Biberiye, yemeklere baharat olarak, saç ve cilt bakımı için ya da detoks içecekleri içinde kullanılabilir. Yağı ve suyu nasıl yapılır, nerelerde kullanılır merak ediyorsanız, okumaya devam edin!
Beslenme dünyasına daldığınızda, genellikle dikkat çeken ve sağlığa birçok fayda sağlayan kabak çekirdeği içi ile karşılaşırsınız. Kabak çekirdeği içi hem lezzetli bir atıştırmalık hem de sağlık açısından güçlü faydalar sunar ve pek çok avantajı içinde barındırır. Hayfene olarak bu içeriğimizde, kabak çekirdeği içinin ne olduğunu, faydalarını ve nasıl tüketilebileceğini inceleyeceğiz.
Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin gruplarını dengeli bir şekilde almayı sağlayan bir yaşam tarzıdır.
Diyet baharatları, kilo vermenize yardımcı olabilecek, metabolizmanızı hızlandıran, tokluk hissini artıran ve yağ yakımını destekleyen özel baharat karışımlarıdır. Bu baharatlar, tek başlarına sihirli değnekler olmasalar da, sağlıklı lezzetler ile bir beslenme programı ve düzenli egzersiz ile birlikte kullanıldıklarında kilo verme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilirler.
Susam, sıcak bölgelerde yetişen ve tohumları genellikle kabuklu olarak bulunan bir bitkidir. Bu tohumlar beyaz, kahverengi veya siyah renkte olabilir ve kabuğu soyulmuş versiyonları da bulunur.
Bal kabağı meyvesinin içinde bulunan çekirdeklerin kurutulması ve temizlenmesiyle elde edilen kabak çekirdeği, sağlıklı bir kuruyemiş çeşididir. Kabak çekirdeği, lif, bakır, kalsiyum, omega-3, demir, çinko ve magnezyum açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
Çam fıstığı, diğer adıyla dolmalık fıstık, sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık. Salatalara, yemeklere eklediğimizde tatlarına ayrı bir hava katıyor. Çam ağaçlarında yetişiyor ve Akdeniz mutfağında sıkça kullanılıyor.
Her defasında kokusuyla mutfağımızı sarıp sarmalayan, tatlılarımıza lezzet katan Hindistan cevizi, sağlık dostu bir besin kaynağı.
Omega 3, vücudumuzun sağlığı ve kaliteli bir yaşam için olmazsa olmaz yapı taşlarındandır. Beynimizin yüzde 60’ı yağ asitlerinden, bu yağların 1/3’ü ise Omega3 yağ asilerinden oluşur. Son derece değerli olan Omega 3 yağ asitleri vücutta üretilmez ve dışarıdan alınması gerekir. Omega 3’ün en önemli 3 tipinden alfa-linolenik asit (ALA) daha ziyade bitkilerde bulunur.
Tüm dünya Covid-19 ile savaşmaya devam etse de, çalışanların bir kısmı ofislere gitmeyi sürdürüyor. Günün yarısını geçirdiğimiz ofislerde hijyen ve sağlık kurallarına dikkat etmek her zamankinden çok önem taşıyor. Bununla birlikte kendi sağlığımızı korumak için almamız gereken çeşitli önlemler de bulunuyor. Ofiste Covid-19’dan korunmaya yönelik olarak alabileceğimiz belli başlı hijyen önlemleri şu şekilde sıralanabilir:
Doğanın insanlara sunduğu sayısız güzellikten bir tanesi de arılar. Arıların ürettiği pek çok ürünü gündelik hayatımızda kullanıyoruz. Bal, elbette ilk akla gelen. Arılar, kendi hayat döngüleri içerisinde arı sütü, arı poleni, balmumu gibi pek çok farklı ürün de üreterek bizim hayatımız için ne kadar kıymetli olduklarını kanıtlıyorlar. Bu ürünlerden bir tanesi de propolis. Pek çok kişi bu garip isimli ama çok faydalı arı ürününün ismini duymuştur ancak propolis nedir diye sorulduğunda geniş kapsamlı bir yanıt almak zor olabilir. Biz de propolisin faydaları, kullanımı ve nasıl kullanılacağıyla ilgili temel bilgileri derlemek istedik.
