500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Derya Kuzularına Uygun Tatlar: Balık Baharatları

Derya Kuzularına Uygun Tatlar: Balık Baharatları

Feb 10, 2024

Dört tarafı denizlerle çevrili ülkemizin her biri birbirinden lezzetli ve kıymetli balıkları, sofralarımıza bambaşka bir renk katıyor. Izgarası, tavası, buğulaması, çorbası, kağıtta, mangalda, güveçte, birbirinden leziz pek çok farklı balık hazırlama tarifi bulunuyor. Bu tariflerin olmazsa olmaz baharatlarının başında zeytinyağı, deniz tuzu ve elbette ki çeşit çeşit baharat geliyor. Şimdi gelin, hangi balıkla hangi baharat gider, hangi baharat hangi balık tarifinde kullanılır, tek tek inceleyelim.

Deniz tuzu

Deniz tuzu balıklı tariflerin olmazsa olmazı. Teorik olarak sofra tuzuyla aynı işlevi görse de, saf deniz suyunun buharlaştırılmasıyla elde edildiği düşünüldüğünde, daha saf ve Türkiye’nin balıklarına yakışır bir lezzet sunuyor. Deniz tuzunu ızgara, buğulama ve tava tariflerinde, balıkları zeytinyağı ile ovalarken kullanabilir, güveç ve çorbaların içine bütün olarak atabilirsiniz.

Karabiber ve beyaz biber

Bizler tane karabibere ve tane beyaz bibere sevdalıyız. Balıklarımızda da onları tercih ediyoruz. Ancak katkısız, taptaze toz karabiberimiz ve toz beyaz biberimiz de balıklarla çok iyi gider. Bu biberlerin tümü her çeşit balık ve deniz ürününe çok yakışır. Hem marinasyonlarda hem de servis aşamasında deniz ürünlerine tatlı bir acılık verir, damakta oyuncu bir his yaratır.

Defne yaprağı

Balık buğulama fikrinin insanın aklına düşmesiyle defne yaprağının gözünün önüne gelmesi aynı anda olur. Bu önemli rastlantının ardında yatan gerekçe ise elbette defne yaprağının balığa verdiği o muhteşem lezzet. Yüzde yüz Akdenizli bir lezzet olan defne yaprağını her türlü sulu balık yemeğinde, haşlamalarda ve şişlerde kullanabilirsiniz.

Kırmızı biber

Kırmızı toz biber ve kırmızı pul biber balıkta acı lezzeti sevenler için birebir. Kendiliğinden lezzeti yoğun olan lüfer, barbun, levrek gibi balıklardansa, parçalanarak pişirilen ve genellikle buğulama, haşlama veya çorba şeklinde tüketilen büyük ve daha sade lezzetli balıklara daha çok yakışır. Kırmızı toz biberi marinasyonlarda, pul biberi ise servis aşamasında kullanabilirsiniz.

Fesleğen

Deniz ürünleri denilince, Akdeniz baharatları arasında Akdeniz’in medarı iftiharı fesleğenden bahsetmemek olur mu? Fesleğeni balık marinasyonlarında kullanabilirsiniz. Ancak asıl lezzet bütünlüğünü ıstakoz, karides, yengeç gibi kabuklu deniz canlılarıyla sağlar. Tüm yemeklerde olduğu gibi, bu tariflerde de, fesleğeni pişmesine yakın ilave ederseniz, tadını tam olarak alırsınız.

Biberiye

Biberiye, özellikle fırında hazırlanan yoğun soslu ve sulu balık yemeklerine çok yakışır. Balık kavurma gibi tariflerde de biberiyeye rastlanır. Biberiyeyi ağızda dağılmayan bir baharat olduğu için, tarife eklerken küçük bir tülbendin içine koyarak pişirme kabınıza atabilir, yemek pişince rahatça çıkarabilirsiniz. Böylece hem nefis kokusu ve tadını yemeğe verecek hem de yerken ağıza gelmeyecek.

