800 TL üzeri ücretsiz kargo
800 TL üzeri ücretsiz kargo
800 TL üzeri ücretsiz kargo
Hint Mutfağı Baharatları Nelerdir?

Hint Mutfağı Baharatları Nelerdir?

Feb 10, 2024

Hint mutfağı, türlü çeşitli baharatlarıyla meşhur bir mutfaktır. Dünya mutfağında artık adını duyurmuş olan Hint mutfağının baharatlarını kullanarak siz de mutfağınıza yepyeni lezzetler getirebilirsiniz.

Hint mutfağı baharatlarını iyice anlamak için ikiye ayırmakta fayda var. Birinci kısımda kakule, karanfil gibi tek kullanılan baharatları inceleyip ikinci kısımda ise meşhur masala’ların üstünden geçerek tam anlamıyla Hint baharatlarını anlamış oluruz.

Hint Mutfağı Baharatları Listesi

Hindistan, büyük bir coğrafya… Dolayısıyla, doğusundan batısına Hint mutfağı baharatları da çeşitlilik göstermekte. Bu çeşitlilik ise Hint mutfağına heyecan katıyor ve merakı artırıyor.

Zerdeçal

Hindistan’ın rengarenk dünyasından baharatları da nasiplerini alıyorlar. Sarının en güzel tonunu veren zerdeçal, Hint mutfağının vazgeçilmezlerinden birisi. Hem Kuzey Hindistan hem de Güney Hindistan’da kullanılan bu baharat yemeklere muhteşem bir tat verdiği gibi aynı zamanda rengini de esirgemiyor.

Tarçın

Ülkemizde de oldukça yaygın olarak kullanılan tarçının kökleri Hindistan’a dayanıyor. Hint mutfağında da oldukça büyük bir yere sahip olan tarçını dilerseniz toz halinde dilerseniz de kabuk halinde kullanabilirsiniz. Hint mutfağında biriyani gibi pirinç temelli yemeklerde oldukça sık karşımıza çıkmakta olan tarçın aynı zamanda çeşitli karışımların da içinde kendine yer buluyor.

Karanfil

Tane karanfiller Hint mutfağında yemek yapımına başlarken kullanılan baharatların arasında gelir. Tane biber, defne yaprağı, tarçın kabukları ve tane kakuleler gibi baharatlarla birlikte yemeğin en başında suya atılan baharatların içinde karanfil de bulunur. Karanfilin kendine has tadı ve rayihası yemeklerde oldukça dikkat çeker.

Kakule

Yeşil kakule ülkemiz mutfağında da kendine yer bulmuş bir baharattır. Çeşitli yemeklerde kullanılabildiği gibi aynı zamanda bitkisel çay olarak demlenerek içilmesi hatta öğütülmüş kakulenin kahvelerde tat vermesi de oldukça yaygındır. Hint mutfağında kakulenin yeri ise oldukça sağlamdır.

Kişniş

Hint mutfağında en sık kullanılan baharat herhalde toz kişniş olacaktır. Neredeyse tüm Hint yemeklerinde toz kişniş kullanımına rastlamak mümkün. Yemekler haricinde tavuk, kuzu, karides, balık gibi etleri de marine etmek için kullanılan toz kişniş, Tandoori yemeklerinin de temel baharatıdır.

Hint Mutfağı Baharat Karışımları: Masala’lar

Hint baharatı denildiğinde akla belki de ilk olarak masala’lar gelir. Masala, kelime anlamı itibarıyla baharat karışımı demektir. Masala’nın önüne gelen kelime ile o baharat karışımının nasıl bir tada sahip olduğu ya da nerede kullanıldığı anlaşılır. Örnekse garam masala denildiğinde garam acı/baharatlı anlamına gelir. Garam masala, acı baharat karışımı anlamına gelir.

Hindistan’da yaygın olarak yapıldığı gibi siz de evinizde kendi Masala’nızı yapabilirsiniz. Ya da Hayfene’nin sizler için hazırlamış oluğu karışımlardan sipariş verebilirsiniz.

