800 TL üzeri ücretsiz kargo
800 TL üzeri ücretsiz kargo
800 TL üzeri ücretsiz kargo
Koyun Etinin Kokmaması için Hangi Baharatlar Kullanılır?

Koyun Etinin Kokmaması için Hangi Baharatlar Kullanılır?

Feb 10, 2024

Koyun eti, kırmızı etler arasında en çok tercih edilenlerden birisidir. Özellikle Türk mutfağında çok önemli bir yere sahiptir. Lokum gibi kıvamının yanında, herkes tarafından bilinen kendine has bir kokuya da sahiptir. Koyun eti lezzetli ve lokum gibi yumuşak olsa da bazılarımız tarafından kokusu nedeni ile tercih edilmez. Kırmızı etler içinde en yoğun ve ağır kokuya sahip olan et çeşitlerinden birisidir. Pişirildikten sonra tüm evi saran bu ağır  koku, çoğu kişinin koyun eti tüketiminin önüne geçen bir durumdur. 


Peki koyun etinin kokusu nasıl giderilir? Koyun etinin kokusunun nasıl giderildiği, özellikle ev hanımlarının merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Koyun eti kokusunu geçirmek için kadınların kullandığı birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin hem koyun etini pişirmeden hem de pişirdikten sonra uygulanması, oluşacak bu ağır kokuyu tamamen gidermeye yardımcı olacaktır.

Koyun Etinin Kokusu Nasıl Giderilir?

Koyun etinin kendine özgü kokusunu gidermek için yapılabilecek bazı şeyler var. Kuzu eti kokar mı? Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür. Biz toplum olarak her iki çeşite de koyun eti dediğimiz için, yapmanız gerekenleri bu şekilde nitelendirmeye devam ederek anlatacağız. Özellikle bayramlarda kuzu kesilemediği için kesilen hayvanların çok ağır bir kokuya sahip olması pek olası değildir. Ayrıca her yörenin koyununda da koku olmaz. Örneğin; İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen koyunların kokması olasıdır ancak Trakya Bölgesi koyunları genelde kokusuz olur. 

Koyun Etinin Kokusunu Gidermek için Neler Yapılabilir?

Ancak yine de ette koyun kokusu varsa bazı baharatlar kullanılarak bu kokunun hafifletilmesi mümkün. Örneğin, eti haşlarken içine defne yaprağı, karabiber, havuç, soğan veya sarımsak atabilirsiniz. Maydanoz sapı da koyun eti kokusunun giderilmesi için kullanılabilir.

Marine etmek, etin hem lezzeti hem de aroması için uygulanan yöntemlerden birisidir. Çoğu kişinin bildiği bu yöntem, etin ağır ve yoğun kokusunu yok etmek için en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Marine etme işlemi, basit bir işlemdir ve kırmızı et kokusunu gidermekte oldukça etkilidir.

Koyun Etinin Kokusunu Gidermek için Nasıl Marine Etmeliyiz?

Öncelikle pişirilecek kırmızı eti alın ve bıçak yardımı ile kemiksiz olarak parçalara ayırın.

Derin bir kabın içine 2 ya da 3 diş sarımsak, yarım çay bardağı dolusu zeytinyağı, yarım su bardağı süt, 2 dal kekik ve biberiye ekleyin. Tüm bu malzemeleri bu kabın içinde iyice karıştırın.

Diğer aşamada kemiksiz olarak parçaladığınız kırmızı eti bu kabın içindeki sosa batırın ve bu şekilde bir gün boyunca bekletin.

Ertesi gün kırmızı etiniz kokusundan arınmış bir şekilde kızartılmak için hazırdır. İster fırında ister ise ocakta hazırladığınız kırmızı etleri pişirebilirsiniz. Bu yöntem evinizde kalıcı bir koku oluşmasını önleyecektir.

Hayfene Ateş Baharatı ve sebzeli tuzlu çeşni kullandığımız koyun etinden kıyma ile hazırlayabileceğiniz soslu Antep usülü soğan kebabı tarifimiz ile sofralarınıza lezzet katın...

@hayfene Soğan ve etin muhteşem uyumu!😍 Yöresel bir tarif olan Antep Usulü Soğan Kebabı ile karşınızdayız! Her lokmada bambaşka bir lezzet yolculuğuna çıkacağınız bu enfes kebap, sofralarınıza lezzet katacak. ❤️ Malzemeler; •500 gr kıyma (Yağlı) •15 adet kadar küçük soğan •Hayfene Ateş Baharatı Karışımı(Köfte için) •Hayfene Sebzeli Tuzlu Çeşni (Sosu İçin) •1/2 çay bardağı su •1/2 çay bardağı nar ekşisi •1 yemek kaşığı salça •2 yemek kaşığı zeytinyağı •1 adet ayva •3, 4 dal maydanoz •Tuz Yapılışı; 1. Soğanları yıkayıp tek kat kabuğu kalacak şekilde ayıklayın ve uzunlamasına bir çizik atın. 2. Kıyma, Hayfene Hava Baharat Karışımı ve tuz’u geniş bir kapta iyice özdeşleşene kadar yoğurun. 3. Videodaki gibi kestiğimiz soğanların arasına etli karışımdan dolduralım. 4. Fırın tepsisine dizdiğimiz etli soğanların aralarına soyup elma dilim yaptığımız ayvaları koyalım. 5. Su, nar ekşisi, salça, zeytinyağı ve Hayfene Sebzeli Tuzlu Çeşni ile hazırladığımız sosu üzerlerine dökelim. 6. Üzerini ıslatılmış yağlı kağıt ile örtelim ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 1 saat 10dk kadar pişirelim. 7. Servis tabağına alıp üzerine kıyılmış maydanoz serpelim. Afiyet olsun... #soğankebabı #yöreselyemekler #antepyemekleri #gaziantepyemekleri #gaziantepusulüsoğankebabı #antepusulüsoğankebabı #elementlerserisi #ateşbaharatı ♬ orijinal ses - Hayfene Baharat

Koyun etinin kokusunun giderilmesi için kullanabileceğiniz baharatları Hayfene’den güvenle sipariş edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!