500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Kahvaltıların Vageçilmezi Müsli

Kahvaltıların Vageçilmezi Müsli

Feb 10, 2024

Kahvaltıların Vageçilmezi Müsli

Sağlıklı yaşam denilince artık ilk akla gelen yiyeceklerden biri müsli. Müsli, hikayesi son 100 yıla yayılmış bir yiyecek. Bugün paketli bir ürün olarak görmeye alışkın olsak da aslında Maximilian Oskar Bircher-Benner isimli bir doktor tarafından, tüberkülozun etkilerini iyileştirmek için beslenme denemeleri yaparken icat edildi. Bircher, hastalıkların büyük oranda iyi beslenme ile giderilebileceğini düşünüyordu ve bunun için çeşitli karışımlar deniyordu. Bu çalışmaları sırasında sarılık olunca, çalışmasını kendi üzerinde denemiş ve başarıya kavuşarak sağlığını yeniden kazanmıştı. Bugünkü müslinin atası kabul edilen ve doktorun kısaca elma diyeti ismini verdiği o ilk karışımın içinde yulaf, limon suyu, badem, ceviz, fındık, fıstık, elma ve konsantre süt bulunuyordu.

Sonradan sayısız farklı tarifle hayatımızda vazgeçilmez bir yer edinen müslinin İsviçre’nin dağlarında başlayan hikayesi işte böyle. 20. yüzyıl içerisinde neredeyse tüm dünyaya yayılan müslinin kelime anlamı ise “lapa”.

Müsli nasıl yenir?

Günümüzde genellikle kahvaltılık olarak veya brunch saatinde tercih edilse de, aslen akşam yemeğinde yemek üzere düşünülmüştü. Ana öğünlerden önce iştah açıcı olarak kullanıldığı da biliniyor. Yorucu bir günün ardından enerji depolamak için veya zorlu bir güne hazırlanırken güne iyi başlamak için müslinin desteğine başvurabilirsiniz. Özellikle spor yapanların yulaf ile enerji ve protein alımı söz konusu olurken, meyveler ile de bu besin desteklenebilir.  Bununla birlikte hem zihinsel işlerle uğraşanlar hem de fiziksel güç harcayanlar için iyi de bir enerji kaynağıdır.

Müsli tarifi

Bugün paketli hazır müsliler olsa da, kendi müsli tarifinizi yapmak da çok kolaydır. Müslinin temel malzemeleri yulaf, tahıllar ve meyvelerdir. Meyveler kuru ya da taze olarak kullanılabilir. Ancak müslin tarifi yiyen ve hazırlayan kişinin damak tadına bağlı olarak değişik şekillere bürünebilir. Bugün içine bal ve çikolata koyan bile var. Sağlıklı ve enerji veren bu besin kaynağı için siz de kendi ideal tarifinizi deneyerek bulabilirsiniz. Önemli olan yüksek kalorili olmamasına dikkat etmektir.

Evde müsli yapacaksanız içine koyacağınız malzemeler sizin hayal gücünüz gibi sınırsızdır desek doğru olur. Ekleyebileceğiniz şeyler içerisinde, yulaf, çavdar ezmesi, pirinç patlağı, ceviz, badem, fındık, susam, kabak çekirdeği, kuru üzüm, kuru incir, kuru meyveler, muz, hurma, ananas, elma, erik, ayva, zencefilzerdeçal gibi toz baharatlar, susamçam fıstığı, Antep fıstığı gibi şeyleri sayabiliriz.

Dilediğiniz malzemeleri ekledikten sonra üzerine yoğurt veya süt koyabilirsiniz. Normal inek sütünün yanı sıra müsli soya sütü, badem sütü ve hindistancevizi sütü ile de yenilebilmektedir. Kimileri bunu meyve sularıyla bile tüketir. Ancak sizin tercihiniz bu olacaksa, içindeki şeker miktarını doğru ayarlamaya dikkat etmenizi öneririz. Yoksa hafif bir öğün yemek isterken, vücudunuza aşırı şeker yüklemesi yapabilirsiniz.

Müslinin içine sütü sıcak veya soğuk olarak ekleyebilirsiniz. Soğuk süt kullanacaksanız, tüm karışımın üzerine sütü koyabilirsiniz. Sıcak süt kullanacaksanız ise, önce yulafın üstüne sıcak sütü koyup, onun yumuşamasını bekleyin. Meyve ve yemişleri bir süre sonra ilave edin. Böylece yemesi daha keyifli ve lezzetli olacaktır. Yine kalori konusunda çekinceniz varsa, yağsız süt kullanmanızı öneririz.

Müsli zayıflatır mı? Müsli diyeti nasıl yapılır?

Müsli içindeki yoğun lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına imkan tanır. Günümüzde sıkça tükettiğimiz hazır yiyeceklerin pek çoğu lif bakımından zayıf olması, giderek artan bağırsak problemlerinin nedenlerinden bir tanesidir. Müsli ise zengin lif içeriği ile bağırsakların çalışmasına destek olur. Bununla birlikte, içindeki yulaf ve çavdar ezmeleri, kanda yavaş yavaş çözülerek, kan şekeri seviyesini ayarlar. Bu şekilde kabızlık gibi sorunlar ve ona bağlı şişkinlikler ortadan kalkar.

Kahvaltıda yenen müsli, kişiyi uzun süre tok tutar. Mide sularını ve sütü emerek hacmen büyüyen müsli, midede lapa halini alır ve tokluk hissinin olabildiğince uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Böylece vücut gereksiz atıştırmalara ihtiyaç duymaz. İhtiyacı olduğunun dışında ve daha fazla miktarda yemek yenilmesinin önüne geçilmiş olur.

Müsli yağ metabolizmasını düzenleyen B vitaminleri bakımından da zengin bir gıdadır. Metabolizma hızının artırılmasını ve böylece daha fazla kalori yakılabilmesini sağlar. İçeriğine konulan kuru meyveler ve yemişler sayesinde ise antioksidan özellik kazanır.

Sağlıklı Yaşam kategorimize geri dönebilir ya da Propolisin Faydaları hakkında bilgi alabilirsiniz.