500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Spirulina: 21. Yüzyılın Süper Besini

Spirulina: 21. Yüzyılın Süper Besini

Feb 10, 2024

Gastronomi ile ilgiliyseniz, spirulina ismini de duymuşsunuzdur. Pek çok haberde ve makalede “süper besin” olarak anılan spirulina, gerçekten de günümüz beslenme dünyasında oldukça dikkat çekici bir yere sahip. Bununla birlikte pek çok kişi henüz bu değişik isimli yiyeceğin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor. O halde gelin, temelden başlayalım: Spirulina nedir?

Spirulina Nedir?

Spirulina mavi-yeşil bir alg türüdür, yani bir çeşit mikroskobik yosundur. Pek çoğumuz adını son yıllarda ilk kez duymuş olsak da bu bitkiyi Asya, Meksika ve Afrika’daki yerel halkların 16. yüzyıldan bu yana tükettiği bilinmektedir. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’nün

2000’li yıllarda spirulinayı çocuklar ve yetişkinler için faydalı bir besin olarak kabul etmesiyle, dünyadaki popülerliği de artmıştır.

Spirulinanın Faydaları Nelerdir?

Spirulina dünyadaki en önemli bitkisel protein kaynaklarından biridir. Yüksek miktarda aminoasit içerir. Çeşitli vitaminler, antioksidanlar ve mineraller de spirulinanın içeriğindeki diğer yararlı bileşenlerdir. Spirulinanın içeriğinde, aynı miktar kırmızı etle eşit miktarda demir bulunur. Bununla birlikte bu besini özel kılan bir diğer özelliği ise, faydalı içeriğinin vücutta hemen hemen tümünün emilebilmesidir.

• Spirulina yağsız bir protein kaynağı olduğu için, spor yapan ve kilo vermek isteyenler için ideal bir tercihtir.

• İçeriğindeki vitaminlerden B12, dana ciğerindekinden bile fazladır. Bu haliyle, sinir sistemini destekler, unutkanlık ve yorgunluk problemleri için alternatif bir çözüm sunar.

• D vitamini bakımından ise ıspanağı geri planda bırakır.

• Yaşlanma belirtilerini azaltır, kas dokularının gelişmesine yardımcı olur.

• Spirulinanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği de düşünülmektedir. Genel olarak vücut direncini artırır.

• Spirulina ayrıca doğal yeşil rengi sayesinde gıda boyası olarak da kullanılabilir; yaratıcı tariflerin önünü açabilir.

• Sindirim sistemini destekleyen bu besin, bağırsakların çalışmasını da düzenler.

• Cilt bakımında kullanılabilir. Sivilcelerin giderilmesinde etkilidir.

Spirulina Nasıl Kullanılır?

Spirulina toz halinde kullanılabilir. Bu haliyle içeceklere, smoothie’lere ilave edilerek tüketilebilir. Aynı zamanda suya katılıp içebilir. Salataların üzerine serpiştirilebilir. Yoğurt, salata sosu, mayonez gibi gıdalarla karıştırılabilir. Spirulina, tadı çok baskın olmadığı için farklı tariflere de eklenebilir. Son dönemin popüler tariflerinden bowl’ların içine konabilir. Tatlılara, granola tariflerine eklenebilir. Çayların içine konulup içilebilir. Kapsül halinde satılanları da vardır.

Cilt bakımında kullanılacaksa, suyla veya uçucu yağlarla karıştırılarak maske şeklinde kullanılabilir.

Başlangıç İçin Bir Tarif Verelim: Spirulina Smoothie

Spirulinayı Hayfene’den kolayca satın alıp bu basit tarifle deneyebilir ve onun dünyasına ilk adımı atabilirsiniz. Tadı ve yoğunluğu hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, siz de kendi yaratıcı tariflerinizi oluşturabilirsiniz.

Malzemeler

1 adet muz

½ bardak yarım yağlı süt

1 çay kaşığı çiğ fındık veya badem

1 çay kaşığı Hindistan cevizi (Toz kakao da olabilir)

1 çay kaşığı spirulina

Yapılışı

Tüm malzemeleri rondoya koyun ve iyice ezilip kremamsı bir dokuya ulaşana kadar rondodan geçirin. Küçük bir kase veya bardağa alarak kaşıkla veya pipetle tüketin.

Spirulinanın Zararları Var Mı?

Spirulina nadiren bulantı ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Bununla birlikte genel olarak diyetinizde herhangi bir köklü değişiklik yapmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Herhangi bir rahatsızlığınız olduğunu hissediyorsanız, spirulina veya benzeri besin desteklerini kullanmaya başlamadan önce, bir doktor eşliğinde gerekli testleri yaptırmalısınız. Hamileyseniz, bebeğinizi emziriyorsanız, düzenli ilaç kullanıyorsanız, spirulianayı kullanmamalısınız.