Garam Masala

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi garam masala bir çeşit acı baharat karışımıdır. Bölgeden bölgeye, hatta, mutfaktan mutfağa bile tarifler çeşitlilik gösteriyor olsa da içinde genellikle, kimyon, kişniş, kakule, karabiber, tarçın, karanfil ve muskat bulunmaktadır. Sebze ya da kırmızı etli yemeklerinizde garam masala baharatına şans verebilirsiniz.

Tandoori Masala

Tandoori Masala, daha ziyade fırında ya da ızgarada yapacağınız yemeklerinizde kullanabileceğiniz bir baharat karışımıdır. Garam Masala’da olduğu gibi yine Tandoori Masala da tarifleri de evden eve değişmektedir. Kişniş, kimyon, toz sarımsak, toz zencefil, boyotu, kakule gibi baharatların karışımının olduğu bir baharat harmanıdır.

Tikka Masala

Tikka Masala dediğimiz zaman akla ilk gelen yemek Chicken Tikka Masala olacaktır elbette. İçeriğinde kimyon, zerdeçal, kişniş ve toz biber gibi baharatlar mevcut olan Tikka Masala karışımını kendiniz de evde yapabileceğiniz gibi aynı zamanda Hayfene Tikka Masala karışımını da sitemizden sipariş verebilirsiniz.

Hint mutfağından tereyağlı tavuk tarifiyle karşınızdayız. Tavuğun birbirinden çeşitli bol baharatlarla birleşiminden oluşan tarif tam baharat severlere göre!

@hayfene Hint mutfağından bir lezzet şöleni: Tereyağlı Tavuk! (Butter Chicken)😍 @mrs_elvnas ‘ın hünerli ellerinden, Hindistan mutfağına özgü yoğun baharatlarla hazırlanan bu yemek baharatseverleri çok mutlu edecek.❤️✨ 🇹🇷 Tereyağlı Tavuk/Butter Chicken Malzemeler: Tavuk için marine: ⭐️700 gr tavuk göğüs fileto ⭐️1 yk yoğurt ⭐️1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak ⭐️1 tatlı kaşığı ince rendelenmiş zencefil ⭐️2 yemek kaşığı garam masala ⭐️1 tatlı kaşığı toz zerdeçal ⭐️1 tatlı kaşığı kimyon ⭐️1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber ⭐️ Tuz Sos: ⭐️ 2 yk tereyağ + 2 yk zeytinyağı ⭐️1 adet büyük boy kuru soğan (doğranmış) ⭐️1 yemek kaşığı ezilmiş sarımsak ⭐️1 tatlı kaşığı ince rendelenmiş zencefil ⭐️1 yemek kaşığı garam masala ⭐️1 yemek kaşığı kimyon ⭐️1 tatlı kaşığı toz kişniş ⭐️400 gr geçmiş domates ⭐️1 tatlı kaşığı tuz ⭐️2 dl krem ​​şanti ⭐️1 cl su ▶️ Bunu yapın: 1- Tavuk filetoları büyük parçalar halinde kesin. 2- Marine karışımı: Yoğurt ile ezilmiş sarımsak, ince rendelenmiş zencefil, marine için tüm baharatlar ve tuzu karıştırın. Ardından marine karışımını tavuk parçalarıyla karıştırın. En az 1 saat, tercihen bir gece buzdolabında bekletin! 3- 1 saat sonra tavuğu bir tavada tereyağ ve sıvı yağ ile biraz renk alıp güzel bir yüzey alana kadar kavurun. Fazla pişirmeyin yoksa tavuk kuru olur. Tavuk parçalarını ayıklayın, bir tabağa alın ve aynı tavada sosu yapmaya başlayın. 4- Doğranmış soğanı, ezilmiş sarımsağı, ince rendelenmiş zencefili 2-3 dakika kavurun. Tüm baharatları, domates sosunu, biraz suyu, şekeri ve kremayı ekleyin ve yaklaşık 10 dakika kaynamaya bırakın. Son olarak kızarmış tavuk parçalarını ekleyin ve 15 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakın. Basmati pirinci ve taze kişniş ile servis yapın 🌿 Afiyet Olsun 🫶 🇬🇧🇸🇪 Recipe 📌 in comments 🫶 #hintyemeği #hindistanyemekleri #butterchicken #tereyağlıtavuk ♬ orijinal ses - Hayfene Baharat