500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Zerde Nasıl Yapılır? Zerde Tatlı Tarifi

Zerde Nasıl Yapılır? Zerde Tatlı Tarifi

Feb 10, 2024

Zerde, Türk mutfağının en zarif, en lezzetli tatlılarından biri. İçindeki safran lezzeti, pırıl pırıl sarı rengi, hafif tadı onu özek kılıyor. Türkiye’de eski İstanbul mutfağında sık yapılan bir tatlı. Saray mutfağında yeri olan bir tarif. Ayrıca Konya, Şanlıurfa, Gaziantep, Kastamonu, Konya, Edirne gibi yörelerde de küçük farklarla değiştirilerek yapılıyor.

Zerdenin vazgeçilmezi, ona o güzel rengini veren safrandır. Ancak safran yüksek fiyatlı bir ürün olduğu için zerdeyi zerdeçalla ya da iki baharatı karıştırarak yapanlar da mevcuttur. Siz de bütçenize göre bir denge belirleyebilirsiniz. Ancak biz geleneksel safranlı tarifi sizinle paylaşacağız.

Ayrıca içine kimisi vanilya ekler, kimisi gülsuyu, kimisi karanfil… Süslemek için Hindistan cevizinden Antep fıstığına aklınıza gelebilecek pek çok farklı yemiş ve baharat da kullanabilirsiniz. Bu gibi geleneksel tatlar yıllar içerisinde, pişiren kişinin ağız tadına, mevcut koşullara ve el maharetine göre pek çok değişikliğe uğrayabiliyor. Tıpkı daha önce anlattığımız İngiliz Scone kurabiyesi gibi, zerde için de durum farklı değil. Bir kez temel tarifi öğrendiğinizde, siz de kendi kişisel dokunuşunuzu yapabilirsiniz.

Zerde Tatlı Tarifi

Zerde Tarifimiz İçin Gereken Malzemeler

• 3 avuç veya 2 fincan kadar pirinç (Osmancık ya da baldo kullanmanızı öneririz)

• 3 fincan şeker

• 6-7 su bardağı su

•  Bir tutam safran (Safranınız kaliteli ve taze ise bir tutam yeterli olacaktır. Değilse, safran miktarını artırabilirsiniz)

•  1 büyükçe yemek kaşığı nişasta

•  Dilediğiniz kadar kuş üzümü

• Dilediğiniz kadar dolmalık fıstık

Zerde Nasıl Yapılır?

Pirinçleri iyice yıkayın, gerekiyorsa 2-3 kez sudan geçirin. Beyaz suyundan, yani nişastasından tamamen arındığından emin olun. İyice süzdürün. Bu pirinçleri bir tencereye alın. Üzerine şeker ve 6-7 bardak ılık suyu ekleyin. Altını açarak kaynamaya bırakın. Arada sırada hafif hareketlerle karıştırın.

Bu esnada bir fincana kaynar su koyun. İçine safranınızı atın. Safran sıcak suda rengini verir. Bu nedenle bu aşama önemli.

Pirinçleriniz pişmeye başlar gibi olduğunda, içine nişastayı ekleyin. Tıpkı sütlü tatlılarda veya su muhallebisi gibi tariflerde olduğu gibi, burada da nişastayı eklemek için, nişastayı önce bir miktar suyun içerisinde eritebilirsiniz. Böylece topaklanma olmaz ve nişasta kıvamını daha hızlı vererek sizi olası hatalar yapmaktan korur.

Nişasta ile birlikte tencereye safranlı suyunuzu, kuş üzümü ve fıstıklarınızı da atın. Karışım nişastanın etkisiyle yavaş yavaş koyulaşacak. Muhallebimsi bir kıvam alacak. Kaynadıktan sonra yarım saat kadar pişirmenizde fayda var. Böylece tüm malzemeler birbiriyle iç içe geçerek lezzetleri bütünleşecek.

Burada tenceredeki karışımı yavaş hareketlerle ara ara karıştırmanız önemli. Ancak kıvamını bozmamak ve pirinçleri parçalamamak için sert hareketlerden kaçının.

Zerdeniz artık hazır. Keyifli ve şık kaselerinizi, tıpkı muhallebi veya aşure yapar gibi önceden hazırlayın. Böylece altını kapattıktan sonra zerdeyi koyulaşmadan rahatça kaselere aktarabilirsiniz.

Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Üzeri hafifçe donduğunda üzerini dilediğiniz malzemelerle süsleyin. Kuş üzümü ve fıstık en temel süs malzemeleriniz olabilir. Bunun dışında yaratıcılığınızı da kullanabilirsiniz. Ancak tavsiyemiz, safranın verdiği o güzel rengi geri plana itmemek ve zerdenin hafif tadını bastırmamak için aşırı süslemeden kaçınmanız.

Zerdenizi buzdolabında veya serin bir balkonda birkaç saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Safranlı tariflerin en güzeli zerdeyi sizlere anlattık. Bir de genel bilgi paylaşmış olalım. Zerde en genel anlamıyla pirinç peltesi anlamına geliyor. Ana malzemeleri nişasta, su ve şeker. Ancak farklı coğrafyalarda etli, sebzeli, et ve sebze suyu ile hazırlanan pelte tarifleri de mevcuttur. Dilerseniz bu konuda da farklı araştırmalar yaparak, mutfak repertuarınızı geliştirebilirsiniz.