Tüm dünya Covid-19 ile savaşmaya devam etse de, çalışanların bir kısmı ofislere gitmeyi sürdürüyor. Günün yarısını geçirdiğimiz ofislerde hijyen ve sağlık kurallarına dikkat etmek her zamankinden çok önem taşıyor. Bununla birlikte kendi sağlığımızı korumak için almamız gereken çeşitli önlemler de bulunuyor. Ofiste Covid-19’dan korunmaya yönelik olarak alabileceğimiz belli başlı hijyen önlemleri şu şekilde sıralanabilir:
Kapalı alanları sık sık havalandırın. Direkt cam açılamıyor ve merkezi havalandırma sistemi ile iklimlendirme sağlanıyorsa, ofis yönetiminizin bunu düzenli yerine getirdiğinden emin olun.
Ellerinizi sık sık yıkayın. Yıkayamadığınız durumlarda kullanmak üzere masanızda alkol bazlı el antiseptiklerinden bulundurun.
Ofislerde dezenfeksiyon düzenli olarak yapılıyor. Ancak siz de belli aralıklarla kullandığınız bilgisayar klavyesi, mouse , cep telefonu gibi araçlar ile masa üstünüzü ıslak mendille silin.
İş arkadaşlarınızla mesafenizi koruyun. Ofiste, toplantılarda ve yeme-içme alanlarında aranıza 1 metre mesafe koyduğunuzdan emin olun. Gerekliyse maskenizi takarak çalışın.
Yemek saatleri için farklı gruplar için belirlenmiş özel saatler varsa, yeme-içme alanlarının aşırı kalabalıklaşmasını önlemek için bu kısıtlamalara riayet edin.
Bununla birlikte, vücudumuzun genel sağlığını korumak ve bağışıklığımızı yüksek tutmak da önemli. Bunun için alabileceğiniz önlemler için ise şunları düşünebilirsiniz:
Sağlığınızı korumanın en önemli ayaklarından biri beslenmedir. Bunun için her gün yeterli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Özellikle kahvaltının sağlık açısından çok önemli olduğu bilinmektedir. Ofis ortamındaki araç gereçlerle gereksiz teması en aza indirebilmek için kahvaltınızı evde yapmaya çalışın. Böylece, simit, tost, poğaça gibi yağlı ve besin değeri düşük yiyecekler yerine evinizdeki tam tahıllı ekmekler ve besleyici malzemelerle daha doyurucu ve besleyici bir kahvaltı da edebilirsiniz.
Öğle yemekleri için de, aynı gerekçeler ve bakış açısı doğrultusunda, yemeklerinizi evde hazırlayıp getirmeyi düşünebilirsiniz.
Abur cubur yiyecekler yerine, ara öğün olarak besleyici alternatiflere yönelin. Kuru ve yaş meyveler, yoğurt, müsli gibi şeyleri deneyebilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalık önerileri ve tarifleri için Çalışanlar İçin 6 Sağlıklı Atıştırmalık makalemize göz atabilirsiniz.
Masanızda kendi su şişeniz olsun. Günlük su tüketimine önem vermek sağlıklı kalmanın en temel kurallarından. Bununla birlikte, kendi şişeniz olursa hem sürekli gözünüzün önünde olduğu için su tüketiminize daha fazla dikkat edersiniz hem de ofisin genel kullanımına yönelik araç gereçlerden uzak durmuş olursunuz.
Çok fazla çay, kahve içmemeye özen gösterin. Şekerli ve asitli içecek tüketimini azaltın. Bunun yerine, zencefil, ıhlamur, zerdeçal, ıhlamur, hibiskus, tarçın çayı gibi sağlıklı ve bağışıklık güçlendirici çayları tercih edin. Sağlıklı çay önerileri için Sağlıklı Kalmak İçin Çaylar makalemize göz atabilirsiniz. Soğuk içecek olarak ise ayran, soda veya kendiniz evde hazırladığınız detoks sularını içebilirsiniz.
Hareketsiz kalmak kas ve iskelet sisteminden dolaşım sistemine, sindirimden sinir sistemine kadar vücudumuzun pek çok mekanizması üzerinde olumsuz etki yapar. Gıdaların vücudumuzca emilimini de hareketlerimiz bir oranda etkiler. Bu nedenle ofisteyken uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçının. Belirli aralıklarla yerinizden kalkarak dolaşın. Mümkünse öğle aralarında yürüyüşe çıkın. Yürüyen merdivenler ve asansör yerine merdivenleri tercih edin.
Aşırı stresten kaçının. Tüm dünya olarak psikolojik ve duygusal dünyamızı etkileyen, çok farklı bir dönemden geçtik; hala da geçiyoruz. İşle meşgul olmak, uzun süre sonra dışarı çıkmak hepimize iyi gelecek. Fakat gerek iş kaynaklı olsun gerek farklı nedenlere dayansın, aşırı stresin de vücut sağlığını olumsuz etkilediğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle işyerinde sakin ve pozitif kalmaya özen gösterin.
Bu önerilerimiz hoşunuza gittiyse ve daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Sağlıklı ve Fit Kalmak İçin 7 Basit Tüyo makalemizi de inceleyebilirsiniz.