Dereotu, Dere Otu veya Tere Otu Nedir?
Dereotu, dere otu veya tere otu… İsmini nasıl telaffuz ediyor olursanız olun, dereotunun mutfağımızdaki değeri tartışılmaz. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada sayısız tarife eşlik eden dereotu, özellikle mezelerde ve soslarda yaygın olarak kullanılır. Kabakla birlikteliği çok yaygındır. Dereotu nasıl kullanılır derseniz, farklı yanıtlar da mevcuttur. Turşuların içine konulur. Yeşil salatalara özgün kokusuyla adeta karakter katar. Balık yemeklerini bir üst seviyeye taşır.
Dereotu kolay yetişen bir bitkidir. Anavatanı Asya bölgesi olan bu ot, Rusya’dan Afrika’ya geniş bir alanda yetişir. Ülkemizde de yaz aylarında ve sonbaharın erken dönemlerinde taze olarak bulunabilir. Yıl boyunca da karşınıza çıkabilen dereotunu en iyisi elbette mevsiminde tüketmek. Fakat tüm yıl dereotundan, onun lezzetinden ve şifasından ayrı kalmamak için, geleneksel yöntemlerle kurutulan dereotunu deneyebilirsiniz. Kurutulmuş dereotu, taze olarak kullanılan her yerde de kullanılabilir. Kuru dereotunu sitemizden sipariş ederek dilediğiniz zaman ister yemeklerde ister çay halinde tüketebilirsiniz.
Dereotunun faydaları
Şifalıdır dedik, peki dereotunun faydaları nedir? Dereotu neye iyi gelir? 2005 yılının Ağustos ayında çıkarılan Tarım ve Besin Kimyası yayınında dereotunun bakteri, maya ve küf oluşumunu önlediği resmi olarak doğrulanmıştır. Tarihte Vikinglerin dereotunu “sakinleştirici” olarak bebeklerin gaz problemlerini gidermek amacıyla kullandıkları bilinmektedir. Annelerin süt yapıcı olarak tüketmesi de hayli yaygın bir kullanımdır.
İçeriğinde yüksek oranda mineral ve vitamin bulunur. Fosfor, bakır, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Bir avuç kadar dereotunun kişinin gündelik C vitamini ihtiyacının 3’te 1’ini karşıladığı bilinmektedir. Dilerseniz şimdi dere otu neye iyi gelir sorusuna daha yakından bakalım.
Dereotu zengin vitamin ve mineral içeriğiyle tokluk hissi yaratarak gerektiğinden fazla yememenizi sağlar. Yemek yemeğe başlamadan bir 10 dakika önce küçük bir avuç dereotu yiyerek, bu etkisinden en iyi şekilde faydalanabilirsiniz.
Kalorisi neredeyse yok denecek kadar az olan dereotu, son derece masum bir çeşnidir.
Kilo sorunları nedeniyle tuz kullanımı yasaklanmış olan kişiler, vücudunun ihtiyaç duyduğu miktarda tuzu, dereotundan alabilir. İçindeki yüksek mineral miktarı bu özelliğini doğurur.
Emzirme döneminde annelerin sütünün artmasını sağlar. Ancak annelerin bu amaçla dereotu kullanacağı zaman bir doktora danışması gerekir.
Adet dönemlerinin düzenlenmesinde yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Dereotu içindeki uçucu yağlar sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Kabızlığa iyi geldiği görülmektedir.
Antioksidan özelliği ile, özellikle ağız içindeki enfeksiyonlarda da kullanılabilir.
Dereotunun sakinleştirici etkisi vardır. Yiyen kişide sakinleştirici etki eder. Bu nedenle stresli dönemlerde veya uyku problemi çekilen dönemlerde destekleyici bir gıda olabilir.
Vücudun çeşitli yerlerindeki enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkların giderilmesinde destekleyicidir. Midenin gaz üretimi düzenler. Böylece mide spazmlarına da iyi gelir.
İçindeki yoğun kalsiyum nedeniyle kemik ve diş sağlığı alanlarında akla gelir.
Tiroid bezlerinin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir.
Doğal bir antihistaminiktir, Alerji temelli öksürük ve hapşırığa iyi gelir.
Kimi zaman bütün olarak sapıyla, kimi zaman ince ince kıyılmış olarak karşımıza çıkar. Çayı yapılacağı zaman sapıyla kaynatılır veya kurutulmuş olarak alındıysa, direkt suyun içine atılarak demlenmeye bırakılır.
Dereotu zayıflatır mı?
Dereotunu diyetlerine dahil eden pek çok kişi görmüşsünüzdür. Mucizevi dereotu kürü adı altında kimi yöntemler karşımıza çıkar. Elbette bir insanın kilo alıp vermesi pek çok etkene bağlıdır. Ancak dereotunun kilo kontrolü üzerinde etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Dereotunun içindeki kalori miktarı çok çok azdır. Bununla birlikte yukarıda da belirttiğimiz gibi, özellikle yemeklerden önce yenildiğinde tokluk hissi oluşturur. Dereotu tatlı krizlerini engeller. Yağsız yoğurta birlikte başlı başına bir ara öğün görevi görecektir. Sindirime yardımcı olduğu için istenmeyen şişliklerin önüne geçer. Zengin besin içeriği ise, kilo verirken vücudun kimi gerekli vitamin ve minerallerin eksikliğini çekmemesini sağlar. Bu nedenle diyet yapanlar için dereotu tercih edilmesi uygun bir bitkidir.
Sağlıklı Yaşam kategorimize geri dönebilir ya da Lohusa Şerbeti hakkında bilgi alabilirsiniz.