Türkiye’de yaşayıp da bu lezzeti sevmeyen yoktur diye tahmin ediyoruz. Ancak maalesef artık çok az kişi evinde kuru fasulye pişiriyor. Bu çok bilinen yemek aslında basit gibi görünse de, ıslama, haşlama, kavurma gibi farklı pişirme tekniklerini bir arada getirdiği için, biraz sabır ve maharet istiyor. Fakat, hem hesaplı hem besleyici olan kuru fasulye tarifi geleneksel mutfağımızın vazgeçilmezlerinden olmayı sürdürüyor. Hele bir de yanında karışık turşu, ayran ve pilav varsa, sofralarda şölen havası estirmek mümkün.
Hazırlama ve pişirme süresi: 70 dakika
Biz malzemeleri etli kuru fasulye tarifi için veriyoruz ancak aynısını evdeki malzeme durumuna ve tercihinize göre etsiz olarak da hazırlayabilirsiniz.
Kuru fasulyeler, yemeğin hazırlanacağı günün bir önceki gecesi yıkanarak suya konulur. Yemeği hazırlamaya başlarken ıslama suyu dökülerek üzerine yeni su konulur. Fasulyeler yumuşayana kadar kaynatılır.
Fasulyeler pişerken, ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavrulur. İçine etler eklenir, kavrulmaya devam edilir. Etler suyunu bırakıp tekrar çektikten sonra domates ve biber salçası üzerine eklenir. Tuz hariç diğer baharatlar da ilave edilir. Salçaların kokusu çıkana kadar bir iki dakika daha kavurduktan sonra üzerine kaynar su ilave edilir. Suyun miktarı etlerin seviyesini birkaç parmak geçmelidir.
Etler iyice yumuşayana kadar piştikten sonra, diğer tarafta kaynayıp yumuşamış olan fasulyelerle birleştirilir. Üzerine tuz eklenerek ve gerekiyorsa bir miktar kaynar su konularak harlı ateşte bir iki taşım kaynatılır.
Kuru fasulye yapımı evden eve kimi değişiklikler gösterir. Fasulyenin cinsine, etin hangi kısımdan çıkarıldığına ve hatta baharatın kalitesine kadar, pek çok farklı unsur yemeğin lezzetini etkiler. Bu nedenle ağzınıza layık bir kuru fasulye için, tarifi birkaç kez deneyip tecrübe kazanmakta fayda var.
Sucuklu kuru fasulye ya da meraklısının vazgeçilmezi pastırmalı kuru fasulye için de bu tarif prensipte aynıdır. Sadece sucuk ve pastırmayı kuzu eti gibi ayrıca pişirmek gerekmez. Bunları kavrulmuş soğanların içine ekledikten sonra yalnızca 1-2 dakika kavurup üzerine haşlanmış kuru fasulyeleri ekleyerek nefis bir yemek elde edebilirsiniz.