Sofraların vazgeçilmez bitkisi olan nane, sağlık açısından çok faydası olan bir bitkidir. Dünyada 25-30 kadar türü bulunan nane, çoğunlukla nemli yerleri sever. Hoş kokulu olan bu bitki türü aynı zamanda şifa deposu olarak bilinir. Nane ile yapılan, en sevilen mezelerden birisi olan haydariye geçmeden önce, nane ile ilgili biraz bilgi edilenim!
Nanenin Faydaları Nelerdir
Nane bitkisi, iştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.
Nane Nasıl Tüketilir
Nane, salata ve yemeklere güzel kokusu ve farklı tadıyla ayrı bir lezzet katmak için kuru ya da taze olarak katılabilir. Ayrıca, nane çayı hazmı kolaylaştırmak için yemeklerden sonra içilebilir. Naneden elde edilen nane yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Yapraklarından hazırlanan nane çayı sakinlik verir. Soğuk algınlığı ve mide bulantısını giderir. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaktaki gazları söker. Nane suyuna bir miktar sirke katılıp içilirse iç kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Nanenin sakinleştirici etkisi, nane yağı için de geçerlidir. Nane yağı, ciltteki yanık lekelerini gidermekte ve soğuktan kaynaklanan şişlikleri indirmede etkilidir. Nane kaynatılıp buharı koklanırsa, solunum yollarını açar ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Nane Çayı Nasıl Hazırlanır
Yemeklerinizde kullandığınız taze nane yapraklarını elinizle 3-4 parçaya ayırarak bir tepsiye yayın ve 24 saat bekletin. 24 saat sonunda yapraklar kurumuş ve çıtır çıtır olmalı. Eğer 24 saat sonunda yapraklar tam kurumadıysa 1 gün daha bekletin. Daha sonra bir demlik kaynamış suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağı atarak ateşin üzerinden alın. 10-20 dakika arası demlenmesini bekledikten sonra yaprakları süzerek çayınızı içebilirsiniz. Nane çayına limon yakışır ancak daha tatlı olmasını isterseniz yarım çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Nane Çayının Faydaları Nelerdir
Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar
Boğaz kuruluğuna iyi gelir
Gaz gidericidir
Safra taşı çözer
Mide bulantısını alır
Kusmayı geçirir
Mide ekşimesini azaltır
Sindirime yardımcı olur
Ağız kokusunu alır
Kas ağrılarını hafifletir
Kronik ağrıyı azaltır
Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar
Alerjik öksürüğe iyi gelir
Astıma iyi gelir
Stresi azaltır
C vitamini yönünden zengindir
Antioksidan etkisi vardır
Haydari’de Nane
Başrolde süzme yoğurt, baharatlar ve tereyağının rol aldığı, peynirin tadını şenlendirdiği haydariyi yapmak çok kolay. Pratik mezelerin arasına girecek, lezzeti ile sizleri kendine hayran bırakacak bu mezeyi sizlerde evlerinizde mutlaka denemelisiniz. Misafir menülerinin, davet masalarının baş köşesinde duran mezeler arasına bir yenisi ekleyeceğiniz haydari yapımı ile gönülleri kazanacak.
Haydari Tarifi
Sizler de haydarinin tarifini merak ediyorsanız lafı fazla uzatmadan tarife geçelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!
Haydari Mezesi Tarifi İçin Malzemeler:
6 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
yarım çay kaşığı tuz
1 dilim beyaz peynir
1 diş sarımsak
Haydari Yapılışı
Beyaz peynir çatalla ezilerek ufalanır, dereotu ince kıyılır.
Tereyağında nane kızdırılarak ılıması için bekletilir.
Karıştırma kabına süzme yoğurt alınır.
Beyaz peynir, dereotu, naneli tereyağı, ezilmiş sarımsak, tuz eklenerek karıştırılır.
Servis tabağına alınarak üzerinde dereotu ile servis edilir. Afiyet olsun.