500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeniçeri Baharatı Nedir?

Yeniçeri Baharatı Nedir?

Feb 10, 2024

Pek çok mutfağın başköşesinde, sıra sıra kavanozlarda duran baharatların, içine girip de lezzetlendirmediği bir şey yoktur. Yemeklere, çorbalara, turşulara, reçellere ve hatta içeceklere çok yakışan baharatlar lezzeti katlasa da ayarı doğru tutturulamazsa diğer tatların alınmasını engeller. Sizin de tuzu fazla kaçtığından veya acı biber boca edildiğinden yiyemediğiniz bir yemek muhakkak olmuştur. İşte bu nedenle baharatın ayarını iyi tutturmak, hangi baharatın hangi yemekte kullanıldığını öğrenmek ve bir arada kullanılacak baharatları doğru seçmek son derece önemli.

Baharatları doğru kullanma günümüze özgü bir durum değil. Osmanlı döneminde yeniçeriler, uzun seferlere çıktıklarında, alışık oldukları tatları bulamamaya başlamışlar. Bunun üzerine yanlarında bir baharat karışımı götürmeye başlamışlar. İşte günümüzde severek tükettiğimiz yeniçeri baharatının çıkışı da bu hikayeye dayanıyor.

Yeniçeri Baharatı Nedir?

Yeniçeri baharatı aslında tek başına bir baharat değil, birden fazla baharatın bir arada olduğu bir baharat karışımı. Yeniçeri baharatının içinde kekik, sumak, mercanköşk, sarımsak gibi baharatlar bulunuyor. Yeniçeri baharatının ana maddesi ise ana maddesi ise çok sınırlı miktarda yetişen ve özel yetiştirilmiş bir cins tatlı pul biber. Dolayısıyla yeniçeri baharatını evinizdeki malzemelerle de yapmayı deneyebilirsiniz ancak hem oranları doğru tutturmak hem de özel cins tatlı pul biber ile gerçek lezzeti yakalamak için Hayfene’nin özel karışımını denemenizi tavsiye ederiz.

Yeniçeri Baharatı Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Herkesin damak lezzeti hiç kuşkusuz farklı, bu nedenle yeniçeri baharatını da kendi zevkinize göre dilediğiniz yemekte kullanabilir, mutfağınızda yeniçeri baharatı ile yapılmış yepyeni tarifler deneyebilirsiniz. Ancak yeniçeri baharatını ilk kez kullanıyorsanız en çok kullanıldığı lezzetler hakkında birkaç ipucu vermek isteriz.

Yeniçeri baharatı bulgur pilavına, yumurtaya, omlete, menemene, kuzu etine, makarnaya ve patates yemeklerine çok yakışıyor. Kahvaltınızda veya mezelerinizde de yeniçeri baharatına yer verebilirsiniz. Örneğin zeytin ve zeytinyağı ile birlikte servis edebilir, ekmekle tüketilebilirsiniz. Peynirin üzerinde servis ederek de farklı bir tat yakalayabilirsiniz.

Yeniçeri Baharatının Faydaları Nelerdir?

Öncelikle her zamanki uyarımızı yapalım. Baharatları kararında kullanmak son derece önemli. Eğer kronik bir rahatsızlığınız, alerjiniz varsa, hamileyseniz veya küçük bir bebeğiniz varsa hangi baharatları kullanmanız gerektiğini iyice öğrenmeli veya bir doktora danışmalısınız. Eğer yeniçeri baharatı karışımındaki baharatları tüketmenizde bir sakınca yoksa hem keyfini çıkarabilir hem de sağlığınıza katkı sunabilirsiniz. Peki, yeniçeri baharatındaki baharatların sağlığa faydalarını biliyor musunuz?

Kekik: Kalp sağlığını koruyan kekik, sindirim sistemi ve solunum yolu rahatsızlıklarını giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan vücudun direncini artırır, soğuk algınlığına, gribe, nezleye iyi gelir. Kas ve regl ağrılarında da rahatlatıcı etkisi vardır.

Sumak: Güçlü bir antioksidan olan sumak, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kan şekerini düzenler. Grip, nezle gibi hastalıklara karşı korurken tedavisine destek olur. C vitamini barındırdığından vücuda enerji sağlar. İdrar sökücü etkisiyle de bilinen sumak vücudun enfeksiyonları atmasına destek olur, regl sancılarını da hafifletir.

Mercanköşk: Kalp damar hastalıklarına karşı etkisiyle bilinen mercanköşk, üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde fayda sağlar. Antiseptik özelliğiyle virüslere karşı etkilidir. Halsizliğe iyi gelir, vücuda dinçlik kazandırır. Sakinleştirici etkisi sayesinde stresi önler. Adet sancılarını gidermek için tercih edilir.

Sarımsak: Antimikrobiyal etkisiyle virüslere karşı etkilidir. Kalp ve damarları korur, tansiyonu dengeler. İnsülin direncini azaltmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığına karşı etkilidir. Karaciğer hasarlarına karşı koruma sağlar. Sigara dumanı gibi nedenlerle vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Zengin E vitamini içeriğiyle saçı ve cildi besler.

Pul Biber: İltihap sökücü ve enfeksiyon gidericidir. Hazımsızlığa karşı etkilidir, vücuttaki gazı atmaya destek olur. Kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarını önler. A vitamini ve B6 vitamini bakımından zengindir, mineral deposudur. Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılır. Hücreleri koruduğundan yaşlanmayı geciktirir.