Şubat ayının gelmesiyle birlikte balık tezgahlarındaki balıklar da yavaş yavaş değişmeye başladı. Bu ayın en lezzetli balıklarından biri de beyaz ve yumuşacık etiyle mezgit. Son derece lezzetli bir ete sahip olan mezgit hem pek çok farklı tarif hazırlamaya olanak tanıyor hem de sağlığımıza katkı sağlıyor. Biz de bu ay için dört farklı mezgit tarifi hazırlayarak mutfağınızdan eşsiz kokular yükselmesine katkı sunmak istedik. Ancak öncesinde mezgitle ilgili bazı püf noktaları paylaşalım…
Mezgit, zamanı geldiğinde sofralarınızda sıklıkla yer açmanızı tavsiye edeceğimiz bir balık. Son derece zengin bir besin kaynağı olan mezgit, yüksek oranda B vitamini, folik asit ve potasyum içeriyor. Sağlıklı bir protein kaynağı olan mezgit, kalp sağlığını korurken diyabet, halsizlik, hormonal düzensizlik gibi hastalık ve rahatsızlıklara da iyi geliyor.
Mezgit, tavuk balığı olarak da bilinir. Bunun sebebi mezgitin görüntüsü değil, tadı. Gerçekten de bembeyaz eti ve yumuşaklığıyla tavuk etine benzerlik gösteren mezgit, balık tadıyla pek arası olmayanlar tarafından da sevilebilen bir balık türü.
Mezgitin bir diğer avantajı da içinde fazla küçük kılçığın bulunmaması. Bu sayede hem kolay yeniyor hem de pek çok mezgit balığı tarifinde görüldüğü gibi filetosu çıkarıldıktan sonra da tüketiliyor.
Mezgit, orta boy bir balık. Ortalama 20 ila 40 santimetre arasında büyüyor ancak biz genellikle tezgahlarda daha küçük boylarını görüyoruz. Mezgit balığında yasal avlanma sınırı 13 santimetre. Dolayısıyla bu boyun altında bir balık görürseniz satın almamanız ve yetkililere haber vermeniz, balık neslinin devamlılığı için son derece önemli.
Mezgit balığını, diğer balıklarda olduğu gibi satın aldığınız tezgahta temizletebilirsiniz. Eğer tezgahta temizlendiyse eve geldiğinizde bol suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Ancak balığın temizliğini siz yapacaksanız dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası var. Öncelikle mezgitin sırt kısmında bulunan yüzgeçleri bir bıçak yardımıyla ayırın. Ardından balığın baş kısmının altından başlayıp kuyruğuna kadar bir kesik açarak içini iyi temizleyin. İçindeki koyu renk lekeleri iyice yıkayın veya bir bıçak yardımıyla balığı zedelemeden çıkarın. Son aşamada iyice yıkayın ve suyunun akması için süzgece alın.
Mezgit balığı fileto olarak sıklıkla tercih ediliyor. Mezgit fileto elde etmek için birkaç yönetiminiz var. Taze mezgit balığından fileto çıkarmak için balıkçınızdan yardım isteyebilirsiniz. Marketlerde satılan dondurulmuş mezgit filetolardan alabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise her zaman olduğu gibi tezgahın başına geçip mezgit fileto çıkarmanız. Bunun için balığı üstte anlattığımız şekilde temizleyin, yüzgeçlerini çıkarın, yukarıdan aşağı derin bir çizik atın. Ardından ortadaki büyük kılçık üzerinden bıçakla ilerleyerek ilk fileto parçasını çıkarın. Aynı işlemi balığın diğer tarafı için de yaptığınızda iki parça mezgit fileto elde etmiş olacaksınız.
Balıkları genellikle tavada, ızgarada veya fırında hazırlarız ancak bazı balıklar haşlamak için de son derece uygundur. Özellikle aralarında mezgitin de bulunduğu beyaz etli balıkları haşlayabilirsiniz. Haşlama suyuna çeşitli baharat ve sebzeler eklerseniz hem balığı ve suyu lezzetlendirir hem de balık kokusunu azaltabilirsiniz. Haşlanmış balığı dilerseniz sade tüketebilir, üzerine zeytinyağı ve baharat gezdirebilir ya da salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Mezgit haşladığınız suyla da leziz bir balık çorbası hazırlayabilirsiniz.
Tezgahtan mezgit balığı aldığınızda bazen balık poşetinin içinde mezgit havyarı da görebilir veya ayrı satın alabilirsiniz. Havyar denildiğinde aslında pek çoğumuzun aklına fiyatı pahalı bir ürün gelir. Mersin balığının yumurtalarından elde edilen siyah havyar için bu tanım doğrudur ancak her havyar pahalı değildir. Bu nedenle siz de mezgit havyarına denk gelirseniz kaçırmamanızı öneririz. Mezgit havyarını güzelce yıkadıktan sonra kurulayın, ardından mısır ununa bulayın. Zeytinyağı ve tereyağı eklediğiniz tavayı kızdırıp havyarı kızartın. Son derece pratik ve enfes bir tat sizleri bekliyor.
