500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Reçelin Gizli Kahramanları: Reçel Baharatları

Reçelin Gizli Kahramanları: Reçel Baharatları

Feb 10, 2024

Meyveler, tadıyla, kokusuyla, vitaminiyle bizi kendine hayran bırakıyor. Bu çeşit çeşit tatları, hem daha da tatlı hale getirmek hem de narin yapıları nedeniyle çok uzun süre muhafaza edilemeyen meyvelerden aldığımız keyfi daha uzun süreye yaymak için, reçellerden daha güzel bir icat olabilir mi! Türk mutfağı reçeller bakımından son derece zengin. Bugün patlıcandan cevize neredeyse tüm meyve ve yemişlerin reçelini yapıyoruz. Fakat reçel denilince genelde geri planda kalan ama adeta birer gizli süper kahraman olan reçel baharatlarını da unutmamak gerekir. Bu makalemizde, reçellerle iyi giden, damaklardaki reçel lezzetini ikiye katlayan o baharatları mercek altına aldık.

O bir klasik: Tarçın

Meyvelerle genellikle çok iyi giden tarçın lezzeti, klasik reçel baharatlarından da bir tanesi. Şeftali ve kayısı başta olmak üzere tarçın erik, üzüm, kızılcık ve domates reçellerine de girebiliyor. Tarçının lezzetini reçele iyice verebilmesi için, tencereye ilk başta atmak gerekiyor. Tabii, reçelin şeffaf rengini bozmaması için, çubuk tarçın kullanmanızı tavsiye ederiz.

Klasikler yarışıyor: Karanfil

Karanfilin o zarif lezzeti ve kendine has kokusu, tatlı veya tuzlu fark etmeksizin içine girdiği her tarife bambaşka bir ruh katıyor. Karanfilin en çok yakıştığı reçellerin başında ise, elbette portakal, elma ve şeftali reçelleri geliyor. Çilek reçeline de konulabilen karanfilin bir diğer kullanıldığı tarif ise, karpuz reçeli. Karanfilin yiyenleri rahatsız etmesini istemiyorsanız, reçelin içine küçük bir tülbent parçası içine bağlayarak atın ve reçel piştikten sonra, bu bezi reçelin içinden çıkarın.

Buruk tatların sevgilisi: Biberiye

Biberiye ve reçel ikilisi ilk aşamada size yabancı geldiyse, hemen söyleyelim; bu güzel baharat kurabiyelerden dondurmalara pek çok tatlı lezzetle bir arada kullanılıyor. Reçel baharatları içinde neden yer almasın? Frambuaz, böğürtlen ve benzeri taneli orman meyveleriyle yapılan reçel ve marmelatlara biberiye çok yakışıyor. Portakal kabuğu reçeli içinde de deneyebilirsiniz.

Mistik dokunuşlar: Kakule

Kakule için çok farkı sıfatlar bulabiliriz ancak onun o mistik lezzeti, başka hiçbir baharatta yok! Kakulenin lezzetini iyice verebilmesi için, kabuklarının kırılıp içinden tohumlarının çıkmasını sağlamak gerekir. Yine küçük bir tülbent kese içinde kaynatabilirsiniz. En çok yakıştığı reçeller ise, erik, havuç ve kayısı!

Ferahlığın lezzeti: Nane

Nane asidik yapıdaki hafif ekşimtırak lezzetlere sahip meyvelerle iyi gider. Bu durumla ilk akla gelen lezzet limon olabilir. Limon kabuğu, portakal kabuğu gibi reçellerin yanı sıra, naneyi çilek, vişne ve yeşil erik reçeline de ekleyebilirsiniz. Pişman olmayacaksınız!

Yumuşacık bir dokunuş: Lavanta

Lavanta lezzeti mutfağımızda çok sık kullanılmıyor ancak günümüzde gastronomi meraklıları lavantalı dondurmadan lavantalı kurabiyeye farklı tatları bir bir keşfediyor. Lavantanın en çok yakıştığı reçellerin başında incir reçeli geliyor. Bir arada son derece zarif bir lezzet haline gelen bu ikilinin yanı sıra, süt reçelinde de lavanta kullanmayı tercih edebilirsiniz. Lavantaya alternatif olarak, az miktarda lavanta yağı da reçelinize çok yakışacak.

