Ramazan geldi, hoş geldi. Şimdi bir ay boyunca oruçlar tutulacak. Kovid önlemleri sebebiyle bildik şenlikli sofralarda kalabalıkları ağırlayamayacak olsak da, ailemizle iftarda ve sahurda buluşacağız. Tabii, bir yanda oruç tutarken zinde hissedebilmek, bir yanda koronavirüs pandemisinin halen sürmesi nedeniyle bağışıklığımıza dikkat etme gereksinimi derken, Ramazan boyunca sağlıklı kalmak için yediklerimizi ve alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Beslenme düzenimizin bir anda değişmesi, enerjimizin düşmesine, yorgun hissetmeye ve bağışıklığın zorlanmasına neden olabilir. Peki, Ramazan boyunca enerjik hissetmek ve oruçluyken hasta olmamak için neler yapmak gerekir? Bol bereketli, huzurlu ve sağlıklı bir Ramazan dileyerek işe başlayalım ve oruç tutarken sağlıklı ve zinde kalmanın yollarına gelin birlikte bakalım.
Büyük porsiyonlardan kaçının
Ramazan boyunca sağlıklı kalmak için yapmanız gerekenlerin başında beslenme düzeninize dikkat etmek yer alıyor. Normalde günde 3 öğün yemeye alışkın bünyemiz, bu dönemde tamamen farklı bir düzene adapte olmak durumunda kalıyor. Burada ilk yapılacak şey, aşırıya kaçmadan yemek yemek. İftarda ve sahurda çok büyük porsiyonları tercih etmemeniz gerekiyor. Bunun yerine iki ana öğün arasına iki de ara öğün koymaya çalışın. Bu şekilde hem sindirim sisteminize bir iyilik etmiş olursunuz hem de bedeninizin gereken besinleri en dengeli şekilde temin etmesi için daha fazla fırsatınız olur.
Çorba deyip geçmeyin, mutlaka için
İftarda kahvaltılıklarla oruç açmak adet olagelmiştir. Bunun sağlığımıza da faydası var. Hafif bir başlangıç, uzun süre aç kalan vücudumuzu sonrasındaki yemeğe hazırlar. Ayrıca iftarda çorba içmek de benzer özelliktedir. Kemik suyu veya tavuk suyu ile hazırlayacağınız çorbalar bağışıklığınızı destekleyerek Ramazan’da sağlıklı kalmanıza destek olur. Çorbalar ayrıca aşırı yemenin de önüne geçer.
Bağışıklığı desteklemek için meyve, kefir ve kuruyemişler
İftarda hurma yemek kan şekerinizi düzene sokacaktır. Bununla birlikte ara öğünlerinizde de meyve, kefir, kuruyemiş gibi bağışıklığı destekleyen gıdaları tüketebilirsiniz. Kuruyemişlerin kavrulmamış olmasına dikkat edin. Çiğ badem, ceviz, çiğ fındık gibi kuruyemişleri, aşırıya kaçmadan yiyebilirsiniz. Bu lezzetler ayrıca vücudunuza enerji de sağlayacaktır.
Sahurda yağlı, baharatlı yiyecekler tercih etmeyin
Sahur için ise, yine kahvaltılıklar veya çorba doğru seçim olacaktır. Burada da bütün gün aç olacağım diye düşünerek çok yemekten kaçının. Yumurta, tam buğday ekmeği, yoğurt gibi hem faydalı hem de tok tutan yiyecekler sahur için uygun olacaktır. Unutmayın, aşırı baharatlı, basit şekerli ve yağlı, sindirimi zor yiyecekler sizi tok tutmak bir yana, vücudunuza ek yük getirerek daha yorgun hissetmenize neden olur.
Yediklerinizi çeşitlendirin
Pratik oluyor diye düşünerek veya sırf sevdiğiniz için her gün aynı şeylerle sahur ya da iftar yapmayın. Biliyorsunuz, farklı yiyeceklerle beslenmek bir keyif olmanın çok ötesinde, vücudumuzun ihtiyacı olan farklı bileşenleri ona sağlamak için olmazsa olmazdır. Sebzeler, baklagiller, tam tahıllar, yağsız etler, balık ve benzeri gıdalar öğünlerinizde yer almalı. Böylece vücudunuzun günlük protein, yağ, vitamin, mineral ve karbonhidrat ihtiyacını karşılamış olursunuz. Unutmayın, vücudumuzu besin bakımından yoksun bırakmak viral enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor.
