Lavanta, bilinen 47 farklı alt türü olan bir cinsin genel adıdır. Avrupa’dan Afrika’ya, Akdeniz’den Güneybatı Asya’ya, Güneydoğu Hindistan’a kadar dünyanın çok büyük bir kısmına yayılmıştır. Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmekte, kimi mutfaklarda yemeklerde kullanılmakta, yağ yapımında ve kozmetikte tercih edilmekte olan lavantanın aynı zamanda turizm konusunda ilgi odağı bitkilerden bir tanesi olduğunu da söylemek gerekir.
Bilhassa anksiyete, huzursuzluk, uykusuzluk, depresyon, gibi sorunların çözümünün bir parçası olarak lavanta tercih edilir. Bunun yanında barındırdığı yağlar sabun yapımından parfüm yapımına kadar birçok farklı ürünün içinde kullanıldığı gibi haricen lavanta yağı olarak da satılmaktadır.
Lavanta, güneş gören ve açık alanlarda iyi bir büyüme gösterir. Ne var ki lavanta tohumdan yetiştirilmesi çok zor bir bitkidir. Bunun yerine lavanta bitkisini ekmek daha doğru olacaktır. Lavanta dikimi için en doğru mevsim sonbahar civarı olacaktır. Bu dönemde topraklı olarak lavanta alıp ekebilirsiniz.
Lavanta, bir saksı bitkisi olmadığı ve büyük düzlüklere ihtiyaç duyduğu için elbette aparatman daireleri için uygun bir çiçek olmayacaktır. Ancak lavanta özleminizi ülkemizde gidermek mümkündür. Türkiye’de de lavanta üretimi yapılmaktadır. Bilhassa Isparta lavanta üretimi konusunda sesini duyuran şehrimizdir.
Isparta Kuyucak Köyü, ya da sevilen ismiyle Lavanta Kokulu Köy, lavanta üretiminin yoğunlukla yapıldığı bir yerdir. Haziran ayından Ağustos ayının başına kadar lavanta tarlarlarının mosmor eşsiz görüntülerini görebilirsiniz. Lavantalı dondurmayı ise denemeyi unutmamanızı tavsiye ederiz.
Bazı araştırmalar gösteriyor ki lavanta yağı biberiye, kekik ve sedir yağları ile karıştırılıp kullanıldığında 7 aylık tedavi sonrasında yeni saç çıkmasında %44 artış görülüyor.
Yapılan çalışmalar sonucu lavanta yağı temelli bir ilacın 6-10 haftalık kullanımı sonucu anksiyeteye bağlı uykusuzluk ve huzursuzluk durumlarında iyileşme gözlendiği bulundu. Aynı ilaç sayesinde anksiyetenin tekrarlama oranında da gerileme gözlendi. Buna rağmen lavanta yağının tek başına aromaterapide kullanılmasının anksiyete durumuna bir etkisi olup olmadığı henüz bilinmemekte.
Lavanta yağının üzerinde en çok yapılan bir diğer çalışma ise uyku üzerine. İnsomnia’dan mustarip yaşlı hastalar üzerinde yapılan çalışmalar gösteriyor ki yastıklarına damlatılan lavanta yağları uyku düzenlerinde iyileşme sağlıyor.
Kas ve romatizma ağrılarının geçirilmesinde lavantanın etkili olduğu düşünülmektedir.
Solunum yolları rahatsızlıklarında lavantanın kullanılması rahatlatıcı etkisi sayesinde yardımcı olmaktadır.
Yapılan aratştırmalar lavanta yağının aromaterapide kullanımı dolaşım sistemine fayda sağlamaktadır. Ayrıca tansiyonun düşmesine yardımcı olarak hipertansiyon hastalarına da yardımcı olduğu bulunmuştur.
Ciltteki yaraların ve izlerin iyileşmesini hızlandırmak için tedavilere yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Lavanta doğal böcek önleyici olarak kullanılabilir. Yaz aylarında sivrisineklerden ve istenmeyen böceklerden korunmak için cildinize lavanta yağı sürebilirsiniz. Eğer sürmeyi unutur ve ısırılırsanız lavanta yağını yine ısırığın üstüne sürerek şişin inmesini ve kaşıntının hafiflemesini sağlayabilirsiniz.
İlginç bir araştırma sonucu; huzurevi sakinleri üstünde yapılan bir çalışmanın sonucuna göre yakasına lavanta paketleri iğnelenen kişilerde %47 oranında daha az düşme vakası görülmüş. Bu sebeple de “düşme önleyici” özelliği olduğu söylenmekte.
Bu kadar faydası olan lavantanın kolay kullanımlarından bir tanesi lavanta yağı ise bir diğeri de lavanta çayı olacaktır. Kaynattığınız suyun içine atacağınız lavantayı on dakika bekletip süzdükten sonra içebilirsiniz. Lavanta çayı direkt olarak zayıflatmasa da stresi düşürmesi ve buna bağlı olarak yorgunluğu düşürmekte olduğu için kan şekeri sorunlarının önüne geçer. Buna bağlı olarak da kilo verilmesine yardımcı olabilir.
Lavanta, her ne kadar kullanılması güvenli bir aktariye ürünü olsa da yine de dikkatli kullanılmasında fayda vardır. Doktorunuza danışmadan yoğun bir kullanımdan uzak durmanızı, tedavi amaçlı olarak ilaç yerine geçmeyeceğini bilerek terich etmenizi tavsiye ederiz.
Hayfene Sağlıklı Gıda Ürünleri
Baharatlar kategorimize geri dönebilir ya da Karanfilin Faydaları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.