Maydanoz kurusu

Maydanoz balık denilince ilk akla gelen otlardan. Balık yemeklerinde sıklıkla tercih edilen sarımsağın aromasını dengeler, balığın ağır lezzetini hafifletir. Taze maydanozun Türk mutfağı için vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. En az onun kadar lezzetli, güneşte kurutma ve katkısız maydanoz kurumuzu denediğinizde ise, balık tariflerinizin bambaşka bir seviyeye geldiğini göreceksiniz.

Sarımsak

Sarımsaktan bahsetmişken, sarımsak tozunu ve granül sarımsağı da listemize ekleyelim. Çiğ sarımsağın kullanıldığı buğulamalar, fırında balık yemekleri, balık çorbası gibi tüm tariflerde toz sarımsak veya granül sarımsak da kullanılabilir. Kullanması pratik, lezzeti son derece güzel katkısız toz sarımsaklarımızdan çok memnun kalacaksınız.

Adaçayı

İçine girdiği her yemeğe özel bir lezzet katan, aynı zamanda vücudu iltihaplardan arındırma özelliğiyle şifalı bir bitki olan adaçayı, balıklara da çok yakışıyor. Özellikle levrek, somon gibi daha yağlıca balıklarla tercih edebilirsiniz.

Tarçın

Osmanlı mutfağında balık yemeklerinde dahi tarçın kullanıldığını biliyor muydunuz? Osmanlılar mutfağımızın vazgeçilmezlerinden bu güzel baharatı özellikle pilaki tarzı tariflerde tercih ediyorlardı. Siz de denemek isterseniz, paylaştığımız tarife göz atabilirsiniz. Balıklarla birlikte tarife göre toz tarçın veya çubuk tarçından dilediğinizi tercih edebilirsiniz.

Hardal tohumu

Hardal tohumu balık yemeklerinde ve balıkların yanında servis edilen salatalarda kullanıldığında çok hoş bir lezzet bütünlüğü sağlıyor. Hardal tohumu güveçlerde kullanılabilir, balığın üzeri için hazırlanan soslarda ve marinasyonlarda tercih edilebilir. Hardal tohumu ile hazırlanan mercan ızgara tarifimiz size yol gösterebilir.

Ceviz içi

Deniz ürünlerinin eksik olmadığı mutfaklardan ceviz de eksik olmaz. Taratorların, balık mezelerinin vazgeçilmezi ceviz içi nefis yağı ve lezzeti ile bu tarifleri muhteşem hale getirir. Taze, etli ve hijyenik koşullarda soyulmuş ceviz içi, tariflerinize en güzel şekilde eşlik edebilir.

Badem

Badem de ceviz gibi balıklara ve deniz ürünlerine çok yakışıyor. Toz badem balıklar için hazırlanan soslara eklenebileceği gibi, bütün bademi de fırında hazırladığınız her türlü balık tarifine ekleyebilirsiniz. Buğulamalara ve güveç tariflerine de koyabilirsiniz.

Hayfene Balık Baharatı

Hayfene Balık Baharatı, 200 yıla yakın Hayfene tecrübesinin, yani amatörden profesyonele yemeğe gönül vermiş yüzbinlerce kişiye hizmet vermenin yansıması bir karışım baharat. İçine beyaz biber, sarımsak, defne yaprağı, kişniş, biberiye, deniz tuzu gibi baharatlar koyuyoruz. Kullanımı oldukça kolay olan ve her tarz balık yemeği ile çok güzel giden bu baharatımızı ister zeytinyağı ile karıştırarak marinasyona ekleyebilir isterseniz de un ile karıştırarak kızartmalarda kullanabilirsiniz. Fırınlayacağınız balıkların üzerine serpebilir, tarator soslarına ekleyebilirsiniz.

Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki en iyi tedarikçilerden edindiğimiz, hijyenik ve doğal koşullarda üretilen, ışınlama yapılmadan paketlenen baharatlarımız ile balık yemeklerinizin lezzetini zirveye taşımanızı diliyoruz.

Afiyet olsun!