Bugün mutfakların aranan lezzeti pesto sos, İtalya’nın Cenova şehrinde ortaya çıkmış muhteşem bir sostur. Tarihi, Roma dönemine kadar dayanan bu eşsiz Akdeniz aroması yüzyıllar içinde büyük değişimler yaşamıştır. Pesto sosunun temelini oluşturan fesleğenin sosa eklenmesi 19. yy ortalarına kadar gerçekleşmemiştir.
Pesto kelimesinin kökenine baktığımız zaman İtalyanca pestare kelimesinden geldiğini görüyoruz. Bu kelime ezmek anlamına gelir. Dolayısıyla pesto kelimesi genel anlamıya bütün ezmelere verilen ortak isimdir. Ancak yine de pesto alla genovese (Cenova pestosu – bizim bildiğimiz anlamdaki pesto sosu) en bilinen pesto olarak adını herkesin aklına kazımıştır.
Günümüzde marketlerde bir kavanozun içinde bulabileceğiniz pesto sosu elbette siz de evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Geleneksel olarak pesto, mermer bir havan ahşap bir tokmak kullanılarak yapılır. Tabi her zaman havan kullanacak vakti olmayan bizlerin imdadına blenderlar yetişiyor. Blenderdan geçirdiğiniz malzemeler ile evinizde kolaylıkla pesto sosu yapabilir ya da yeni pesto tarifleri deneyebilirsiniz.
Geleneksel pesto sosu bize temel pesto sosunun tarifini verir. Ancak elbette, içindeki bazı malzemeleri bulmak kolay olmayacağından kendinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.
3 demet taze fesleğen
½ bardak sızma zeytinyağı
¼ kap çam fıstığı
2 diş sarımsak
¼ kap taze rendelenmiş Parmesan peyniri
¼ kap taze rendelenmiş Pecorino Sardo peyniri
1 çay kaşığı kaya tuzu
Fesleğenlerinizi yıkayıp ayıklayın. Fesleğen, zeytinyağı, fıstık ve sarımsağı blendera ekleyin. Basıp çekerek sosun iyice karışmasını sağlayın. Ezme biraz form aldıktan sonra üstüne peynirleri ve kaya tuzunu ekleyerek blenderda çekmeye devam edin. Pesto sosunuzun kıvamını istediğiniz noktaya kadar pürüzsüzleştirebilirsiniz. Ya da dilerseniz daha parçalı bir şekilde bırakabilirsiniz.
Pesto sosunu bir gün önceden hazırlayıp bekletebilirsiniz. Pestonuzu hazırladıktan sonra bir kaba alıp üstüne yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ile katman yapın. Buzdolabında bir gün bekletebilirsiniz.
Pesto sosunuzu evde hazırlarke dilerseniz sadece Parmesan rendesi kullanarak da hazırlamanı mümkündür.
Pesto sosunda da elbette farklı tarifler bulamk mümkün. Dikkat çeken diğer pesto soslarına baktığımız zaman karşımıza ilk önce Sicilya pesto sosu çıkıyor. Pesto alla siciliana ya da diğer ismiyle pesto rosso (kırmızı pesto) Cenova pestosuna oldukça benzemkle birlikte daha farklı malzemelerle hazırlanmakta.
Kırmızı pestonun içinde domates bulunmakta. Ayrıca çam fıstığı yerine badem eklenen bu sosta Cenova pestosuna nazaran çok daha az fesleğen kullanlır.
Kremalı pesto soslu makarna mutfakların aranan lezzeti olmaya devam ediyor. Her ne kadar kolay bir tarif olsa da özel günlerde bile sunabileceğiniz kadar şık bir yemektir. Hazırlanışı ise şu şekilde;
Makarnanızı pişirip süzün.
Taze hazırladığınz pesto sosunuzu bir tavaya alıp ısıtın. Sos hafif kabarcıklar çıkarmaya başladığında içine krema ekleyin. Dilediğiniz kadar krema koyabilirsiniz. Eğer çok ağır gelirse makarna suyu ekleyerek sosunuzu inceltebilirsiniz.
Kremalı pesto karışımınız ısındıktan sonra altını kısın.
Süzdüğünüz makarnaları bu tavaya ekleyip iyice sos ile karışmasını sağlayın.
Servis ederken karabiber ve biraz daha Parmesan ekleyerek son dokunuşunuzu yapabilirsiniz. Afiyet olsun.