500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Keçiboynuzu Nedir? Keçiboynuzu Nasıl Kullanılır?

Keçiboynuzu Nedir? Keçiboynuzu Nasıl Kullanılır?

Feb 10, 2024

Keçiboynuzu nedir sorusunun cevabı aslında çok basit. Keçiboynuzu, Türkiye’nin pek çok yerinde kafanızı kaldırdığınızda karşınıza çıkabilecek ulu bir ağaçta yetişir. Bu bitkinin verdiği leziz ve faydalı meyvelere keçiboynuzu denir. Keçiboynuzu meyvesi kurutularak tüketilir. Tatlı alternatiflerinin günümüzdeki kadar yaygın olmadığı eski yıllarda, kakaoya benzeyen tatlı lezzeti sebebiyle çocuklara verilirdi. Önceki kuşaklar, o güzelim meyveyi çıtır çıtır yemenin keyfini çok iyi bilir. Günümüzde ise keçiboynuzu, lezzetinin yanı sıra faydaları nedeniyle de mutfaklarımızda kendine yer buluyor. Harnup olarak da bilinen bu lezzet, sağlıklı beslenmek ve şekerden uzak durmak isteyenlerin, çocuğuna şeker yedirmeyenlerin ve gurme lezzetlere meraklı damakların tercihi oluyor.

Keçiboynuzu nasıl kullanılır?

Keçiboynuzunun belli başlı birkaç kullanım şekli vardır. Bunlardan ilki kurutulmuş meyvelerini bütün halinde ısırarak yemektir. Yüksek lif ve düşük yağ oranı, antioksidanlar bakımından zengin oluşu, yapısı nedeniyle hafif bir tempoda yenilebilmesi ve bu nedenle açlık hissini bastırması nedeniyle, keçiboynuzu meyvesi özellikle sağlıklı ve fit bir yaşam tarzını benimseyenler için bire birdir. Keçiboynuzunu ısırarak yemek çocuklar için de eğlenceli bir deneyimdir.

Bunun yanı sıra keçiboynuzu pekmezi, özellikle kış aylarında sık sık tüketilebilir. Yoğun ve kremamsı lezzeti ile damaklara adeta şenlik getiren keçiboynuzu pekmezi, sağlığa da çok faydalıdır. Her sabah aç karnına bir tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi, öksürük problemi olanlar için klasik bir şifalı tariftir. Hazır olarak satılan keçiboynuzu pekmezini dilerseniz evde keçiboynuzu meyvelerini uzun süreyle kaynatarak kendiniz de elde edebilirsiniz.

Keçiboynuzunun unu da bulunur. Çekirdekleri çıkartılarak toz haline getirilen keçiboynuzu unu pek çok farklı şekilde kullanılabilir. İsterseniz süt ile karıştırarak kakaolu süt niyetine tüketebilirsiniz. Kendiliğinden şekerli tadı olan keçiboynuzunun unu ile yapılan bu karışımı çocuklar da bayılarak tüketecektir. Keçiboynuzu unu ayrıca kekler ve kurabiyelerde de buğday unu ile karıştırılarak kullanılabilir. Hafif ve zarif bir tatlı lezzet veren bu unu kullandığınızda, tarife eklediğiniz şeker miktarını ciddi oranda azaltabilir, hatta tamamen sıfırlayabilirsiniz.

Keçiboynuzunun çayı da hazırlanabilir. Keçiboynuzu meyvesini suya atarak kaynattığınızda elde edeceğiniz çay, bütün faydalarından keyifli bir şekilde istifade etmenizi sağlar. Öksürük için kullanacaksanız, pekmezine alternatif olarak keçiboynuzu çayını da tercih edebilirsiniz. Bu şekilde kuvvetli bir balgam söktürücü elde etmiş olursunuz. Bu tarifin nasıl hazırlanacağı konusunda daha fazla bilgi için Keçiboynuzu çayı nasıl yapılır? İsimli makalemize de göz atabilirsiniz.

Keçiboynuzunun faydaları nelerdir?

• A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir.

• Öksürükle seyreden nezle ve grip hastalıklarının tedavisinde destekleyici rolü vardır. Balgam söktürücüdür.

• Bol lifti yapısı sayesinde, uzun süre tokluk hissi verir. Bu nedenle zayıflamak isteyenlerin yardımcısıdır.

• Antioksidan özelliktedir.

• Yine lifli yapısı, sindirim sistemini rahatlatır, bağırsak problemlerinin düzenlenmesinde destek verir.

• Doğal şeker lezzeti ile, şekerin yerini ikame edebilir.

• İçeriğindeki gallik asit, karaciğerleri toksinlerden arındırır.

• Alerjiye karşı koruyucu görev üstlenir.

• Damar tıkanıklığını önleyici ve kolesterolü düşürücü etkisi olduğu düşünülür.

• Kalsiyum miktarı bakımından oldukça zengin olması nedeniyle kemik sağlığına faydalıdır.

Keçiboynuzu son derece şifalı bir bitki olmasına rağmen, diğer tüm bitki ve otlarda olduğu gibi, bazı durumlarda bunu da tüketirken dikkatli olmasınız. Örneğin, ilk seferlerde çok fazla miktarda tüketmeyin. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, düzenli bir ilaç kullanıyorsanız, kronik bir hastalığınız varsa, keçiboynuzunu tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Keçiboynuzu ile ilgili ilginç bir bilgi

Keçiboynuzunun elmas ölçümünde de kullanıldığını biliyor muydunuz? Nasıl oluyor, anlatalım. Keçiboynuzu çekirdeklerinin ağırlığı, boyutlarına göre değişmeksizin her zaman 0,2 gram, yani 200 miligram ağırlığındadır. Bu nedenle antik çağda ve sonrasında Araplar, Selçuklular, Osmanlılar ve diğer pek çok medeniyette yüzyıllar boyunca keçiboynuzu çekirdeği hassas ölçüm gerektiren elmas ve diğer değerli taşların ölçümünde kullanılmıştır. 200 miligramlık bir keçiboynuzu çekirdeği 1 karata eşittir. Latince ismi Ceratonia siliqua olan bu meyvenin çekirdeği, karat ölçü birimine bu şekilde kendi ismini vermiştir.