500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Lohusa Şerbeti ya da Lohusa Şekeri Nedir?

Lohusa Şerbeti ya da Lohusa Şekeri Nedir?

Feb 10, 2024

En mutlu günün ikramı: Lohusa şerbeti

Lohusa şerbeti, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen, tüm geleneklerimizin belki de en tatlısı… Doğum dönemlerinin olmazsa olmazı lohusa şerbeti, doğumu kutlamak için ziyarete gelen misafirlere ikram edilir. Sadece lezzetiyle değil, parlak yakut rengi görüntüsü ile de şık bir ikramlıktır. Ancak lohusa şerbetinin en önemli marifeti, yeni annenin sütünü artırması, sütün kalitesini yükseltmesi, süte güzel, tatlı bir lezzet vererek bebeğin düzenli süt emmesini sağlamasıdır. Lohusa şerbeti ayrıca bağışıklığı yükselterek anneyi hastalıklara karşı korur, mideyi rahatlatır. Hatta bu özellikleri nedeniyle, sadece annelerin değil, dileyen herkesin sair zamanda da tüketebileceği keyifli ve sağlıklı bir içecektir.

Lohusa şerbeti ya da lohusa şekeri nedir?

Kırmızı, güzel renkli, leziz bir içecek. Peki, lohusa şerbeti nedir? Neden yapılır? Peki ya lohusa şerbeti nereden alınır? Lohusa şerbetini günümüzde marketlerde sıvı şekilde de alabilirsiniz ancak özgün bir tarif yapmak için lohusa şekeri almalısınız. Bunun için de bizim önerimiz taze ve kalitelisini alabilmek için en yakınınızdaki aktarı ziyaret etmeniz veya güvenilir bir siteden sipariş vermeniz.

Lohusa şekeri, kırmızı renkli, kalıp şeklinde satılan yarı sert bir şeker. İçinde karanfil, tarçın gibi baharatlar, şeker ve gıda boyası bulunur. Rengini de bu içeriğinden alır. Lohusa şerbeti yapmak için bu şekeri aşağıda vereceğimiz tarifle hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, lohusa şekeri ayva tatlısı, elma tatlısı, reçeller gibi tariflere renk katmak için de kullanılabilir. Kek, pasta ve kurabiyelerin görünümüne de biraz eğlence katabilir.

Lohusa şerbeti nasıl yapılır?

Lohusa şerbetini yaparken kendi damak tadınıza göre içindeki şekerin ve baharatların miktarını ayarlayabilirsiniz. Günümüzde çok yoğun şeker kullanımının sağlık açısından sorun yaratabileceği kabul edildiğinden, biz az şekerli tarifleri tercih ediyoruz. Ancak dilerseniz yapım aşamasında ara ara şerbetin tadına bakarak, ideal dengeyi kendiniz bulabilirsiniz.

Lohusa şerbeti tarifi

Malzemeler

Bizler tarifi bir litre üzerinden veriyoruz. Siz şerbetin miktarını beklediğiniz misafir sayısına göre belirleyebilirsiniz. Bir litre su ile hazırlanan şerbetten, servis edeceğiniz bardağın ebadına göre değişmekle birlikte 10-15 porsiyon kadar çıkacağını düşünebilirsiniz.

1 litre su

100 gram lohusa şekeri

6-7 adet karanfil

2 adet çubuk tarçın

3 çorba kaşığı esmer şeker

Dilenirse içine kakule, zencefil, havlıcan gibi baharatlar da eklenebilir.

Lohusa şerbetinin hazırlanışı

Su, şeker ve lohusa şekeri bir tencereye konulur. Karanfil, tarçın ve baharatlar da içine eklenir. Kaynadıktan sonra 15-20 dakika kadar kısık ateşte bekletilir. Ocaktan alındıktan sonra içindeki baharatlar süzülür. Süzme işlemiyle uğraşmak istemezseniz, bunları en başta bir tülbentle sararak o şekilde tencereye atabilirsiniz.

Lohusa şerbeti nasıl ikram edilir?

Lohusa şerbeti sıcak, oda sıcaklığında veya buzdolabında bekletilerek soğuk şekilde içilebilir. Misafirlerin sık sık geldiği ilk günler için, şerbeti bir kez hazırlayıp oda sıcaklığında veya buzdolabında bekletebilirsiniz. İki haftaya kadar dolapta taze kalabilen şerbeti misafirler geldikçe bardaklara koyarak ikram yapabilirsiniz.

Sonrasında lohusalık dönemi boyunca anne için küçük miktarlarda da hazırlamayı sürdürebilirsiniz. Ancak annenin bu şerbeti oda sıcaklığında ya da sıcak içmesi tavsiye edilir. Bu nedenle anneye şerbet taze taze hazırlanarak veya oda sıcaklığına gelene kadar bekletilip öyle servis edilmelidir.

Servis sırasında, likör bardaklarını veya Türk kahvesinin yanında ikram edilen küçük su bardağı tarzındaki ebatları tercih edebilirsiniz.

Lohusa şerbeti geleneksel olarak, badem, ceviz, fıstık gibi kuruyemişlerle birlikte servis edilir. Sütlü tatlılar, baklava, un helvası gibi tatlıların yanında ikram etmek de hoş olabilir.

Sağlıklı Yaşam kategorimize geri dönebilir ya da Melisa Çayı Nedir? Nasıl Demlenir? hakkında bilgi alabilirsiniz