Bu yıl Ramazan ayının korona salgınına rastlaması ve bu kapsamda alınan önlemler, pek çok alışkanlığımızı da farklı şekilde hayata geçirmemize neden oldu.
Aromalı şekerler yaparak evde yaptığınız tatlılara inanılmaz bir lezzet katabilirsiniz. İster lavantalı şeker, ister vanilyalı şeker ya da başka bir karışım olsun tatlılarınıza boyut atlatacaksınız. Vanilya çubuklarınızı kurutup şeker dolu bir kavanoza koyabilirsiniz. Ya da yine çubuklar kuruduktan sonra şeker ile birlikte blender’dan geçirerek ikisinin birbirine iyice karışmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer yemek yapmayı seviyorsanız mutfağınızın bir kısmını çoktan baharatlar için ayırmışsınızdır. Farklı karışımlar, muhteşem kokular, inanılmaz lezzetler… Ancak ne var ki günlük hayatımızda birçok yemeği yapmak için bir avuç baharata güveniyoruz. Bu baharatlar olmasaydı ne yapardık diye düşünmek bile istemiyoruz. İyi ki varlar!
Akdeniz’in doğusu ve Güneybatı Asya bölgelerinde yerel olarak yetişen bir bitki türü olan incir, geniş yaprakları, 5-6 metreyi bulan uzunluğu ile dutla aynı aileden, son derece lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Kuru incirin tarihi geçmişi çok uzun yıllara dayanır.
Hayfene olarak ürünlerimizin lezzeti ve tazeliği kadar doğallığına ve müşterilerimizin sağlığına da önem veriyoruz. Baharatlara ışınlama işleminin uygulanması da sağlığa etkileri bakımından oldukça tartışmalı bir konu.
Hardal, turpgiller familyasından bir bitki olan Sinapis'in tohumlarından elde edilen baharattır. Genellikle sarı renkte olup, yemeklerde ve soslarda lezzet verici olarak kullanılır.
Şifası ile dillere destan olan ıhlamur, en çok tüketilen bitki çayları arasında yer almakta. Ihlamurun toplanacağı tarih ve mevsim, yetiştirildiği bölgenin mevsim ve bitki örtüsüne göre değişiklik gösterse de, genellikle haziran ayında toplanmaya başlanır.
Mutfağımızın ayrılmaz parçası, birbirinden lezzetli balıklarımız barındırdıkları besin değeriyle de vazgeçilmez. Denizlerimizin bize bahşettiği bu bereketi sürdürebilmenin koşulu ise, balıkların yavrulayıp gelişmesine olanak tanımak, bunun için doğru mevsiminde doğru balığı yemek ve av yasağı dönemlerinde avlanması yasak olan balıkları yemeyi talep etmemek.
Günümüzde, baharata ulaşmak zor değil. Küçük mahalle bakkallarından büyük süpermarketlere kadar her noktada ihtiyacınız olan temel baharatları bulabiliyorsunuz. Peki iyi baharatların özellikleri nelerdir? Birkaç noktaya dikkat ederek daha iyi baharatlar almanız mümkün.
Dünya olarak sağlık açısından oldukça zorlayıcı bir dönemden geçiyoruz. Toplumsal kurallara olabildiğince uyarak kendimizi salgından korumaya çalışıyor olsak da başka bir tehdit kapıda. Grip sezonu!
Çekirdek kahvenin toz kahveye göre daha yoğun bir lezzet sunduğu biliniyor. Peki, kahve nasıl yapılır? Çekirdek kahvenizin daha iyi bir lezzet sunmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Bu soruyu Bath Üniversitesi Araştırma Görevlileri de kendilerine sormuş olacak ki bunun üzerine bir çalışma gerçekleştirmişler.
Koronavirüs döneminde sıkça uygulanan sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalar sebebiyle evlerimize gıda malzemelerini fazla fazla alarak stok yapmaya başladık. Bu ürünlerin başında doğal olarak kolay saklanabilen dondurulmuş veya kolay dondurulabilecek ürünler yer alıyor.
Kekik denildiğinde aklımıza ilk gelen tarifler et yemekleri oluyor. Ancak kekiğin kullanıldığı lezzetler sadece et yemekleri ile sınırlı değil. Çorbalardan salatalara, atıştırmalıklardan içeceklere kadar pek çok tarifte kekik kullanmak mümkün.
Ketçap en çok sevdiğimiz soslardan. Etle, tavukla, kızartmalarla, patatesle, hamburgere, makarnaya ve pek çok yemeğe lezzet veriyor. Domatesin kendine has asidik lezzeti ile hafif baharatlı ve tatlımsı dokunuşlar bir araya geldiğinde yemeklere ideal dokunuşu yapıyor.
Tadından önce mis gibi kokusuyla mutluluk veren, her yudumda o mutluluğu daha da katlayan saleple kavuşma zamanımız geldi. Aslında salep her mevsim içilebilir olsa da içimizi öylesine ısıtıyor ki aklımıza hep kış aylarında düşüyor. O nedenle bize düşen, bu mevsimde doya doya salebin keyfini çıkarmak…
Yazın bol güneşiyle büyüyen sebzeler türlü türlü çeşitleri ile masamıza gelirler. Kış gelip çattığında ise, yazın o ışıltılı sebzeleri gider, yerini kök sebzeler alır. Kök sebzeler ilk bakışta yazın alternatiflerine oranla bize daha mesafeli görünür. Tatları kimine acımsı gelir, şekilsiz görünüşleri ilk anda insanı kendine çekmeyebilir.
Mide Lobisi’nin en aktif ve yaratıcı üyelerinden biri olan sevgili Emine Turay’ın yeni Hayfene Acı Hardal Sosu ile hazırladığı hamburger tarifini kendi anlatımıyla sizler için paylaşıyoruz;
Bebekler ve çocuklar kadar büyüklerin de bayılarak tükettiği lezzetlerin başında hiç kuşkusuz bebe bisküvisi geliyor. Önce mis gibi kokusuyla sonra da ağızda dağılan tadıyla mutluluğu katlayan bebe bisküvisi, süte ya da çaya batırılarak yenildiği gibi üzerine pekmez dökülen yoğurdun veya muhallebinin içine de çok yakışıyor.
Et baharatları mutfağımızın olmazsa olmazı. Etin her türlüsünü seviyoruz; mutfağımız et yemekleri bakımından son derece zengin olduğu için de çok şanslıyız. Kebaplardan ızgaralara, fırın yemeklerinden kızartmalara, et denilince baharatlar da ayrı bir önem kazanıyor.
Altın Süt Baharat Karışımında yer alan baharatların hepsi aslında mutfağımızdan eksik etmediğimiz baharatlar. Karabiber, tarçın, zencefil ve zerdeçalın karışımıyla elde edilen Altın Süt Baharat Karışımını evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz ancak ideal oranı tutturmak kolay olmayacağından Hayfene Altın Süt Baharat Karışımını da deneyebilirsiniz.