500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Hindistan cevizi yağı satın alırken dikkat etmeniz gerekenler

Hindistan cevizi yağı satın alırken dikkat etmeniz gerekenler

Feb 10, 2024

Hindistan cevizi yağı, son birkaç yılda popülerliğini katladı. Sadece mutfakta değil, aynı zamanda kozmetik alanında da bir süper gıda ve sağlıklı yağ olarak hayatımıza girdi. Doğal bir makyaj temizleyici, saç maskesi ve hatta diş beyazlatıcı olarak kullanılan Hindistan cevizi yağının yüzlerce kullanımı var ve öyle görünüyor ki, piyasada kafa karıştıracak derecede çok fazla sayıda çeşidi bulunuyor.

Organik, organik olmayan, işlem görmüş, işlem görmemiş, soğuk sıkım, natürel, sızma… Tüm bu kelimeler tam olarak ne anlama geliyor ve Hindistan cevizi yağı seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Tüm Hindistan cevizi yağları aynı mı? Hepsini bu yazımızda inceleyeceğiz.

Organik ve Organik Olmayan Hindistan Cevizi Yağı

Organik üretimden bahsedilebilmesi için birçok etken işin içine girer. Hindistan cevizinin tarımı yapılırken pestisit kullanılmaması ve üretilen ürünün genetiği ile oynanmamış olması bu konuların başında gelir. Bununla birlikte toprak kalitesinden, bu toprakta daha önceki yıllarda yapılan tarımın içeriğine kadar birçok farklı konu da organik tarıma uygunluk kapsamında değerlendirilir.

Hindistancevizi sert kabuğa sahip olması sebebiyle aslında pestisitler söz konusu olduğunda yüksek riskli bir gıda değildir. Ancak ne var ki tarım sürecinde veya diğer hasat sonrası uygulamalarda kullanılan gübre türü nedeniyle organik kategorisinde değerlendirilemeyecek birçok sözde “organik” ürün piyasada bulunmaktadır. Organik Hindistan cevizi yağı seçerken mutlaka sertifikası olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Rafine ve Rafine Edilmemiş Hindistan Cevizi Yağı

Rafine Hindistan Cevizi Yağı, rafine edilmemiş Hindistan Cevizi Yağından (aynı zamanda natürel Hindistan Cevizi Yağı olarak da bilinir) daha ağır bir işleme tabi tutulur. Bu yağ türü koruyucu maddeler ve farklı katkı maddeleri barındırabilir.Bu yoğun işlemler sonucunda rafine edilmiş Hindistan cevizi yağları besleyici özelliklerini bir kısmını kaybedebilirler. Hatta kimi zaman son ürünün beyaz rengine kavuşmasını sağlamak için kimyasal ağartma işleminden geçtiği dahi bilinmektedir.

Öte yandan natürel Hindistan cevizi yağı neredeyse hiçbir işleme tabi tutulmaz ve içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz. Natürel Hindistan cevizi yağı katıyken bembeyaz, eriyip sıvılaştığında ise berrak bir görünüme sahiptir. Piyasada ulaşabileceğiniz en saf Hindistan cevizi yağı natürel olanlarıdır. Üstelik hiçbir katkı maddesi barındırmayan bir ürün olduğu için cilt ve saç bakımınızda da rahatlıkla bu tür bir yağ kullanabilirsiniz.

Soğuk Sıkım Nedir

Soğuk sıkım yöntemi birçok farklı bitkisel yağda karşımıza çıkar. Elbette Hindistan cevizi yağında da bu işleme rastlamamız mümkün. Bu yöntemle yağ çıkartılırken ısı kullanılmaz ve böylece yağın ısı yoluyla bozulmasının önüne geçilir. Soğuk sıkım yöntemi uygulanırken Hindistan cevizinden başka yöntemlere göre daha az yağ elde ediliyor olsa da oldukça yüksek kalitede bir sonuç alınır. Öyle ki, bu yöntemin sonucunda ortaya çıkan yağ neredeyse besleyici özelliğinden hiçbir kayıp vermemiş kabul edilir.

Hangi Hindistan Cevizi Yağı Yemeklik Hangisi Kozmetik İçin

Hindistan cevizi yağı ile yemek pişirmek için öncelikle dikkat etmeniz gereken kullandığınız yağın kaç dereceye kadar dayanacağıdır. Her ne kadar yukarıda rafine edilmiş Hindistan cevizi yağından çok da övgüyle bahsetmemiş olsak da, söz konusu yüksek ısılarda yemek pişirmek olduğunda tercih edilmesi gereken yağ kendisidir. 200 – 230 derece civarında dumanlanma noktasına sahip olan bu yağ ile yüksek ısılarda yemekleriniz rahatlıkla pişirebilirsiniz.

Bunun yanında yine yukarıda bahsettiğimiz gibi öncelikli amacınız cildinizde ve saçınızda kullanmaksa, elbette tercih etmeniz gereken versiyon natürel olacaktır. Natürel Hindistan cevizi yağı kimyasal içermemesi ve besin değerlerinin yüksek olmasının yanında çok daha uzun bir raf ömrüne sahiptir.

Özetle, organik ve soğuk sıkım ile elde edilmiş, en az seviyede işlem görmüş bir Hindistan cevizi yağı tercih ederek mutfağınızda bu mucizevi yağın faydalarını deneyimleyebilirsiniz.