Reçelde Ege rüzgarı: Damla sakızı

Damla sakızı en sık olarak domates reçelinde kullanılıyor. Vişne, çilek ve armut reçellerinde de az miktarda kullanmak mümkün. Bildiğiniz gibi damla sakızını kullanırken azı karar, çoğu zarar kuralına uymak gerekir. Bu reçel tarifleri için de geçerli.

Farklılık isteyenlere: Meyankökü

Meyankökünün seveni ona tutkuyla bağlıdır ve eminiz ki, reçellerin içinde de kullanılabileceğini duyduklarına çok sevinecekler. Meyankökünün en çok yakıştığı reçel kuşkusuz ki çilek reçeli. Bununla birlikte, incir ve armut reçelinde de farklı lezzetler elde etmenizi sağlayabilir.

Özel bir tat: Anason

Anason tadı özellikle erik, üzüm, limon ve ayva reçeliyle çok iyi gidiyor. Meyvenin ve şekerin tadını dengeleyerek özel bir lezzet elde etmenizi sağlıyor. Reçel baharatları içesindeki belki de en ilginçlerinden…

Olmazsa olmaz: Vanilya

Vanilya, bizi tekdüzeliğin kıskacından kurtararak hayatımıza adeta sofistike bir yön vermek için var. Bu durum reçeller için de geçerli. Çilek, incir, elma, kayısı ve elbette ki süt reçelinin içine girebilen vanilya lezzeti, reçel baharatları algınızı adeta değiştirecek. Hayfene’den taze ve kaliteli şekilde satın alabileceğiniz vanilya çubuğunun içindeki tohumları sıyırarak reçelinize ilave edebilirsiniz.

Bonus: Yemişler!

Reçelleri tıpkı baharatlar gibi renklendiren bir diğer besin grubu ise, kavrulmamış kuruyemişler. Reçellerinizin içine çiğ badem, taze ceviz, antep fıstığı, çam fıstığı ve kuru üzüm gibi yemişler ekleyerek, işi bir adım daha öteye taşıyabilirsiniz. Unutmayın, reçellerde yemiş kullanmanın püf noktası, acı bir tat vermesini engellemek için kabuk ve zarlarından ayırarak kullanmaktır.

Ev Yapımı Kolay Reçel Tarifi

Reçellerimizin lezzetini zirveye taşıyacak ipuçlarını paylaştık. Fakat, henüz bu aşamaya gelememiş olan ve reçel nasıl yapılır bilmeyenler için ev yapımı kolay bir reçel tarifi de paylaşmak isteriz. Verdiğimiz genel ölçüleri, ağız tadınıza veya meyvenin özelliğine göre zaman içerisinde değiştirebilirsiniz.

Ev Yapımı Reçel Malzemeleri

1 kilo meyve

2 su bardağı esmer şeker

Yarım su bardağı su

1 yemek kaşığı limon suyu

1 fiske tuz

Dilediğiniz baharatlar

Ev Yapımı Reçel Yapılışı

Meyveleri cinsine göre sap, çekirdek, kök veya kabuklarından temizleyin. Yine cinsine göre gerekiyorsa küçük parçalara bölün veya rendeleyin. Bir tencereye meyveleri alın. Üzerine tamamen kapatacak şekilde şekeri boşaltın. 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Sonrasında altını açın. Yarım bardak suyu yavaş yavaş üzerine ilave edin. Limon suyu, tuz ve baharatlarınızı ekleyin ve kaynamaya bırakın. 20-30 dakika kadar kaynaması gereken reçelinizin üzerinde oluşan köpükleri almayı ihmal etmeyin. Reçeliniz yeterince kaynayıp kıvamlanınca, altını kapatarak ılınmaya bırakın. Temiz kavanozlara doldurarak ağzını iyice kapatın ve afiyetle tüketin!