Aşure sadece lezzetiyle değil, geleneğiyle, hatırlattıklarıyla, değerlerimize verdiği referansla da mutfağımızın en önemli tariflerinden biridir. Her ailenin kendine has bir aşure tarifi bulunur. Kimi daha kıvamlı tercih eder, kimi daha sulu. Kimi bolca süsler, kimi sade tercih eder. Yapanın damak tadına, kesesine ve ayırdığı vakte göre değişen tariflerin her biri birbirinden kıymetlidir. Aşure denilince aslolan paylaşmaktır. Bizler bu makalemizde aşurelerine yoğun ve damak çatlatan lezzetler katmak, sadece tadıyla değil, görüntüsüyle de kendine hayran bırakan tarifler hazırlamak isteyenler için, aşure baharatları ve aşure süsleme önerilerimizi bir araya getirdik. Şimdi gelin, aşure tarifimiz üzerinden bu malzemeler hangileri ve nasıl kullanılabilir, inceleyelim.
Aşure Malzemeleri
Ana malzemeler
Nohut, kuru fasulye, buğday, pirinç, su, şeker
Lezzet veren baharat ve yemişler
Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, çubuk tarçın, karanfil
Süsleme malzemeleri
File fındık, file badem, toz Antep fıstığı içi, ceviz içi, Hindistan cevizi, çam fıstığı, kuş üzümü, nar
Aşure Tarifi
Her biri 1,5 bardak kadar nohut, kuru fasulye ve buğdayı bir gece önceden ıslatıp ayrı ayrı haşlayın. Kuru incir ve kuru kayısıları küp küp doğrayıp bir saat kadar ayrı ayrı suda bekletin. 2 adet çubuk tarçın ve 5-6 adet karanfili suda en az 10-15 dakika kadar kaynatıp süzerek, suyunu kenara alın.
Bu hazırlıklar tamamlanınca, baklagilleri büyük bir tencereye alın. İçine bir avuç pirinç veya 1,5 yemek kaşığı pirinç nişastası atın. Üzerine malzemelerin yüzeyini geçecek kadar su koyun. Kaynamaya başladıktan sonra içine 3 bardak şeker koyup kaynatmaya devam edin. Malzemeler suyunu çektikçe, üzerini geçecek kadar kaynar su ilave etmeyi sürdürün. Arada tadına bakıp dilerseniz şeker ekleyin. Karışım koyu bir çorba kıvamı alacak olan bu karışıma nihayet kayısı ve incirler ile tarçınla karanfilin kaynama suyunu ilave edin. Dilerseniz kuru üzüm de koyabilirsiniz. Tüm malzemeler pişip yumuşadıktan sonra ateşten alın ve aşure kaselerine boşaltın.
Aşure kaselerini serince bir odaya alın. Birkaç saat sonra üzeri kurumaya başlayınca, yukarıda saydığımız malzemelerle süsleyebilirsiniz. Antep fıstığı tozu, nar ve kuş üzümü gibi seçimler, aşurenize rengarenk bir görünüm vererek göze de hitap etmesini sağlar. File badem, file fındık ve cevizler ise hem görünümünü hem lezzetini zirveye taşır.
Aşurenin bolluğu ve bereketi ile geçireceğimiz aşure ayında bu güzel tarifin ve paylaşmanın tadına layıkıyla varabilmenizi dileriz. Sözü bitirmeden bir de püf noktası paylaşalım. Son dönemde aşureyi komşularımıza ve sevdiklerimize dağıtırken, pratik olması ve aşure götürdüğümüz kişiyi tabağı boş göndermeme telaşından kurtardığı için tek kullanımlık metal kapları veya plastik kapları tercih ediyoruz. Bu malzemelerin bir kısmı kalitesiz ise, hem tat bakımından aşuremizin lezzetini bozabiliyor hem de sıcakla temasa uygun malzeme değilse, sağlık riski oluşturabiliyor. Bu nedenle gıdayla temasa uygun malzemeler seçerek, bu güzel geleneğimizi gönü rahatlığıyla sürdürebiliriz.
Afiyet olsun!