Yaban Mersini Deyip Geçmeyin!
Yaban mersini, mora çalan mavi rengi ve minik şekliyle hemen dikkat çeken bir meyvedir. Dış görünüşünün yanısıra besleyici özellikleri ile de ilgiyi hak eden bir meyve yaban mersini. Bütün meyveler arasında en yüksek antioksidan seviyesine sahip olan yaban mersininden bir bardak tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın çeyreğini karşılayabilirsiniz.
Yaban mersini, yoğunlukla Kuzey Amerika’da bulunan bir bitki olsa da Avrupa ve Asya’da da yetişmektedir. Genellikle Mayıs ayı itibariyle başlayan hasat yazın sonuna kadar devam etmektedir. Ancak kontrollü tarım ve Avustralya gibi daha uzun sıcak iklimlerin yaşandığı bölgelerde yapılan tarım sayesinde yılın 10 ayı hasat edilebiliyor.
Yaban mersininin faydaları
Yaban mersini, ülkemizde çokça turna yemişi olan kuzeni ile karıştırılır. Turna yemişi kırmızı renkli bir meyve iken yaban mersininin mavi olduğunu tekrar hatırlatalım.
Yüksek tansiyon: Her ne kadar yaban mersini tüketiminin yüksek tansiyona iyi geldiği düşünülse de araştırmalar gösteriyor ki yaban mersini tüketimi ile tansiyon arasında hiçbir bağ bulunmamakta.
Yapılan ön araştırmalardan elde edilen bulgulara göre yaban mersini tüketimi kanser, katarakt ve glokom hastalıklarına karşı önleyici özellikler göstermektedir. Bunun yanında barındırdığı antioksidan seviyesi, lifli yapısı, vitamin ve mineral açısından doygunluğu ile kalp rahatsızlıklarının ve iltihapların bir numaralı düşmanıdır.
Yaban mersini suyu
Yaban mersinini meyve olarak tüketmek yerine yaban mersini suyu içmeniz de mümkündür. Elbette meyvenin kendisini tüketmek ile suyunu içmek arasında belli başlı farklar mevcuttur.
Yaban mersini suyunu içtiğinizde yaban mersininin sahip olduğu lifin çok ufak bir bölümünü almış olacaksınız. Ayrıca eşit miktarda yaban mersini ve yaban mersini suyu karşılaştırıldığında suyunu içerek daha fazla kalori alıp daha az vitamin ve mineral almış olacaksınız.
Yaban mersini suyunu piyasada bulabileceğiniz gibi kendi evinizde de hazırlamanız mümkündür.
Bir kap yaban mersinini yıkayıp blenderın içine koyun. Üstüne bir bardak soğuk su ve yarım limon suyu ekleyerek blenderı çalıştırın. Karışım tamamen pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin. Daha fazla karışmadığını düşünüdğünüz noktada bir süzgeç ya da tülbent yardımı ile karışımınızı daha da pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
Dilerseniz yaban mersini suyunu hazırlarken içine elma, salatalık, kereviz sapı ya da arzunza göre başka meyve ve sebzeler de ekleyerek farklı karışımlar yaratabilirsiniz.
Kuru yaban mersini ve taze yaban mersini
Yaban mersininin faydalarından yararlanmak için ister taze yaban mersini ister dondurulmuş yaban mersini isterseniz de kuru yaban mersini tüketebilirsiniz. Elbette hepsi birbiriyle aynı özelliklere sahip olmayacaktır.
Kalori miktarı: Taze yaban mersininin bir kabında 84 kalori ve 15 gr şeker bulunurken, bir kap kuru yabanmersininde 500 kalori ve 100 gr şeker bulunur. Taze yaban mersini tüketirken düşünmek durumunda olmadığınız kalori hesabını kuru yaban mersini tüketirken göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Antioksidan içeriği: Kurutma aşamasında, yaban mersinin sahip olduğu antioksidan miktarının %40-50’si yok olur. Taze ya da dondurulmuş yaban mersini kullanarak tüm antioksidana sahip olabilirsiniz. Öte yandan yarısı gitmiş olsa dahi yine de yüklü bir antioksidan kaynağı olduğu için kuru yaban mersinini de tüketerek faydaları alabilirsiniz.
Lif oranı: Lif oranı söz konusu olduğunda kurutulmuş yaban mersinleri taze türüne göre daha fazla lif barındırıyor. Sağlıklı atıştırmalık aradığınızda hiç düşünmeden kullanabileceğiniz bir üründür.
Sülfitler: Kimi zaman yaban mersini kurutulurken kükürt dioksit kullanılır. Sülfitlere karşı alerjik bünyesi olanların dikkatli olmasında fayda vardır. Bu noktada dikkatli olmak için paketlerin arkasını okumakta ya da aldığınız yere konu ile ilgili danışmakta fayda vardır.