Mevsim geçişi dönemleri, sağlığımıza en çok dikkat etmemiz gereken zamanlar. Havaların bir sıcak bir soğuk olması bünyemiz üzerinde çok da olumlu etki etmiyor. Güne sıcak ve güneşli bir havayla başlayıp, akşama eve üşüyerek dönmek söz konusu olabiliyor. Vücudumuzu bu beklenmeyen değişimlere hazırlıklı kılmak için, beslenmemize ve dinlenmemize her zamankinden daha çok dikkat etmek gerekiyor. Bununla birlikte bedenimize doğal olarak destek veren çaylar yardımcımız olabilir. İşte sağlıklı kalmak ve bazen de sağlığımıza daha kolay kavuşmak için başvurduğumuz o nefis çaylara örnekler…
Vücut Direncini Artıran Ihlamur
Bitki çayları içerisinde en çok tüketilen çeşit elbette ki ıhlamur. Çiçekleriyle vücudumuza adeta enerji ve direnç aşılayan bu nefis bitki aynı zamanda öksürüğe de iyi geliyor ve vücudu stresten arındırıyor. Uzun bir iş veya okul gününün ardından, biraz bal ve bir dilim limonla içeceğiniz ıhlamur çayı, vücut direncinizi artırmada destek olacaktır.
Antiseptik Etkisiyle Adaçayı
Adaçayının antiseptik etkisiyle iltihaplı hastalıklara iyi geldiği düşünülmekte. Adaçayı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına fayda ediyor. Göğsü yumuşatıyor, alerjiye bağlı öksürüğü hafifletiyor. Bununla birlikte boğaz ağrısını geçirmede faydası olduğu da biliniyor. Adaçayını su içinde kaynatmak yerine, sıcak suyun içine atarak ve birkaç dakika beklettikten sonra içmeniz gerekiyor. Böylece faydalarını maksimum seviyede görebilirsiniz.
Soğuk Algınlığına Karşı Tarçın Çayı
Tarçın tatlı ve yumuşak lezzetiyle içimi son derece kolay ve keyifli bir çay. Bunun yanı sıra antioksidan ve antibakteriyel özellikleriyle, mevsim geçişlerinde tüketilmesi faydalı bir alternatif. Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen, ayrıca sindirim sisteminden stresle savaşa pek çok faydası olan tarçını, farklı şekillerde tüketebilirsiniz. 1 çubuk tarçını bir fincan su ile 10 dakika kadar kaynatıp tek başına içebilir, diğer bitki çaylarına ekleyebilir, siyah çay demlerken demliğe atabilirsiniz.
Bakteri Öldürücü Zencefil Çayı
Zencefil soğuk algınlığı ve bağışıklık denilince ilk akla gelen isimlerdendir. Toz zencefili balla karıştırıp yemek, soğuk havalarda pek çok kişinin başvurduğu bir yöntemdir. Bütün zencefilden hazırlanan çay da, pek çok fayda barındırır. Boğaz ağrısını ve boğaz enfeksiyonlarını giderdiği düşünülen zencefilin, bakteri öldürücü ve iltihap önleyici etkisi olduğu düşünülmektedir. Zencefili su içinde 5 dakika kadar kaynatarak, isteğe göre içine limon ve bal ekleyerek içebilirsiniz.
Vücudu Dinlendiren Papatya Çayı
Papatya çayı, vücudu gevşetmesi, sinirlere iyi gelmesi ve sindirimi düzene sokmasıyla meşhurdur. Vücudumuzun dinlenmeye ihtiyaç duyduğu mevsim geçişi dönemlerinde, düzenli ve kaliteli uyumak için akşamları bir fincan papatya çayı içebilirsiniz. Bununla birlikte papatya çayının boğaz ağrısına iyi geldiği ve enfeksiyonlarla savaştığı da düşünülür. Papatya çayınız için, kurutulmuş bütün papatya çiçeklerini tercih etmenizi öneririz. Ayrıca papatyanın etki gösterebilmesi için taze olması gerekmektedir.
İltihap Önleyici Nane Çayı
Nane çayının en bilinen özelliği mide bulantısına ve şişkinliğe iyi gelmesidir. Genellikle limon eklenerek içilen nane çayı bu şekilde vücuda C vitamini de sağlar. Bununla birlikte, nanenin iltihap önleyici özelliği olduğu ve boğaz şişliğini rahatlattığı da bilinmektedir. Nane çayı hazırlarken taze nane yaprakları kullanabilirsiniz. Her zaman evde taze nane bulunmayabilir ancak kuru nane olmayan Türk mutfağı yoktur. Kuru nane ile de nane çayınızı en mükemmel şekilde yapabilirsiniz.
C Vitamini Deposu Kuşburnu Çayı
C vitamini bakımından son derece zengin olan kuşburnu çayı, bağışıklığın güçlendirilmesinde oldukça etkindir. Bununla birlikte nezle, öksürük gibi solunum yolu hastalıklarının önlenmesinde, vücudun iltihap tutmasının önüne geçilmesinde faydalıdır. Ödem söktürücü ve sindirim sistemini çalıştırıcı etkisi de, vücudun daha hafif ve aktif hissetmesine yardımcı olur.
Doğal Enerji Kürü Çayı
Bitki çaylarını tüketmenin pek çok farklı yöntemi var. Daha zengin bir tat ve etkin bir bitki çayı hazırlamak isterseniz, farklı bitki ve otları da karıştırabilirsiniz. Vücuda enerji veren, soğuk algınlığıyla savaşan lezzetli bir çay hazırlamak isterseniz, aşağıdaki tarifimizi deneyebilirsiniz.
1 avuç çiçek ıhlamur
1 adet kabuk tarçın
1 adet orta boy kuru zencefil
1 adet bütün zerdeçal
1 adet havlıcan
1 elmanın kabuğu
1 dilim kabuklu portakal
3-4 tane karabiber
Tüm bu malzemeleri çaydanlığınızın demlik kısmına koyarak üzerine su ekleyin ve tıpkı siyah çay demler gibi demleyin. Farklı bitkiler farklı şekilde demlenir. Kimisini direkt olarak kaynatabiliriz ancak kimisinin sıcak suda kendiliğinden demlenmesi gerekir. Bu gibi karışık bitki çaylarında, tüm malzemelerden hem lezzet hem fayda bakımından maksimum verimi almak için, klasik çay demlemek yöntemimiz oldukça uygundur. Çayınız demini aldıktan sonra fincana boşaltabilir, tercihinize göre bir miktar limon ve bal ile tüketebilirsiniz.
Bitki çaylarıyla ilgili daha fazla öneri okumak ve farklı lezzetleri denemek için Kışın Yorgunluğu ve Stresine Deva: Rahatlatıcı Çaylar makalemize de göz atabilirsiniz.
Bitirmeden bir de not ekleyelim. Bitki çaylarını ilk kez tüketecekseniz, hamileyseniz, emziriyorsanız, ciddi bir hastalıktan şüpheleniyorsanız veya halihazırda ilaç kullanıyorsanız, tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.