Ramazan geldi, hoş geldi. Her zamankinden daha farklı bir Ramazan dönemi geçiriyoruz. Koronavirüs sebebiyle evlerimize kapandığımız bugünlerde, her gün fırının yolunu tutup pide kuyruğuna girmek de bir risk oluşturuyor. Hal böyle olunca, evde Ramazan pidesi tarifi nasıl yapılır, öğrenmek şart haline geldi. Böylece her gün sadece 1 saatinizi ayırarak taptaze Ramazan pidesi tarifinizi hazırlayabilir, iftar ve sahur sofralarında sıcacık pidenizin keyfini sürebilirsiniz. Şimdi gelin evde Ramazan pidesi nasıl yapılır, hep birlikte öğrenelim.
Evde Ramazan Pidesi İçin Malzemeler
Hamuru için
350 ml ılık su (1 silme su bardağı + ek 2 parmak gibi düşünebilirsiniz)
Yarım paket instant maya
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz (tercihen kaya tuzu veya deniz tuzu)
1 çay kaşığı şeker
Üzeri için
1 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Çörekotu ve kavrulmuş susam
Pişirmek için, yağlı kağıt
Evde Ramazan Pidesi Yapılışı
Fırınınızı 220 dereceye ayarlayın. Fırın tepsinizi içine yerleştirin. Fırın tepsisinin, üzerine pide hamurunu attığımızda iyice kızgın olması gerekiyor ki, pidemizin tabanı o kendine has çıtırlığa sahip olsun.
Bu hazırlığın ardından hamuru hazırlamaya başlıyoruz. Öncelikle derin ve geniş bir kaba unu eliyoruz. Üzerine maya, tuz ve şekeri ekliyoruz. Tuzunuzun kaya tuzu veya deniz tuzu gibi bir tuz olması ve nispeten iri parçalı olması da pidenizin çıtırlığını artıracaktır.
Kuru malzemeleri birbiriyle harmanladıktan sonra üzerine yavaş yavaş ılık suyumuzu ekliyoruz. Suyun ılık olmasından kastımız, hafif ısıtılmış ancak kesinlikle kaynama noktasına ulaşmamış olması. Isınmış su mayanın aktive olmasını hızlandırırken, kaynamış su mayayı öldürecektir.
Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra bir spatula yardımıyla güzelce karıştırıyoruz. Ardından bu karışımı yoğurma aşaması için tezgahımıza alıyoruz. Hamurun elimize yapışmasını azaltmak için, elimizde kalan parçaları da temizleyerek hamurun üzerine ekliyoruz. Sonra güzelce yoğuruyoruz. Hamuru yoğurdukça glüten açığa çıktığı için, ne kadar yoğurursanız o kadar toplanacaktır. Bu nedenle ilk anlarda hamurunuz biraz cıvık gibi görünüyorsa, üzerine hemen un eklemeyin. Bir miktar yoğurduktan sonra, az az ekleyip tekrar yoğurarak ilerleyin. Gluten ayrıca pide hamuruna dışı çıtır, içi delikli delikli o güzel kıvamını da veren madde. Bu nedenle yoğurma aşamasında sabırlı olun. Bir not da, farklı unlarla ilgili: Eğer tam buğday unu, kepekli un gibi malzemeleri de kullanıyorsanız, bunlar daha fazla su çekecektir. Bu nedenle su miktarını artırmak gerekebilir.
Hamurunuzun yoğuruldukça pürüzsüz hale gelip, tok bir hissiyatı olması gerekiyor. Ele hafifçe yapışması normal ancak elde ve tezgahta parça bırakmaması lazım. Bu kıvama geldiğinde, karıştırma kabına alıyoruz. Üzerini nemli bir bezle kapatarak, mayanın sıcağından faydalanabilmesi için fırının yanında bir noktaya koyuyoruz.
Yarım saat bu şekilde bekledikten sonra, elimizde güzelce kabarmış bir hamurumuz oluyor. Üzerine bastırarak fazla havasını alıyoruz. Pideye şekil verme aşamasına geçerken, tezgahımızı hafifçe unluyoruz. Hamuru üzerine alıp, tezgaha vura vura ve hamuru içine doğru kıvıra kıvıra bir miktar daha yoğuruyoruz. Havasının gitmesine müsaade etmeyecek şekilde çok uzun süre yoğurmadan, elimizle bir küre haline getiriyoruz. Bu aşamada yağlı fırın kağıdımızı hazırlayıp, hamurumuzu nazikçe çekiştirerek ince yuvarlak şeklini veriyoruz ve kağıdın üzerine yerleştiriyoruz. Tam formunu vermek için elimizle yaya yaya son düzeltmeleri yapıyoruz. Küçük parmağımızla ve bir çatal yardımıyla pidenin üzerine çizgilerini atıyoruz. Bu şekilde bir 10 dakika daha bekleterek, ikinci defa mayalanmaya bırakıyoruz.
Bu sırada üzeri için gerekli yoğurtlu karışımı hazırlıyoruz. Bir yumurtanın sarısı, yoğurt ve zeytinyağını, yoğurt parçacıklı kalmayacak şekilde homojen bir hale getiriyoruz. Hamurumuzun üzerine sürüyoruz. Üzerini çörek otu ve kavrulmuş susamla güzelce süslüyoruz. Bu aşamada farklı bir şeyler denemek isterseniz, pidenizin üzerine granül sarımsak ve soğan, fesleğen veya kekik de serpiştirebilirsiniz.
Son olarak, pide hamurumuzu altındaki yağlı kağıtla birlikte fırın tepsisinin üzerine atıyoruz. Pidemiz fırında yaklaşık 15 dakika piştikten sonra, afiyetle yemeye hazır oluyor.
Güzel Ramazanlar!