bir kitle tarafından bilinmez. Kılıç otu, koyunkıran, mayasıl gibi isimlerle de bilinen sarı kantaronun faydaları ise saymakla bitmez denilen cinsten. Faydalarını aşağıda sayacağımız bu bitkiden yararlanmanın yolu ise, kantaron yağı hazırlamak.
Keçiboynuzu çayı
Keçiboynuzu lezzetinin yanı sıra faydaları sebebiyle de mutfağımızın olmazsa olmazları arasında olmayı hak ediyor. Keçiboynuzunu meyvesi, pekmezi ve çayı ile farklı şekillerde tüketmek mümkün. Hazımsızlık ve mide problemleri için ise, sudan geçirdikten sonra ortadan kırıp suyun içine attığınız keçiboynuzlarını 6-7 dakika kaynatıp çay şeklinde içmenizi öneririz. Bu çayı her gün birkaç çay bardağı olarak içebilirsiniz.
Zencefil çayı
Zencefilin saymakla bitmeyen özelliklerinden biri de karın ve midedeki spazmları çözmesi. Üstelik sadece sindirim temelli ağrıları değil, adet dönemindeki spazmları, üşütmeye bağlı ağrıları da hafifletip, bedene dinginlik verir. Nefis tadı da yanınıza kar kalır. Zencefilin tadını bir miktar acı bulanlar ise, zencefil ile hazırlayacakları çayın içine az miktarda bal veya tarçın da koyabilirler.
Maça tozu çayı
Maça tozu yüksek lif oranıyla, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olur. Gaz sorununun önüne geçer, kabızlık ve ishalde bağırsakları sakinleştirir. Maça tozu çay şeklinde hazırlanarak içilebilir. Maça tozu çayının ayrıca genel olarak vücudu sakinleştirici özelliği de vardır. Peru ginsengi ismiyle de bilinen bu çay, maça bitkisinin köklerinin kurutularak toz haline getirilmesiyle yapılır. Tozu ise Hayfene’den edinebilirsiniz.
Sağlıklı Yaşam kategorimize geri dönebilir ya da Hem Şifalı Hem Lezzetli 5 Bitkisel Yağ hakkında da detaylı bilgi alabilirsiniz.