Mezgit tezgahlarda yerini alınca biz de birbirinden güzel tarifleri deneme imkanı bulduk ve favori tariflerimizi sizinle paylaşmak istedik. İşte son derece sağlıklı ve lezzetli dört farklı mezgit balığı tarifi:
Malzemeler
500 gram fileto mezgit
1 adet kapya biber
1 adet sivri biber
10 adet çeri domates
10 adet arpacık soğan
3-4 diş sarımsak
Defne yaprağı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kaşık soya sosu
Tuz ve karabiber
Servis için
Roka
Haşlanmış bebek patates
Yapılışı
Bir tavada tereyağı ve zeytinyağını kızdırın. Sırasıyla arpacık soğanı, sarımsağı, iri doğranmış kapya ve sivri biberi soteleyin. Parmak kalınlığında kestiğiniz mezgitleri tavaya alıp karıştırmaya devam edin. İkiye böldüğünüz domatesleri ekledikten sonra yaklaşık 15 dakika, yalnızca ara ara karıştırarak pişirmeye bırakın. Son aşamada tuz, karabiber, soya sosu ve defne yaprağını ekleyip birkaç dakika daha pişirin. Ardından ocağı kapatın, tavanın üzerine bir kapak örtüp lezzetlerin tadını iyice çekmesini sağlayın. Sıcakken yanında roka ve haşlanmış bebek patates ile birlikte servis edin.
Malzemeler
500 gram fileto mezgit
1 paket mantar (400 gram)
1 küçük paket krema (200 gram)
1 adet kuru soğan
2 kaşık tereyağı
Bir tutam dereotu
Tuz ve karabiber
Yapılışı
Kızdırdığınız tereyağında mezgit filetoların iki tarafını da mühürleyin, ardından balıkları fırın kabına alın. Aynı tavaya sırasıyla jülyen doğradığınız soğanları, sarımsağı ve mantarı alıp soteleyin. Tuz ve karabiber ekleyin. Ardından karışımın üzerine kremayı dökün ve bir taşım kaynatın. Fırın kabındaki balıkların üzerine karışımı güzelce yayın, balıkların her tarafının kaplanmasına dikkat edin. Önceden 180 derece ısıtmış olduğunuz fırında yarım saat pişirin. Fırından çıkarıp üzerine ince kıydığınız dereotunu serpin, sıcakken servis edin.
Malzemeler
500 gram fileto mezgit
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet limon
2 adet domates
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Çeyrek demet maydanoz
Defne yaprağı
Tuz ve karabiber
Yapılışı
Mezgitin filetosunu çıkarın veya hazır alın. Pişirme kağıdını fırın tepsisine serin. Kabuklarını soyduğunuz soğanı halka şeklinde doğrayın. Domatesi, limonu ve havucu da yine halka şeklinde kesin. Pişirme kağıdına aldığınız mezgitin üzerine ve kenarlarına sebzeleri, sarımsakları ve defne yapraklarını yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirin, tereyağını ise parçalar halinde aralara yerleştirin. Tuz ve karabiberi de ekleyip üzerine yine fırın kağıdı ile kapatın. Dilerseniz her fırın kağıdına bir fileto ve sebzeleri yerleştirip bohça gibi kapatarak da hazırlayabilirsiniz. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 30-35 dakika pişirin. İnce kıyılmış maydanoz ve limon dilimiyle servis edin.
Malzemeler
500 gram fileto mezgit
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
Tuz ve karabiber
Kızartmak için
1 kaşık tereyağı
Zeytinyağı
Tartar sos için
1 adet küçük boy havuç
1 adet kornişon turşu
1 tepeleme çorba kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı kapari
Bir tutam dereotu
Yapılışı
Mezgiti fileto olarak alın veya yukarıda anlattığımız şekilde filetosunu çıkarın, tuz ve karabiber serpin. Yumurtayı bir kapta çırpın. Balığı önce una, sonra sırasıyla çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa bulayın. Bir tavada kızdırdığınız zeytinyağı ve tereyağı karışımında iki tarafını da koyu sarı bir renge dönene kadar kızartın. Tartar sos için haşlayıp soğumaya bıraktığınız havucu ve kornişonu küçük küpler halinde doğrayın. Mayonez, kapari ve ince kıyılmış dereotu ile iyice karıştırıp minik bir servis tabağına alın, mezgit filetonun yanında servis edin. Roka, çeri domates ve kırmızı soğanla da tabağınızı hem süsleyebilir hem de lezzeti artırabilirsiniz.