Oruç tutmak bağışıklığı düşürür mü sorusu pek çok kişinin aklında. Uzmanlar, halihazırda sağlıklı olan bir kişinin oruç tutmakla bağışıklığının düşmeyeceğini söylüyor. Bu nedenle pandemi süresince oruç tutulabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte, bağışıklığınızı güçlü tutmak için koronavirüs döneminde oruç tutarken dikkat edebileceğiniz kimi noktalar da var. Doğru bir beslenme düzeni ve doğru gıda tercihleriyle bu Ramazan dönemini de keyifle ve sağlıkla geçirebilirsiniz. Peki, nedir bu doğrular?
Dengeli beslenmeye dikkat edin
Güçlü bir bağışıklık için sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemli. Bunun için en temel olarak, vücudumuzun ihtiyacı olan günlük protein, yağ, vitamin, mineral ve karbonhidratları almamız gerekiyor. Yumurta, yağsız etler, balık ve benzeri gıdaları düzenli ve uygun porsiyonlarda tüketmek önem taşıyor. Uzmanlar, vücudumuzu besin bakımından yoksun bırakmanın viral enfeksiyonlara açık hale getirdiğinin altını çiziyor.
Azar azar yiyin
İftar sırasında bir anda çok büyük porsiyonlar yememek, iftar ve sahur arasında bir veya mümkünse iki ara öğün koymak da vücudumuzun gerekli besinleri daha dengeli bir şekilde temin etmesine destek oluyor. İlk öğünde kahvaltılıklar ile hafif bir başlangıç yaptıktan sonra, ikinci öğünü çorba ve ana yemeğin olduğu bir ana öğün gibi düşünebilirsiniz. Üçüncüde meyve, kefir, kuruyemiş gibi bağışıklığı destekleyen gıdaları tüketebilir, sahuru yine kahvaltılıklarla hafif bir şekilde yapabilirsiniz.
Vitaminler önemli
Meyve sebzeleri Ramazan süresince es geçmeyin. Yeşil ve kırmızı biber, maydanoz, roka, brokoli ve benzeri C vitamini deposu yiyecekleri her öğünde tercih edebilirsiniz. Gerekyorsa, bir uzmana danışarak multivitamin takviyesi alın.
Su tüketimini ciddiye alın
Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk geldiği bu dönemde, su tüketimine de azami özen göstermek gerekiyor. İftar ve sahur arasındaki sürede, vücudun tüm gün ihtiyaç duyacağı sıvı alımını sağlayabilirsiniz. Bunun için, az az ve sık sık su tüketmeye önem verin. Gazlı, şekerli içeceklerden uzak durun. Su tüketiminin vücuttan hastalık üreten mikropların atılmasına destek olduğunu, ayrıca Ramazan’da yaşanabilecek hazımsızlık gibi sorunların önüne geçtiğini de unutmayın.
Tatlı yerine kuru meyve ve yemişlere yönelin
Ramazan döneminde birbirinden lezzetli tatlıları tüketmek adeta bir alışkanlık. Ancak normalde bile tedbirli şekilde yememiz gereken şekerli gıdaları, evden çıkamadığımız bugünlerde daha da nadir tüketmeli, haftada birkaç porsiyonu geçirmemeye dikkat etmeliyiz. Tatlılar yerine gün kurusu, doğal çilek kurusu, doğal mango kurusu gibi ürünleri tercih edebilir, çiğ badem, ceviz içi, fındık gibi kuruyemişleri, uygun miktarlarda olmak kaydıyla atıştırmalık olarak tüketebiliriz.
Çorbalar mide sağlığına yardımcı
Ramazan’ın olmazsa olmazı da çorbalardır. Mideyi rahatlatıp, aşırı yemenin önüne geçen çeşit çeşit çorbalarımızı bu Ramazan’da da iç rahatlığıyla tüketebiliriz. İçine kendi hazırladığımız tavuk suyu veya kemik suyu gibi eklemeler yaparak besleyiciliklerini ve bağışıklığı destekleme kabiliyetlerini artırabiliriz. Ancak çok yağlı ve aşırı baharatlı olmamasına da dikkat etmek gerekiyor.
Hamur işlerine dikkat
Günlük aldığımız kalori miktarını gereksiz şekilde artıran en önemli yiyecekler hamur işleri. Ramazan’ın olmazsa olmazı pide için örneğin, uzmanların önerisi günlük bir avuç içi kadar tüketmek. Beyaz undan yapılan hamur işlerinin kan şekerimiz üzerindeki etkisi nedeniyle sık acıkmaya yol açtığını, bu şekilde alınacak fazla kiloların bağışıklığı zayıflattığını unutmayalım.
Bağışıklığı destekleyen detaylar
Zerdeçal, propolis, adaçayı, çörek otu yağı gibi bağışıklığımızı destekleyen ürün ve gıdalara da Ramazan süresince sofralarımızda yer vermek iyi bir fikir olabilir. Bu konuda bilgi almak için koronavirüse karşı bağışıklığımızı güçlendiren gıdalar makalemizi inceleyebilir, Hayfene bünyesinde sizlere sunduğumuz Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Ürünler kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.