Adı gibi zarif: Melisa Çayı
Melisa kelimesini duyduğunuzda aklınızda, sakinlik, güzellik, zarafet canlanıyor olabilir. Çayı da tıpkı, aynı isimli melisa çiçeğinin görüntüsü ve insana düşündürdükleri gibi bir lezzet. Nane ailesinden gelen melisa çayının kokusu limonsu bir hava verse de, çay olarak içildiğinde tadının kendine özgü bir özelliği olduğunu söyleyebiliriz. Yaz aylarının son dönemlerinde açan, ince uzun küçük beyaz çiçeklere sahip melisa, pek çoğumuzun gözünün aşina olduğu bir bitki olmasına rağmen, ülkemizde çay olarak tüketilmeye başlanması çok uzak bir tarihe gitmiyor. Oysaki özellikle Avrupalılar, bu çayı ruhu dinlendiren, bedeni dinginleştiren bir şifa kaynağı olarak yüzyıllardan bu yana severek kullanıyor.
Melisa çayının faydaları
Melisa otu ya da melisa çiçeği çay olarak tüketildiğinde, en bilinen özelliği insanı sakinleştirmesi dedik. Ancak faydaları bununla sınırlı değil. Diğer özellikleri şöyle sıralanıyor:
Melisa çayı insanı stresten arındırır, sakinleştirir.
Kaliteli bir uyku uyumanızı sağlar.
Konsantrasyonu artırır, beyin fonksiyonlarının daha verimli çalışmasını sağlar.
Hazımsızlığa iyi gelir, gaz ve spazmların çözülmesine yardımcı olur.
Melisa çayı cildi canlandırır, güneşten korur. Hem çay şeklinde içilerek hem de çayın soğutulmasıyla elde edilen toniğin cilde sürülmesi şeklinde kullanılabilir.
Tıpkı cilde yaptığı gibi, vücudun genelinin de dinç hissetmesini sağlar.
Kişiye tokluk hissi vererek gereksiz yemek yemenin önüne geçer, böylece kilo kontrolüne yardımcı olur.
Melisa çayı da diğer tüm şifalı bitkiler gibi bize pek çok fayda sağlıyor. Ancak yine tüm şifalı bitkiler gibi, melisayı da makul miktarlarda, çok sık veya çok yoğun şekilde tüketmemelisiniz. Özellikle hamileyseniz, emziriyorsanız, araç kullanacaksanız, kullandığınız ilaçlar varsa, tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar var.
Melisa çayı nasıl yapılır?
Melisa çayını hazırlamak, diğer tüm bitki çaylarında olduğu gibi çok kolaydır. Kurutulmuş melisayı hazır olarak aktarlardan alabilirsiniz. Bunları kaynamış suyun içine atara 5-6 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz. Kimileri melisayı sade sever ancak az miktarda eklenecek bal ve limonla da tadı nefis olur. Melisanızı kendiniz yetiştirmeniz de mümkün. Melisa yapraklarını yıkayıp kurumaya bırakabilir, birkaç hafta sonra tamamen kuruduklarında bir cam kavanoza koyarak saklayabilirsiniz.
Sağlıklı Yaşam kategorimize geri dönebilir ya da D Vitamini hakkında bilgi alabilirsiniz.