Kökeni Afrika ‘ya dayanan susam bitkisinin neredeyse yüzde 50 ‘si yağdır, susam yağı tamamen susamdan elde edilmektedir. Susamın kimyasal bileşimi kalsiyum, protein, magnezyum, demir, çinko, bakır, fosfor ve B vitaminleridir.
Özellikle Asya mutfağında; Çin, Japon ve Güneydoğu Asya yemeklerinin yanı sıra Orta Doğu mutfağında da kullanılır. Susam yağı başta Hindistan olmak üzere, Güney Asya’ da çok kullanılan ve geçmişten günümüze şifa kaynağı olarak başvurulan yağların başında yer almakta. Öyle ki 5 bin yıl öncesinde dahi susam yağının oldukça değerli ve tedavi edici bir yağ olarak kullanıldığı bilinmekte. Sınırları cilt ve güzellik kavramları kapsamının da dışına çıkan bu yağ tadı dolayısı ile pek çok yemekle bağdaştırılmakta. Günlük hayatımızda bu kadar sık kullandığımız poğaçalarımızı tatlandırdığımız, kurabiyelerimizi güzelleştirdiğimiz bu yağın faydalarını bilmek eminim kullanımını bilinçli hale getirecek.
Kullanımı aşağı yukarı 5000 yıl önceye dayanmakta olmakla beraber son yıllarda bilinen faydaları yapılan araştırmalar ile daha da artmaktadır. Haftada iki kez saç derisine susam yağı ile masaj yapılması dahilinde kepeklenmeyi önler.
Saç tellerine susam yağı sürerek canlı, parlak ve sağlıklı saçlara kavuşturur ve antibakteriyel özelliği kafa derisinde mantar, egzama, deri döküntüsü gibi sorunların oluşmasını engeller.
Düzenli kullanımda saç rengini koyulaştırır ve çağın en temel güzellik sorunlarından saç beyazlamasını önler.
Masaj yapılarak kullanımında kepeği gidermesinin yanı sıra dolaşımı hızlandırarak saç dökülmesini önler.
Seyrek saçlı kişilerde yeni saç oluşumunu desteklemektedir. Besleyici özellikleriyle saçlarda oluşan kırıkların önüne geçiyor. Saçın sağlıklı uzamasını ve gürleşmesini sağlamaktadır.
Ciltteki yorgun görünümü azaltır, gözenekleri açar.
Selülit görünümünü azaltır, gidermeye yardımcı olur.
Romatizmaya bağlı ağrıların azaltılmasında yardımcıdır.
Kullanımı
En yaygın kullanımı salatalara o eşsiz tadı veren aromasından faydalanmaktadır.. Salatalarda zeytinyağı ile karıştırarak sos olarak ayrı bir lezzet elde edebilirsiniz.
Cilt için kullanırken etkisini arttırmak için badem yağı ile karıştırmak daha doğru olacaktır. İsterseniz nemlendirmek amaçlı sürebilir isterseniz de duşa girmeden önce sürüp bir süre beklettikten sonra durulayabilirsiniz. Saçınıza sürdüğünüzde en az 2-3 saat boyunca bekletip ardından yıkamanız yeterli olacaktır.
Diğer Faydaları
Kaygı ve Depresyon
Tirozin, susam yağı içinde yüksek miktarlarda bulunan bir aminoasittir. Bu aminoasitte bir insanı mutlu hissettiren enzimler ve hormonlar bulunur, insanın ruh halinin düzelmesine yardımcı olur. Başka bir ifadeyle, kaygı veya depresyondan dolayı acı çekiyorsanız, susam yağı size doğru yönde olumlu bir etki yaratmaya ve ruh halinizi normalleştirmede yardımcı olabilir!
iltihap
Antienflamatuvar özellikleri olmasından dolayı, hem iç hem de dış iltihaplanmaya çözüm olduğu bilinmektedir. Eklemlerin şişmesini azaltır ve kemikleri, kan damarlarını güçlendirir. Susam yağının faydaları olarak iltihap olmadan yıllarca güçlü ve dayanıklı durabilirsiniz.
Sindirim
Susam yağının içeriğinde bol bol sindirilebilir lif bulunmaktadır. Bu da sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir ve hazımsızlığı önler.
Kişisel Bakım
Zengin mineral içeriği tırnakların da güçlenmesini sağlamaktadır. Tırnaklarınız çok güçsüz ve sürekli kırılıyorsa, susam yağı ideal bir tedavi yöntemi olacaktır. Çatlayan topuk ve dirsekler için de nem özelliğinden yararlanabilirsiniz, düzenli kullanımda mutlaka sonuç alacaksınız.
Zihin Gelişimi
Omega-6 ve 9 içerdiğinden hafızayı güçlendirdiği, beynin sağlıkla çalışmasına destek olduğu da söylenmektedir. Sinir stres nedeniyle oluşan uykusuzluk sorununa çözüm olmaktadır.
Fiziksel Gelişim
Kemik ve kas gelişiminde vücuda büyük katkısı olmaktadır.Osteoporoz yani kemik erimesini önleyici etkisi de vardır. Aynı zamanda romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına da iyi gelmektedir.