500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Ramazan Boyunca Acıkmamak İçin Neler Yapmalı?

Ramazan Boyunca Acıkmamak İçin Neler Yapmalı?

Feb 10, 2024

Ramazan boyunca acıkmamak elde değil… Uzun süren oruç saatleri, kısmen ısınan havalar, hele bir de çalışıyorsanız, okula gidiyor veya ev işleriyle uğraşıyorsanız, yorulup acıkmanız içten değil. Bununla birlikte, iftarda orucunuzu açtıktan sonra yeniden niyet edeceğiniz sahur saatine kadar yaptıklarınız, hatta gün içinde hayat tarzınıza adapte edeceğiniz ufak değişiklikler Ramazan boyunca acıkmamak için size yardımcı olabilir. Oruçluyken dinç kalmak konusunda sizler için derlediğimiz önerilerimizi okuduysanız, şimdi gelin oruçluyken acıkmamak için neler yapılması gerektiğine de birlikte bakalım.

Sahuru atlamayın

Pek çok insan sahur yapmadan da oruç tutabilir. Ancak bu vücudunuzun sağlığı açısından çok da doğru değildir. Nasıl ki kahvaltı günün en önemli öğünü kabul ediliyorsa, sahur da oruç tutan bir insanın kahvaltısıdır. Burada en az yarım litre kadar su içmek, doyurucu ve besin değeri yüksek şeyler yemek, gün boyu acıkmamanızı ve dinç kalmanızı sağlar.

Su tüketimine dikkat edin

Ramazan Ayında Susamamak İçin Neler Yapmalı? Sorusunun cevabını ilgili makalemizde incelemiştik. Ancak unutmayın, su içmek aç kalmanın da önüne geçecektir. Bu nedenle iftardan sahura kadarki sürede, zamana yayarak en az 2-2,5 litre su için.

Doğru yağları tüketin

Kızartmalar, aşırı yağlı yemekler, sıvı yağ ve margarin ağırlıklı öğünler, bilhassa dolaşım sisteminiz üzerindeki kötü yan etkilerine ek olarak, sizi oruçluyken de uzun süreli tok tutmayacaktır. Bunun yerine, ceviz, fındık, avokado, balık ve benzeri sağlıklı yağlar içeren alternatifleri tüketmeyi düşünün.

Süt ve süt ürünlerini dengeli yiyin

Protein oranının yüksek olması, uzun süre tok tutması ve kolay ulaşılabilir olması sebebiyle süt ve süt ürünlerini hem iftarda hem de sahurda sofranızdan eksik etmeyin. Mümkünse, vücudunuza aşırı yağ ve tuz girmesini engellemek için süt, yoğurt ve peynir gibi yiyeceklerin az yağlı alternatiflerini tercih edin. Peynirinizi fazla tuzundan ayırmak için bir gece önceden suda bekleterek tüketin. Sütü ise, laktozsuz olarak, bilhassa sahurda tercih ederseniz, güzelce uyuyup dinlenmenize de destek olacaktır.

Gereksiz hamur işinden uzak durun

Ramazan pidesinin yerini hiçbir şey tutamaz, ancak çok fazla pide ve hamur işi midenizi bir anda dolduracak ve yalancı bir tokluk hissi yaratacak. Bu tip ürünler beyaz unla yapıldığı için, kan şekerinizi bir anda yükseltecek ancak aynı hızla da düşmesine neden olacak. Yani sizi acıktıracak. Bu nedenle Ramazan pidesiyle ve hamur işleriyle karnınızı doyurmayın. Kendi istediğiniz gibi ev yapımı bir Ramazan pidesi hazırlamak isterseniz ise, sizler için hazırladığımız Ramazan Pidesi Tarifimize bakabilirsiniz.

Tam tahıllı ekmekleri tercih edin

Hamurlu yiyecekler tüketecekseniz, tam tahıllı olmasına dikkat edin. Bunlar uzun süre tok kalmanıza neden olacak, ayrıca vücudunuza lif sağlayarak sindirim sisteminizin çalışmasını da destekleyecektir. Tam buğday, çavdar, yulaf, tam tahıllı makarna, esmer pirinç, bulgur gibi ürünleri bunlara örnek verebiliriz. Bunlar kan şekerinizdeki dalgalanmaları önler ve açlık hissinizin azalmasını sağlar. Dilerseniz Ramazan pidenizi tam tahıllı unlarla yaparak da sağlıklı ve uzun süre tok tutan bir alternatif hazırlayabilirsiniz.

Tatlılar yerine meyveleri deneyin

Sofra şekeri dediğimiz basit şekerle hazırlanan tatlılar, bilhassa da şerbetli olanlar Ramazan süresince vücudunuza gereksiz kalori yüklemesi yapmaktan başka bir faydası olmayan yiyecekler. Elbette ki beslenmek sadece sağlıkla ilgili değil, keyif için de pek çok şey yiyoruz. Bu nedenle tatlıları tamamen kesmek değilse de, Ramazan süresince kararında tüketmek gerekiyor. Ancak şeker ve tatlı ihtiyacımızı daha ziyade meyvelerden karşılamaya çalışmak, tok kalmanız bakımından da daha doğru bir seçim. Örneğin muz, elma ve avokado sahurda yemek için ideal bir meyve. Ayrıca çilek, böğürtlen, dut gibi meyveler kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olur. Kuru kayısı, kuru incir, çiğ badem, çiğ fındık gibi atıştırmalıklar da Ramazan boyunca acıkmamak için tercih edebileceğiniz atıştırmalıklardan.

Yumurta, zeytin ve kahvaltılıklar

Ramazan’ın olmazsa olmazı kahvaltılıklar, sadece hafif ve kolay yenmeleri sebebiyle değil, tok tutma özellikleriyle de başımızın tacı. Örneğin yumurta, yüksek protein değeri ve tok tutma özelliği ile Ramazan ayı boyunca hem iftarda hem sahurda tüketebileceğiniz bir besin. Zeytin benzer özelliklerinin yanı sıra sindirim sisteminin çalışmasına da yardımcı. Pastırma, sucuk, salam, sosis, çok yağlı peynirler, şeker içeren kahvaltılık soslar, hazır kahvaltılıklar gibi seçenekler ise, sizi hem susatacak hem de çok uzun süre tok tutmayacaktır.

Farklı bir seçenek: Çörekotu

Çörekotu, tok tutma özelliği bulunan bir bitki. Ayrıca sağlıklı yağlar bakımından da son derece zengin. Mide sorunlarına ve sindirime iyi geliyor. Çörekotunu yemek de çok kolay. Klasik börekler, poğaçalar gibi tariflerin yanı sıra, peynirlerin, yumurtanın üzerine serpebilir, salatalarınıza ve yoğurdunuza katabilirsiniz.

Ramazan boyunca acıkmamak için neler yapmalı sorusunun cevabını, neler yiyip içmeniz gerektiğini odağımıza alarak yanıtlamaya çalıştık. Ancak elbette ki acıkmak, vücudumuzun harcadığı eforla da birebir ilintili. Bu nedenle gün içerisinde düzenli şekilde dinlenmeye, çok ağır işleri Ramazan sonrasına ertelemeye, stresten uzak durmaya, giyiminizi mevsime göre ayarlamaya ve uykunuzu güzel şekilde almaya göstereceğiniz özen de, bedeninizin açlıkla mücadelesinde fayda sağlayacak adımlar olacaktır.

Huzurlu ve mutlu bir Ramazan ayı dileriz!