500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Demirhindi Şerbeti Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Demirhindi Şerbeti Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Feb 10, 2024

Demirhindi Şerbeti

Demirhindi şerbeti mutfakla ve yemekle ilgilenen pek çok kişinin duyduğu ancak pek çoğumuzun da tam olarak nasıl yapıldığını bilmediği bir tariftir. Demirhindi şerbeti nasıl yapılır öğrenmeden önce, ona ismini veren bitkiyi tanıyalım.

Demirhindi baklagiller ailesinden bir bitkidir ve pek çok kişi tarafından Hint hurması ismiyle de bilinir. Görünümü biraz tuhaf olmakla birlikte, yüzyıllardan bu yana sofralarda kullanılagelmiştir. Antioksidan, vitamin ve besin değerleri bakımından çok zengin olmasının etkisi büyüktür. Keçiboynuzu meyvelerine benzer renkteki meyveleri, yüksekliği 20 metreyi aşan demirhindi ağacı üstünde yetişir. Ağacının yetiştiği Senegal, Sudan ve Hindistan’da baharat olarak kullanılır. Orijinal coğrafyası buralar olsa da eşsiz lezzeti ve beslenme açısından değerli kabul edilmesi nedeniyle neredeyse tüm dünyada ekimi yapılır. Bugün en büyük üreticileri Meksika ve Güney Amerika ülkelerindedir. Demir hindi Osmanlı mutfağında da yerini almıştır. Sos ve çorba tariflerinde rastlanabilecek demirhindi, kurutulmuş şekilde de yenir. Kendine has ekşimtırak bir tadı vardır.

Demirhindinin faydaları da adeta saymakla bitmez. İşte bu faydaları görebilmek için de onu tüketmenin en pratik yolu demirhindi şerbeti hazırlamak. Kültürümüzde derin yeri olan şerbetlerin en dikkat çekici olanlarından bir tanesi olan bu tarif ile, sadece meyvenin faydalarından istifade etmeyecek lezzetli bir keyif de yapmış olacaksınız.

Demirhindi

Demirhindi Bitkisi

Malzemeler:

400 gram demirhindi meyvesi

2,5 litre su

1 bardak kahverengi şeker

Yapılışı:

Meyveler suda yarım saate yakın kaynatılır. Altı kapatılarak yarım saate yakın beklenir. Ardından meyveler tencereden çıkartılarak, suya şeker konularak birkaç taşım kaynatmaya devam edilir. Ilık veya soğuk olarak içilebilir.

Demirhindi şerbeti yapımı için geleneksel tariflerde yoğun şeker kullanımı söz konusudur. Şeker miktarını ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz; biz meyvenin tadını almanızı sağlayacak az şekerli bir tarif öneriyoruz. Bu bir şerbetten ziyade demirhindi içeceği olarak da düşünülebilir. Bununla birlikte daha yoğun bir lezzet için şerbetin içine kakule, karanfil, tarçın gibi baharatlar da atabilir, dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz.

Demirhindi şerbetinin faydaları

Demirhindinin faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Demirhindi iyi bir antioksidandır. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

A,C ve E vitaminleri bakımından zengindir.

Nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur.

Soğutularak boğaz ve ağız gargarası olarak kullanılabilir.

Yüksek lif miktarıyla sindirim sisteminin çalışmasını düzenler.

Bağırsak spazmlarına iyi gelir.

Kabızlığı çözer.

Mide asidini azaltır.

Yaz aylarında susuzluğu giderir.

Kolesterol ve obezite tedavisinde destekleyici olabilir.

Yağ oluşumunu azaltır.

Kan şekerini dengeler.

Kronik inflamasyonu azaltır.

Kabuğu ile yaprakları yaraların iyileştirilmesinde kullanılır.

Bronşite iyi gelebilir.

Kalp hastalıklarında riskleri azalttığına dair araştırmalar vardır.

Demirhindinin yüzyıllardan bu yana pek çok rahatsızlığı iyileştirme sürecinde destek olarak kullanılageldiğini biliyoruz. Ancak bugün biliyoruz ki, herhangi bir hastalık için bu lezzetlere başvurmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gerekiyor. Size de bu adımı atlamamanızı tavsiye ediyoruz.

Lezzet İpuçları kategorimize geri dönebilir ya da Zencefil ve Zencefil Çayı hakkında bilgi alabilirsiniz.