Küresel korona virüs salgını karşısında bireyler olarak elimizdeki en güçlü silahımız bağışıklık sistemimiz. Bağışıklık sistemimizi destekleyen en önemli şeylerden biri ise doğru beslenme. Mutfağımızdaki bazı yiyeceklere bu dönemde biraz daha fazla ilgi göstererek, bağışıklık sistemimizin çelik gibi olmasını sağlayabiliriz. Şimdi gelin korona virüse karşı güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapabileceğimize bakalım. Dilerseniz, Hayfene bünyesinde sizlere sunduğumuz Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Ürünler kategorimizi de inceleyebilirsiniz.
Balık: Haftada 2-3 defa balık yemek sağlıklı beslenme için gerekli. Güçlü bir Omega 3 kaynağı olan balık, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede de görev üstleniyor. Yoğun protein yapısı ve balıkla birlikte tüketilen koyu yeşil renkli sebzeler de bağışıklığa iyi geliyor.
Peynir, kefir ve yoğurt: Sağlık için yararlı canlı bakteriler içeren fermente yiyecek ve içeceklerin bağışıklığımıza önemli faydaları var. Probiyotik özellikleriyle vücudumuzu destekliyorlar. Bakterilerle savaşıyor ve antioksidan özellik gösteriyorlar.
Kemik suyu: Kemik suyu içeriğindeki yoğun protein ile vücudumuzun daha dirençli hale gelmesini sağlar. Hastalık dönemlerinde tüketilen kemik suyunun iyileşmeye yardımcı olduğu düşünülür. Kemik suyu çıkarmak için Kemik Suyu Tarifi: Kemik Suyu Nasıl Yapılır? makalemize göz atabilirsiniz.
Sarımsak: Doğal antibiyotik olarak nam salmış sarımsak, soğuk algınlığını ve gribi önlemede oldukça etkilidir. İçindeki allicin isimli antioksidan enfeksiyona karşı savaşır.
Kırmızı biber: Kırmızı biber C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve virüslere karşı savaşta öncelikli bir besindir.
Brokoli: Brokoli hem C vitamini ve folat bakımından zengindir hem yeni vücut hücrelerinin yapımında kullanılır hem de antioksidan özelliktedir. Mikropların defedilmesinde kullanılan lenfositlerin oluşmasında görev alır. Ispanak, Brüksel lahanası ve fasulye de bu süreçte benzer sebeplerle bolca tüketilebilir.
Maydanoz: Maydanozun hem yaprakları hem sapları oldukça sağlıklıdır. A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineralleri bolca barındırır. Bu özellikleriyle vücut direncini artırıp bağışıklık sistemini desteklediği bilinmektedir.
Turunçgiller ve kivi: Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi turunçgiller ile kivi, müthiş C vitamini depoları sayesinde bu süreçte bize ve bedenimize büyük destek olacaktır. Virüslerle savaşan ve vücudumuza enerji sağlayan turunçgilleri bolca tüketmek için tam zamanı.
Bal, polen, propolis: Kaynağını bildiğiniz, doğallığından emin olduğunuz arı ve arı ürünleri bağışıklığa büyük fayda sağlar. Propolis, virüs ve bakterilerle savaşır. Adeta doğadan gelen bir mucizedir. Propolisi daha yakından tanımak için Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir? makalemize göz atabilirsiniz.
Zencefil ve zerdeçal: Araştırmalar zencefilin hastalıkları önlemeye yardımcı antienflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Zerdeçal ise C vitamini, B6 vitamini, potasyum ve manganez açısından oldukça zengin oluşuyla vücuda direnç sağlıyor. Her ikisini de yemeklerde ve çorbalarda baharat olarak kullanabilir veya çay olarak tüketebilirsiniz.
Üzüm çekirdeği: Üzüm çekirdeği çok güçlü bir antioksidan. Kandaki yağlanma, kolesterol gibi sorunların tedavisinde destekleyici olarak kullanılıyor. Bununla birlikte üzüm çekirdeğinin düzenli kullanımı bağışıklığı destekliyor. Üzüm çekirdeği bütün halinde veya toz şeklinde alınabilir. Salatalara serpilebilir, çay, süt gibi içeceklere katılarak içilebilir.
Adaçayı: Antioksidan özelliği, sakinleştirici etkisi, ilaç hammaddesi olarak kullanılması gibi özellik ve fonksiyonlarının yanı sıra, adaçayı antik Roma’dan beri bağışıklığı destekleyici olarak da kullanılıyor. Hastalık sonrasında enerjinizi yeniden toplamak için de adaçayı tüketebilirsiniz.
Çörek otu yağı: Çörek otu yağı E vitamini, Omega 3, Omega 6 ve oleik asit bakımından zengin bir içeriğe sahip. Mineraller bakımından da güçlü bir yapısı bulunuyor. Gaz söktürücü, idrar söktürücü, bronşit ve öksürüğü hafifletici özelliği bulunan çörekotu yağının metabolizmayı ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği de bulunuyor.
Hayat tarzımızda değişiklikler: Bağışıklığımıza destek olmak için yemek seçimlerimizin ötesinde dikkat etmemiz gereken şeyler de var. Korona virüs salgını süresince pek çok kez dile getirildiği gibi, doğru el yıkama ve sigara içmeme bunların başında geliyor. Aynı zamanda evde dahi olsak, günde 3 defa 10’ar dakikadan basit ev egzersizleri yapmak, alkolden kaçınmak, uykumuzu güzelce almak, stres faktörlerini minimuma indirmek, kilo alımına dikkat etmek ve ağız hijyenini önemsemek de yapabileceklerimiz arasında.
Temiz hava: Hem bedenimize hem ruhumuza iyi gelecek şeylerden bir diğeri ise temiz hava. Yetkililerin “evde kalın” çağrılarına uymak kaydıyla, her gün belli saatlerde balkona veya pencereye çıkarak temiz hava alabilirsiniz. Evinizi düzenli aralıklarla havalandırabilirsiniz.
Bin yıllardan bu yana doğal desteklerle sağlığımızı muhafaza etmeye çalışıyoruz. Ninelerimizden, atalarımızdan bize miras kalan bilgi ve yöntemleri kullanıyoruz. Bununla birlikte konu sağlık oldu mu, bilimsel anlayıştan sapmamak önemli. Korona virüs veya herhangi diğer bir hastalık için risk grubunda bulunuyorsanız, hamileyseniz ve düzenli ilaç kullanıyorsanız, öncelikli olarak devlet otoriteleri ve tıp uzmanlarının tavsiye ve uyarılarına uyunuz. Diyetinizde köklü bir değişiklik yapmadan evvel mutlaka doktorunuza danışınız. Ancak küresel salgın süresince hastaneleri meşgul etmemek ve bulaş riskini artırmamak için görüşmelerinizi telefonla yapmaya önem veriniz.