Ramazan ayı tüm bereketi ile bu sene de geldi, sofralarımıza konuk oluyor. Ramazan ayında oruç tutmak insana huzur veriyor. Ancak elbette ki uzun günler boyunca aç ve susuz kalmak da bu bir aylık ibadetin olmazsa olmazı. Vücudumuz bu duruma adapte olmaya çalışıyor, karşılığında biraz yorgun hissedebiliyoruz. Ramazan Boyunca Sağlıklı Kalmak İçin yapılması gerekenler ile Oruçluyken Dinç Kalmak İçin Önerilere bu dönemde çok dikkat etmek gerekiyor. Bunların başında ise vücudumuzun su dengesini stabil tutmak geliyor. Bunun için de Ramazan ayında susamamak için neler yapmalı sorusunun cevabı oldukça önem kazanıyor.
Ramazan ayında susamamak için yapılması gerekenlerin başında, yemek yiyebildiğimiz saatlerde, yani iftar ile sahur arasındaki sürede ne yiyip içtiğinize dikkat etmek geliyor. Bu sırada doğru şekilde beslenmek, vücudumuza ihtiyacı olan besinleri ve suyu sağlamak, güzelce dinlenmek çok önemli. Şimdi gelin oruçluyken susamamak için ne yapmak gerekir, inceleyelim.
Bol bol su tüketin
Bu kural elbette ki, Ramazan ayında susamamak için yapılması gerekenler deyince ilk akla gelen şey. Günlük 2-2,5 litre, yani ortalama 8 su bardağı kadar su içme kuralını Ramazan süresince de uygulamaya çalışın. Bu basit ve hemen akla gelebilecek bir şey ancak asıl konu suyu nasıl içtiğiniz. Öncelikle iftarınızı mutlaka bir büyük bardak su ile açın. Yemek süresince de içmeye devam edin. Unutmayın, içtiğiniz çay, kahve, meyve suyu, ayran gibi içecekler bahsettiğimiz miktardaki suyun içinde sayılmaz. Yani 8 bardak saf su içmeye çalışmalısınız. Ek olarak, suyu bir anda yüksek miktarlarda içmek daha fazla tuvalete çıkmanıza neden olur ancak bedeniniz ihtiyacı olan suyu tam olarak elde edemez. Bunun için suyu tek seferde veya sadece iftar ve sahurda değil, zamana yayarak düzenli aralıklarla içmeye çalışın.
Yediklerinizin miktarı önemli
İftarda, sahurda ve arasındaki sürede çok fazla yemek yemek sindirim sisteminizi yoracak, bu da su ihtiyacınızı artıracaktır. Bu nedenle ne yediğinizden evvel ne kadar yediğiniz önemli. Elbette ki tüm gün aç ve susuz kalan biri güzelce doymak isteyecektir. Ancak, dengeli bir sofrada, küçük porsiyonlar halinde yemek gün boyu susuz hissetmenizin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durun
Pastırma, turşu, şalgam gibi tuzlu gıdalar, atıştırmalıklar, konserveler ve hazır soslar da dahil paketli ürünler, şerbetli tatlılar, şekerlemeler ve türevleri… Ramazan süresince mutfağımızda çok çeşitli yaramaz gıda maddesi kendine yer bulabiliyor. Bunları yemek keyifli olsa da, vücudumuza hiçbir faydası olmadığı gibi, tam tersi zararı var. Tuzlu ve şekerli gıdalar sizi daha çok susatacaktır. Ayrıca paketli gıdaların içindeki katkı maddeleri de vücudunuzun su ve mineral dengesini bozacak, gün boyu daha çok susamanıza neden olacaktır. Bu nedenle, böylesi yiyeceklerden uzak durmak çok önemli.
Çay ve kahveyi kararında tüketin
Çay ve kahve içmek kültürümüzün olmazsa olmazlarından. Tüm gün çay ve kahveden uzak kalan kişiler, iftardan sonra sahura kadar keyifle içeceklerini yudumlamanın hayalini kurar. Bu noktada, hiç içmeyin diyemeyiz. Ancak iki önemli noktaya dikkat etmenizde yarar var. Bunlardan ilki, çayı ve kahveyi hemen yemekten sonra tüketmemek. Orucunuzu açar açmaz değil, iftar yaptıktan yaklaşık 1 saat sonra içmeniz uygundur. İkincisi ise, miktarı doğru ayarlamak. Kişiden kişiye değişmekle birlikte, iki bardak çay ve bir fincan kahve, oruç tutan biri için yeterli olacaktır. Aksi takdirde, bu içeceklerin içindeki yüksek kafein oranı sizi susatacak, gün boyu oruç tutarken susuz kalmanıza neden olacaktır.
Kızartmalardan uzak durun
Kızarmış, fazla yağlı, fazla salçalı ve aşırı baharatlı yemeklerden uzak durun. Elbette ki yağ ve baharat yemeğin lezzetini veren şey. Ancak bunlar kararında ve ustaca kullanıldığında yemeği çok daha zengin ve lezzetli kılıyor. Bu nedenle yemekleri rahat sindirebileceğiniz şekilde hazırlayın. Mideyi rahatlatacak ve oruç tutarken susamanızı engelleyecek çorba, ayran, komposto gibi tatları sofranızdan eksik etmeyin.
Vücudunuzun yeterli suyu alması, sağlığınız açısından elzemdir. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca bu konuyu göz ardı etmeyin. Tüm inananlara hayırlı Ramazanlar diliyoruz!