500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Vanilya ekstraktını kullanabileceğiniz farklı tarifler

Vanilya ekstraktını kullanabileceğiniz farklı tarifler

Feb 10, 2024

Eğer mutfakla ilgileniyorsanız bir noktada mutlaka siz de vanilya ekstraktı kullanmış ya da kullanmayı düşünmüşsünüzdür. Vanilya ekstratkı ile ilk tanışma da genellikle tatlı tarifleriyle birlikte olmuştur. Peki size tatlı dışında da vanilya ekstraktını kullanabileceğiniz tarifler olduğunu söylesek? Bu yazımızda farklı tariflerde bu muhteşem özütü nasıl kullanabileceğinizi göstereceğiz.

Vanilya Ekstraktı Nasıl Elde Edilir? Alkol ile mi? Su ile mi?

Söz konusu vanilya özütü olduğu zaman akla gelen ilk sorulardan biri bu ekstraktın nasıl elde edildiği oluyor. Bilhassa ebeveynler çocuklarına yapacaklarına tariflerde kullanacakları vanilya ekstraktının nasıl elde edildiğini bilmek istiyor. Piyasada alkol ile elde edilen özütlere rastlamak mümkün olsa da Hayfene Vanilya Ekstraktı bitkisel gliserin ile çıkartılmaktadır. Yani sadece su, bitkisel gliserin ve vanilyanın birleşimi ile bu muhteşem özütü ortaya çıkartıyoruz. Hem kendiniz hem de çocuklarınız rahatlıkla bu ürünü kullanabilirsiniz.

Bu konuyu netleştirdiğimize göre şimdi sıra geldi farklı tarifleri paylaşmaya.

Izgara Et Marinatları

Vanilya ve et… Çok da alışıldık bir ikili oldukları söylenemez. Fakat bir defa denediğiniz zaman siz de bize hak vereceksiniz. Izgara marinatlarında ya da et soslarında vanilya kullanarak misafirlerinizi şaşırtabilir kendinizi şımartabilirsiniz. Birçok farklı ette bu yöntemi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Vanilya ekstraktı kullandığınız marinat hem nemin ete hapsolmasını sağlayacak hem de etin doğal tatlılığını ön plana çıkartacaktır. İster kırmızı ister beyaz etli tariflerinizde bu marinatı uygulayabilirsiniz. Emin olun, herkes sizden tarifi almak için sıraya girecektir.

Domates sosu ve diğer tuzlu soslar

Vanilya özütü, yemeklerde profesyonel şefler tarafından, zarif lezzetleri ortaya çıkarmak için kullanılır. Domateslerin asitliğini yumuşatmak ve sosun genel lezzetini iyileştirmek için pişirmenin sonuna doğru domates sosuna biraz saf vanilya ekstraktı ekleyebilirsiniz. Vanilyanın varlığı belli belirsiz olacak ama yemeğinizdeki denge dillere destan bir seviyeye taşınacak. Tuzlu yemekleri, tatlı unsurlarla dengelemek ancak hünerli ve özenli kişilerin uyguladığı bir yöntemdir, bunu unutmayın.

Kahvelerde Vanilya Ekstraktı

Aromalı kahveler birçok damağa hitap eden tatlı içeceklerdir. Fakat ne var ki kullanılan aroma şurupları kalori ve şeker bakımından oldukça yoğunlar. Günümüzde artık şeker tüketiminin belirli seviyelerde kalmasının önemini hepimiz biliyoruz. İşte tam da bu noktada vanilya ekstraktı yine imdadımıza yetişiyor.

Evde filtre kahve yaparken önce demliğin içine kararınca vanilya ekstraktından ekleyin. Sonra kahvenizi demlemeye başlayın. Kahve, filtreden süzülüp damla damla demliğe dolarken, bir yandan da vanilya ile harmanlanacak. Mis gibi vanilya kokulu bir bardak kahve ile güne başlamaktan daha keyifli çok az şey vardır herhalde. Üstelik içinde onca şeker olmadığı için vicdanımız da rahat olacak. Daha ne olsun?

Smoothielerde kullanın

Bir on yıl öncesine kadar adını dahi bilmediğimiz smoothieler, günümüzde birçok alanda hayat kurtarıcı tarifler olarak karşımıza çıkıyor. Yoğun tempolu bir günde spora giderken ya da spor sonrasında, detoks haftalarında, hızlı-sağlıklı-doyurucu-kolay bir alternatif aradığımızda smoothieler her zaman yanımızda.

Muz, badem ezmesi ve yoğurt ile hazırlayacağınız smoothienize birkaç damla vanilya ekstraktı damlatın. Söz veriyoruz, pişman olmayacaksınız. Bu aslında kolay sayılabilecek bir öneriydi. Asıl önemli nokta yeşil smoothielerde karşımıza çıkıyor. Tadını pek beğenmediğiniz yeşil karışımınızın içine vanilya özütü damlatarak daha “içilebilir” bir karışım elde edebilirsiniz. Üstelik yine şeker atmadığımız için yine vicdanımız rahat.