Şişkinlik ve gaz kadar kişiye rahatsızlık veren çok az şey var bu hayatta. Hepimiz zaman zaman bu dertten mustarip oluyoruz. Halbuki çözümü çok da uzakta aramaya gerek yok! Ufak tefek dokunuşlarla şişkinlikten kurtulmak mümkün!
Üzüm dünyanın pek çok farklı coğrafyasında bin yıllardan bu yana tüketilen bir meyve. Efsanelerde, eski eserlerde, mitolojide üzümün yeri vardır ve bugün de hem faydaları hem lezzetiyle hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri olmayı sürdürüyor. Mineral, potasyum, demir, magnezyum ve benzeri mineraller bakımından zengin oluşuyla dikkat çekiyor.
İster günlük protein alımınızı artırmanın yollarını arıyor olun, isterseniz bitkisel beslenme ağırlık verirken protein ihtiyacını karşılamak isteyenlere bitkisel proteinleri sıraladık.
Aramızda nar ekşisi sevmeyen var mıdır? Özellikle salata, kısır, çiğ köfte gibi her kesim tarafından severek tüketilen yiyeceklerin vazgeçilmezlerinden birinin nar ekşisi olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olan ve doğanın baş döndürücü görsel güzelliklerinden birine sahip olan nar, doğal yollarla işlendiği takdirde nar ekşisi olarak da tüketilebilmektedir. Tüketim yoğunluğu Akdeniz bölgemizde daha fazla olan nar ekşisi, içeriğindeki vitaminlerden ötürü fazlaca tercih edilen ve sevilen bir üründür.
Büyük annelerimizin hazırladığı, eskiden sıkça yapılan ancak bir noktada popülaritesini kaybeden kemik suyu, son dönemde yeniden revaçta. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konularının giderek önem kazandığı dünyamızda, bu önemli geleneksel tarif de bize pek çok fayda sağlıyor. Peki nedir kemik suyunun faydaları?
Son dönemde lokumların üzerinde görmeye başladığımız bir kırmızı meyve, zereşk. Berberis ismiyle de bilinen bu değişik meyvenin anavatanı İran. En geniş ekim alanı ve en çok kullanıldığı yer de yine orası. Boyu 4 metreye kadar erişebilen çalı grubundan bir bitki olan zereşkin meyveleri, 7-10 milimetrelik uzunlukta olur ve kurutulduğunda ince uzun bir görünüme bürünür. Satın almak istediğinizde de, bu meyveleri kurutulmuş ve paketlenmiş şekilde bulmanız mümkün.
Gastronomi ile ilgiliyseniz, spirulina ismini de duymuşsunuzdur. Pek çok haberde ve makalede “süper besin” olarak anılan spirulina, gerçekten de günümüz beslenme dünyasında oldukça dikkat çekici bir yere sahip. Bununla birlikte pek çok kişi henüz bu değişik isimli yiyeceğin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyor. O halde gelin, temelden başlayalım: Spirulina nedir?
Uzmanlar, sağlıklı ve zinde olmak için düzenli olarak spor yapmamızı öneriyorlar. Spor yaparken, beslenme alışkanlıklarımızı da değiştirerek daha sağlıklı günlere adım atabiliriz. Düzenli spor yapan herkesin mutlaka yemesi gereken 6 gıda maddesini sıraladık.
Meyan kökü ismi, özellikle çocukluğundan beri şehirde yaşamış kişilere yabancı gelebilir. Oysaki sıkça tüketilen kolalı içeceklerin temel malzemelerinden biridir. Meyan kökü modern dünyayı bu şekilde etkisi altına almış olsa da, bundan 3 bin yıl önce eski Mısır mezarlarında bile ona rastlanır. Eski Yunan’da da tüketilir. Hem içecek olarak hem de tatlı lezzetiyle bin yıllardır insanları cezbetmektedir. Tabii onu bu denli vazgeçilmez kılan nedenlerin teki lezzeti değil. Meyan kökünün faydaları da “saymakla bitmiyor” denilecek cinsten.