Pandeminin ilk zamanlarında hem daha sağlıklı lezzetler hazırlamak hem de sokağa çıkma kısıtlamalarında vakit geçirmek için hepimiz kendimizi mutfağa atmış, içimizdeki şefi ortaya çıkarmıştık. Kimimiz 40 yıllık ustaya taş çıkarırcasına ekmekler hazırladı kimimiz ne denli maharetli bir pastacı olduğunu ortaya çıkardı. Sonrasında yaz gelip kısıtlamalar azalınca mutfakla aramıza bir süre mesafe koymuştuk. Ancak bugünlerde artan vakalarla birlikte kısıtlamalar yeniden başlayınca mutfaklar bir kez daha evimizin en çok vakit geçirdiğimiz köşelerinden biri olup çıktı.
Mutfağı yeniden keşfettiğimiz bu ikinci dönemin ilkine göre önemli bir farkı da var: Artık havalar soğudu, covid bir yana, grip mevsimi de geldi çattı. Durum böyle olunca hazırladığımız lezzetlerin aynı zamanda bağışıklığımızı güçlendirmesine, grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı bizi korumasına da özen gösteriyoruz. İşte bu lezzetlerden biri de antik çağlardan biri şifa olarak kullanılan kekik. Bağışıklığı güçlendiren, antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, kramp çözücü gibi pek çok özelliği olan kekik, tadı ve kokusuyla da yemeklerin lezzetini bambaşka bir yere taşıyor.
Kekik denildiğinde aklımıza ilk gelen tarifler et yemekleri oluyor. Ancak kekiğin kullanıldığı lezzetler sadece et yemekleri ile sınırlı değil. Çorbalardan salatalara, atıştırmalıklardan içeceklere kadar pek çok tarifte kekik kullanmak mümkün.
Biz de madem evdeyiz, o halde günün her saatine uygun kekikli tarifler hazırlayalım istedik. Elbette her zamanki gibi hatırlatalım, sağlığınız kekik yemeye elverişli değilse veya kekik yemek bir hastalığınızı tetikliyorsa, Hayfene blog sayfamızda size uygun kekiksiz daha pek çok tarifimiz yer alıyor.
İşte kahvaltıdan televizyon karşısında atıştırmalığa kadar günün her saatine lezzet katan 5 kekikli tarif:
Kahvaltı sofrası hazırlandıktan sonra tam da demli çayla birlikte son anda ortaya yerleştirilen tava her zaman mutluluk sebebidir. Tavanın içinde ne olacağı size kalmış: Bu kimi zaman leziz bir omlet kimi zaman da kokusuyla cezbeden sucuk olabilir. Eğer siz de bu kez bir değişiklik yapıp sofradakileri şaşırtmak veya kendinizi mutlu etmek istiyorsanız kekikli kaşarlı domates tam da size göre bir tarif.
Malzemeler
1 büyük boy domates
2 yemek kaşığı tereyağı*
4 diş sarımsak (İsteğe bağlı)
1 kase kaşar peyniri rendesi
Tuz
Kekik
* Tereyağı yerine zeytinyağı da kullanabilir veya tereyağı ile zeytinyağını karıştırabilirsiniz.
Yapılışı
Domatesi yıkayıp bir parmak kalınlığında halkalar halinde kesin. Tereyağını tavada eritin, ardından eğer seviyorsanız sarımsakları ekleyip çevirin. Domatesleri tavaya alın, üzerine tuz ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Ardından domateslerin üzerlerini kaşarla kaplayın ve kekik ekleyin. Kaşarlar eriyince ocaktan alıp sıcakken servis edin.
Evde bol vaktiniz varken hazırlayabileceğiniz lezzetlerden biri de kekikli dana antrikot. Aslında bu lezzeti hazırlamak son derece kolay ve pratik. Vakte ihtiyacınızın olma nedeni ise tamamen marinasyonla ilgili. Eti ne kadar uzun süre marine ederseniz o kadar lezzetli olacaktır. Marine süresini bir güne kadar uzatabilirsiniz ancak o kadar bekleyemem diyorsanız en azından iki saat marine etmenizi öneririz.
Malzemeler
500-600 g antrikot (4 parça)
Marinasyon İçin
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı hardal
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı sarımsak tozu veya 2 diş sarımsak
Tuz ve karabiber
Yapılışı
Kekikli dana antrikot hazırlamak için ilk olarak antrikotları bir kaba alın. Marine için hazırladığınız tüm malzemeleri ekleyin. Ardından sosu etin her tarafına yedirin, bu esnada eti ezmemeye dikkat edin. Marinasyon işleminin ardından kabınızı streç film ile sarın, ardından buzdolabına kaldırın. En az iki saat bekletin.
