Farklı çiçek ve otların özlerinden elde edilen doğal yağlar bin yıllardan bu yana şifalı etkileri nedeniyle kullanılıyor. Bu bitkilerden biri de sarı kantaron. Sarı kantaron ismini pek çoğumuz duyarız ancak kantaron yağı nasıl yapılır, ne amaçla kullanılır, çok geniş bir kitle tarafından bilinmez. Kılıç otu, koyunkıran, mayasıl gibi isimlerle de bilinen sarı kantaronun faydaları ise saymakla bitmez denilen cinsten. Faydalarını aşağıda sayacağımız bu bitkiden yararlanmanın yolu ise, kantaron yağı hazırlamak.
Sarı kantaron bitkisi çayırlarda ve yeşil alanlarda kendi kendine yetişir. Yoğun olarak Asya ve Avrupa’da bulunan sarı kantarona, ülkemizde de rastlanır. Kırmızı, sarı veya mavi çiçekleri olabilir. Kantaron yağı ise, bu bitkinin zeytinyağının içerisinde demlenmesiyle elde edilir.
Kantaron çiçekleri, sapıyla birlikte yıkanır ve kuruması için bir süre dinlendirilir. Kuruyan bitki elle küçük parçalar halinde ufalanır. Bir kavanozun içine çok sıkışık olmayacak şekilde doldurulur. Kavanozun içine zeytinyağı konulur. Ağzına tülbent sarılır. Kapağı kapatılmadan 5 gün süresince bekletilir. Bu sürede, kantaron özünü zeytinyağına bırakır. 5’inci günün sonunda kapağı kapatılır. 40-45 gün güneşte bekletilir. Bu süreçte yağın renginin kırmızılaştığı görülür. Bu süre içerisinde bir kaç günde bir kavanoz alaşağı edilir. Gereken sürenin sonunda ya bir şişeye doldurulur ve ışık almayan kuru bir ortamda muhafaza edilir.
Kantaron yağının hücreleri yeniler, antiseptik özellik gösterir. Mikrop ve iltihap oluşumunu engeller. Açık yaraların ve kesiklerin çabuk kapanmasını sağlar, yine yaralar ve yanıkların iz bırakmaksızın geçmesine yardımcı olur. Sivilcelerin iyileşmesine de faydası dokunur. Egzamaya iyi geldiği düşünülür. Özellikle bacaklarda oluşan kılcal damar görüntülerinin iyileştirilmesine etkisi vardır. Sırt, bacak, omuz gibi bölgelerde masaj yağı olarak kullanılabilir, ağrıları hafifletir.
Kantaron yağı, iştah kaybı, şişkinlik, gastrit, mide ekşimesi ve kusma gibi sindirim problemlerini gidermeye yardımcı olur. Bağırsak faaliyetlerini düzenler. Bağırsak gazlarına, ishale iyi gelir.
Saç bakımı açısından birçok faydaya sahip olduğu bilinmektedir. Saç diplerine masaj yaparak uygulandığında, kafa derisini nemlendirir, saç dökülmesini durdurur, kepeğin oluşmasını engeller. Saçları onararak, yıpranmasını geciktirir.
Sakinleştirici özelliği vardır. Uykuya geçmeyi kolaylaştırır.
Kantaron yağı cilt bakımı ve kas ağrıları için kullanılacaksa haricen kullanılır. Yaraları iyileştiren, bakterileri öldüren ve hücre yenileme özelliği olan kantaron yağını cildinize direkt olarak pamuk, makyaj pamuğu ya da yumuşak bir havlu yardımıyla sürebilirsiniz. Yağı yüzünüzde 1 saat beklettikten sonra durulayabilir ya da gece boyu yüzünüzde bırakabilirsiniz. Sorunlu ciltlerde önce azar azar uygulanması ve cildin vereceği tepkinin ölçülmesi önerilir. Saç bakımı için de kantaron yağını saç diplerine çok hafifçe masaj yaparak sürebilir, 1 saat sonra şampuan ve ılık su ile saçlarınızı yıkayıp, durulayabilirsiniz.
Kantaron yağını diğer faydaları için kullanacaksanız, günde maksimum bir çay kaşığı olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kantaron yağını bir fincan sıcak suya bir çay kaşığı olacak şekilde karıştırıp çay olarak içebilirsiniz. Süte veya yoğurda yine bir çay kaşığı karıştırıp kullanabilirsiniz.
Kantaron yağı kan şekerini düşürür; bu nedenle günde bir çay kaşığından daha fazla tüketilmesi uygun değildir. Uzun süreli kullanımda herhangi bir yan etkisi olup olmadığı bilinmemektedir, bu nedenle dikkatle kullanılmalıdır. Aynı şekilde cilde uygulandığında da, güneşe çıkılmamalıdır.
Kantaron yağının pek çok faydası vardır ancak belirli bir hastalığınız varsa veya olduğundan şüphe duyuyorsanız, özel bir diyet uyguluyorsanız, hamileyseniz veya bundan şüpheleniyorsanız, bebeğinizi emziriyorsanız, bu gibi şifalı bitki ve yağları tüketmeden önce doktorunuza danışmalı, onun gözetimi ve müsaadesi ile kullanmalısınız.
Sağlıklı Yaşam kategorimize geri dönebilir ya da Omega 3 hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.