500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Mahlepli Tarifler Arasında Bir Klasik: Kandil Simidi

Mahlepli Tarifler Arasında Bir Klasik: Kandil Simidi

Feb 10, 2024

Ağızda dağılıveren gevrek kandil simidinin tadı ne de güzeldir. Tatlı gibi ama değil. Gevrek ama sert değil. Hafif bir kokusu var gibi ama ağır değil. Çocukluğumuzda kandil gelse de yesek diye beklediğimiz bu özel lezzeti, evde kendi ellerinizle yapmak da hiç zor değil! Pastaneden alınmış gibi nefis kandil simitleri yapmanın sırrı ise, mahlepte gizli. Mahlepli tarifler denilince ilk akla gelenlerden kandil simidi için başka nelere ihtiyacımız var, gelin birlikte bakalım.

Kandil Simidi İçin Gerekli Malzemeler

1 adet yumurta (yumurtanızın orta boy olmasına dikkat edin)

1 küçük kalıp tereyağı

1 fincan sıvı yağ

4 su bardağı un

½ bardak su

Bir tutam tuz

Tuz miktarında şeker

Aynı miktar mahlep

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 yemek kaşığı sirke (Ev yapımı elma sirkesi en güzel sonucu verecektir)

Pekmez

Susam

Hayfene Mahlep

Hayfene Mahlep

Kandil Simidinin Yapılışı

Simidimizi yapmaya başlarken, fırın tepsinizin içine yağlı kağıdınızı serin. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Malzemelerinizin içinden un, mahlep ve kabartma tozunu bir kenara ayırın. Geri kalanların tümünü büyükçe bir kaba alın. Bunları iyice karıştırın. Tereyağını eritmeden ancak oda sıcaklığında koyabilirsiniz. Ardından karışıma ununuzu ilave edin. Ellerinizle nazik hareketlerle güzel bir hamur oluşturun.

Çok fazla yoğurmadan, mahlep ve kabartma tozunu da ekleyin. Hamurunuzun yumuşakça, ele yapılmayan, şekil alan ancak çok da sert olmaması gerekiyor. Çok sertleşirse su ile, fazla yumuşak kalırsa da un ilave ederek güzel bir kıvam tutturabilirsiniz. Ardından ellerinizle küçük parçalar kopartarak simit şeklini verin. Bunu yaparken önce ince uzun bir şerit oluşturup sonra iki ucunu birleştirebilirsiniz. Bu sırada pekmezinizi ve susamınızı ayrı ayrı olacak şekilde yayvanca kaplara alın. Oluşturduğunuz halkalarınızı önce pekmeze, ardından susama bulayarak fırın tepsisine dizin.

Bu arada pastanelerde satılan çörek otlu versiyonlarını da yapmayı tercih edebilirsiniz. Bunun için yumurta sarısı ve çörek otu kullanabilirsiniz. Simitlerinizi hazırladıktan sonra fırına verin. Arada sırada kontrol ederek her tarafının piştiğinden emin olun. Gerekli görürseniz nazik hareketlerle simitleri ters yüz edebilirsiniz. Fırından çıktıktan sonra ılınmaları için onlara biraz zaman verin. Sonrasında servise hazırlar. Afiyet olsun!

Konu mutfak olunca her şefin, her ustanın kendine has, çoğu zaman herkesten gizlediği sırları vardır. Bir arkadaşınızın elinden çıkma poğaça ya da simit yediğinizde, onun pastaneden alındığı konusunda ısrar ediyorsanız, o kişinin sırrının mahlep olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü mahlep, tam da o özel lezzeti katan gizli malzemedir. Günümüzde evlerdeki mutfaklarda kullanımı çok yoğun değil. Ancak büyüklerimizin bu malzemeyi sıkça kullandığını hatırlayabilirsiniz. Siz de geleneksel mutfağımıza tat katan mahlebi kullanmaya başlayarak, kendi “sırlarınızı” oluşturabilirsiniz.