Su tüketimini ciddiye alın
Ramazanda sağlıklı kalmak ve oruç tutarken zinde hissetmek için çözmeniz gereken en temel konu susuzluk. Susuzluk insanı yorgun hissettirdiği gibi, susuz kalmak vücudu hastalıklara karşı hassas hale de getiriyor. İftar ve sahur arasındaki sürede düzenli, az az miktarlar halinde içerek ihtiyacınız olan su miktarını alabilirsiniz. Su içmenin yanı sıra, ayran, çorba, komposto, salata gibi sıvı bakımından zengin yiyecek ve içecekleri de menülerinize dahil edebilirsiniz. Bununla birlikte, vücudunuzu susuz bırakmamak için gazlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Çok tuzlu ve çok baharatlı yiyecekler de tercih etmemeniz gerekenler arasında. Su tüketiminin vücuttan hastalık üreten mikropların atılmasına destek olduğunu, ayrıca Ramazan’da yaşanabilecek hazımsızlık gibi sorunların önüne geçtiğini de unutmayın. Ramazan ayında susamamak için diğer önerilerimize de göz atın.
Tatlı ve hamur işlerine dikkat edin
Ramazan’da hiç tatlı yemeyin diyemeyiz, sonuçta bu da bir gelenek. Ayrıca ailemizle, sevdiklerimizle özenle hazırladığımız tatlıları paylaşmak gibisi de yok. Ancak siz yine tedbiri elden bırakmayın. Örneğin şerbetli tatlılar yerine şekerli tatlıları seçmek bile sağlıklı seçeneklere bir adım daha yakındır. Hamur işleri için de benzer şekilde temkinli olun. Ramazan pidesi nefis, biliyoruz. Ancak günlük bir avucunuzun içinden daha fazla yememeye dikkat edin. Aldığınız kalori miktarını bu yiyeceklerle yok yere artıracağınıza, bağışıklığınıza ve sağlığınıza destek olacak, sizi tok tutacak ve enerjinizin gün boyu yüksek olmasını sağlayacak alternatiflere yönelin. Bunlar ne mi? Tabii ki, kuru meyveler ve kuru yemişler. Gün kurusu, çiğ badem, ceviz içi, fındık gibi klasik lezzetleri her zaman el altında bulundurun. Ayrıca doğal çilek kurusu, doğal kivi kurusu, doğal mango kurusu gibi yeni nesil atıştırmalıklar da Ramazan’da keyifle yiyeceğiniz seçenekler olabilir.
Vitaminleri ihmal etmeyin
Hamur işleri, tatlılar derken Ramazan’da biraz geri planda kalan yiyecek grubu meyve ve sebzeler. Oysaki Ramazan’da sağlıklı kalmak için vitamin dolu meyve sebzeleri de ihmal etmemelisiniz. Yeşil ve kırmızı biber, maydanoz, roka, brokoli ve benzeri C vitamini deposu yiyecekleri her öğünde tercih edebilirsiniz. Sizin için daha pratik olacaksa doktorunuza veya eczacınıza danışarak multivitamin desteği almayı düşünebilirsiniz.
Bağışıklık için doğal desteklerden faydalanın
Ramazan’da sağlıklı olmak ve zinde kalmak için bağışıklığınızı yüksek tutacak doğal destekleri tercih edebilirsiniz. Zerdeçal, propolis, adaçayı, çörek otu yağı gibi ürün ve gıdalara Ramazan boyunca sofranızda yer verebilirsiniz. Dilerseniz tüm bu ürünleri en doğal ve kaliteli şekilde Hayfene’den temin edebilirsiniz.
Tüm okuyucularımıza sağlıklı, huzurlu bir Ramazan ayı diliyoruz!