Marinasyon süresi tamamlandıktan sonra eti buzdolabından çıkarın ancak hemen pişirmeyin. Yaklaşık 15 dakika kadar bekleyip oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Eti mümkünse yapışmaz veya döküm tavada pişirin. Sosunda yağ da olduğundan tavaya yağ eklemeniz gerekmez ancak uygun bir tavanız yoksa yapışmaması için biraz yağ ekleyebilirsiniz.
Tavanızı iyice ısıttıktan sonra etleri yerleştirip her iki tarafını da yüksek ateşte mühürleyin. Eğer mühürlemezseniz et suyunu salacak ve marine edilmiş olmasına rağmen kuru olacaktır. Mühürlediğiniz etin her iki tarafını da damak zevkinize göre 3-7’şer dakika pişirin. Yanında buharda pişirdiğiniz sebzeler veya mevsim salatası ile servis edebilirsiniz.
Haşlaması, kızartması, salatası… Patates hem diğer yemeklerin yanına çok yakışıyor hem de başlı başına doyurucu ve leziz bir öğün oluşturuyor. Tarifini verdiğimiz fırında kekikli çıtır patates de günün her saatinde keyifle tüketeceğiniz bir lezzet. Küçük bir ipucu: Patatesleri direkt fırına da verebilirsiniz ama haşladıktan sonra fırına vererek hem çıtırlığını hem de lezzetini katlayabilirsiniz.
Malzemeler
1 kg bebek patates (Bebek patatesiniz yoksa küçük boy patatesleri ikiye bölebilirsiniz)
Zeytinyağı
Kekik
Biberiye
Tuz
Karabiber
Yeşil soğan veya yeşillikler (İsteğe göre)
Yapılışı
Bebek patatesleri kabuklarını soymadan yıkayın, temiz bir fırça yardımıyla kabuklarını temizleyebilirsiniz. Kaynar suya biraz tuz atın ve patatesleri yaklaşık 10 dakika haşlayın. Tamamen haşlanmadan tencereden alıp suyunu süzün. Ardından yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alın. Üzerine zeytinyağı, kekik, biberiye, tuz ve karabiber serpin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Patateslerin piştiğini altın rengine dönmesinden anlayabilirsiniz. Dilerseniz üzerine ince kıyılmış yeşil soğan veya maydanoz, dereotu gibi yeşilliklerden serpip servis edin.
Canınız atıştırmalık istediğinde veya gece karnınız kazındığında açlığınızı hızla bastıracak ev yapımı galetalar kekikle birlikte bambaşka bir lezzete bürünüyor. Hazırladıktan sonra cam kavanozda en az bir hafta tazeliğini koruyabilir, tabii siz o kadar süre yemeden dayanabilirseniz…
Malzemeler
500 g buğday unu
1 su bardağı su
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı kekik
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Geniş bir kaba un haricindeki tüm malzemeleri alıp karıştırın. Ardından unu azar azar ilave edip yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar bu işleme devam edin. Üzerini streç film veya hafif nemli bir örtüyle kapattığınız hamuru yarım saat dinlendirin. Ardından 2-3 dakika daha yoğurup kıvam almasını sağlayın. Hamuru dört eşit parçaya bölüp yuvarlak hamurlar elde edin. Tezgaha biraz un serpip hamurları merdaneyle incecik açın. Dört hamur için de aynı işlemi uygulayın. Hamurları bir parmak kalınlığında kesin, sonrasında istediğiniz şekli verin. Örneğin iki ucundan tutup burgu yapabilirsiniz. Yağlı kağıda serili kekikli galetaları, önceden 180 dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika kadar pişirin, üzeri kızardığında fırından alıp soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra cam kavanoza dizin, serin ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
Bu makalenin başında da yazdığımız gibi kekik binlerce yıldır şifa niyetine kullanılıyor, kış mevsiminde daha çok görülen gribe, nezleye, öksürüğe karşı iyi geliyor. Eğer siz de kekiğin keskin tadını seviyorsanız, kolayca hazırlayabileceğiniz kekik çayı ile hem içinizi ısıtabilir hem de şifa bulabilirsiniz. Ancak özellikle sindirim sorunları yaşamamanız için günde en fazla iki fincan kekik çayı içmeye özen gösterin.
Malzemeler
1 fincan su
2 tatlı kaşığı kekik
Limon ve bal (Tercihe göre)
Hazırlanışı
Taze suyu kaynatıp içine kekiği ekleyin. 10 dakika bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Tercihe göre içine bir ince dilim limon ekleyebilir, hafif ılıdıktan sonra tatlandırmak için bal katabilirsiniz.