Mutfağımızın dört bir yanında kullanılan baharatlar elbette ki salatalar üzerinde de muhteşem etkiler bırakıyor. Baharat denilince ilk akla gelen yemek grubu salatalar olmayabilir ancak şöyle bir düşününce aslında salatalarda da yoğun şekilde baharat kullandığımızı görüyoruz. Bu makalemizde, salatalarımıza renk katan baharatları derledik.
Biberiye: Limon ve sirke ile karıştırılıp salata sosu yapılabilir. Zeytinyağının lezzetini zirveye taşır. Et ile birlikte yenen salatalara eklendiğinde, çok güzel bir lezzet bütünlüğü oluşturur.
Fesleğen: Domates, roka, yeşil salata gibi malzemelerin girdiği salatalarla çok iyi gider. Kendi has rayihası ile yiyeni büyüleyen salata baharatlarından biridir.
Nane: Salatalara taptaze bir hava verir. Yoğurtlu sosların içine girebilir. Salatalık, yeşil ot salataları gibi çeşitlerle çok iyi gider.
Sumak: Salataların vazgeçilmezi olmalıdır. Nar ekşisiyle bir arada çok iyi gider. Soğan ile yan yana geldiğinde mucizeler yaratır. Sumak sirkeli domates, soğan salatasının olmazsa olmazıdır.
Çörekotu: Salata baharatları içerisinde farklı bir lezzete sahiptir. Salatanın üzerine ekerek hem farklı bir lezzet yakalanmasını sağlar hem de çok besleyicidir. Beyaz peynirli salatalardan eksik edilmese yeridir.
Kişniş: Roka ve koyu renkli yeşilliklerle çok iyi gider. Özellikle tavuk ve balıkla bir arada yenecek salatalarda tam gücünü gösterir. Salata baharatlarından kişnişe bir de güzel zeytinyağı eşlik ederse nefis olur.
Hardal tozu: Mercimek, nohut gibi malzemelerle hazırlanan, zeytinyağı ile zenginleşen salatalara eklenebilir. Hardal tozunu az miktarda eklemek daha iyidir. Bal veya yoğurt ile karıştırılabilir.
Kimyon: Börülce salatası, piyaz, havuç tarator gibi salatalara çok yakışır. Tahinli soslara eklenebilir. Salataya kimyon eklemenin püf noktası az miktarda, hafifçe serpmektir.
Hayfene salata baharatı: Türk safranı, aspir, reyhan, fesleğen, nane, biberiye ve sumak gibi baharatların karıştırılmasıyla elde edilen Hayfene salata baharatının tarifi bize özeldir. Her türlü salatada kullanılabilir. Zeytinyağı ve sirkede bir süre beklettikten sonra elde edilen aromatik sosu salataya katmak en ideal sonucu verir. Sumak baharata ekşi bir tat verdiğinden ayrıca limon eklemek gerekmez.
Salata baharatları ile ilgili bu makalemizin ardından okumaya devam etmek isterseniz, Sızma Zeytinyağı İle Salataları Şenlendirin isimli makalemize göz atabilirsiniz.