Adaçayı bitkisinin faydalarının keşfedilmesi çok eski tarihlere dayanır. 13. asrın ortalarında adaçayı her derde deva olan bir bitki olarak kabul ediliyordu ve bu mucizevi bitkinin faydalarını bilen hemen herkes kendi bahçesinde adaçayı yetiştiriyordu. Hatta o dönemlerde Çin, İran ve Avrupa’nın bazı kesimlerinde “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye ne gerek var ölmeye” sözü sıkça kullanılırdı. Adaçayı, özellikle bağışıklık sistemine iyi gelmesi nedeniyle özellikle sonbahar ve kış aylarında daha çok kullanılan bir bitki türüdür. Acımtırak ve ıtırlı bir kokuya sahip olan adaçayı, günümüzde sadece doğal tedavi yöntemleri için kullanılmıyor, bazı yemeklere koku ve lezzet katması için de kullanılıyor. Biz de bu yazımızda sizlere, kısaca adaçayının faydalarını, olabilecek yan etkilerini ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatacağız. Adaçayının faydalarından bahsetmeden önce bu harikulade bitkiyi kısaca tanımaya ne dersiniz?
Adaçayı, Salvia cinsi ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasına üye, kokulu bir bitki türüdür. 30 ile 70 cm arasında değişiklik gösteren bir boya sahip olan bu şifalı bitkinin beyaz yaprakları vardır ve bu yapraklar gümüş renginde parıldar. Adaçayı ıtırlı bir koku sahiptir. Adaçayının bir türü olan bahçe adaçayı, her yerde yetiştirilmeye uygundur. Çayır adaçayı ise daha çok çayırlarda ve meralarda yetiştirilir. Bu özet bilgiden sonra artık adaçayının faydalarından bahsetmeye başlayabiliriz.
Adaçayının Faydaları
Adaçayının faydalarını saymakla bitiremeyeceğimizin farkındayız ancak en çok bilinenleri sizin için sıralayalım.
Adaçayı Hafızayı Olumlu Yönde Etkiler ve Kuvvetlendirir
Adaçayı bitkisi üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, hatırlama yeteneğinin gelişmesine ve hafızanın oldukça güçlenmesine yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Adaçayının demlenerek çay şeklinde tüketilmesi veya yemeklerde kullanılması, özellikle çocukların hafıza gelişimi için oldukça faydalıdır. Adaçayı, bu özellikleri nedeniyle beyin fonksiyonlarının gelişmesini sağladığı için, alzheimer ve bunama gibi zihinsel hastalıkların ortaya çıkmasını önlemede de oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
İltihaplanmayı Önleme Özelliği Vardır
Adaçayının demlenerek çay şeklinde tüketilmesi özellikle sindirim ve solunum yollarında oluşan iltihapların giderilmesinde fazlasıyla etkilidir. Bu yüzden anti-iltihap özelliğini içerisinde barındıran adaçayı, özellikle artrit, gut hastalığı ve kardiyovasküler sistem iltihabı gibi hastalıkların tedavi sürecini olumlu yönde etkiler.
Bağışıklık Sistemini Maksimum Seviyede Güçlendirir
Adaçayı, bir merhem ya da tentür şeklinde cilde uygulanması halinde, vücudu bakteri ve viral enfeksiyonlara karşı koruyucu görevi üstlenir. Hastalıkların genellikle burun ve ağız yoluyla veya deri yoluyla vücuda giriş sağladığı düşünülürse adaçayını merhem şeklinde deriye sürmek, bağışıklık sistemini maksimum seviyede güçlendirebilir.
Cilt Hastalıklarına Karşı Koruma Sağlar
Adaçayının yaprakları, cildinizin dış etkenler tarafından korunmasını sağlar. Bu özelliği ile adaçayı, egzama, sedef hastalığı ve akne gibi bazı cilt sorunlarına karşı son derecede şifalı bir bitki olarak bilinir. Bunların yanında adaçayı, ciltteki lekelerin solmasını sağlar ve cildinizi onarır.
Sindirim Sisteminizi Korur
Adaçayının, içeriğinde bulunan rozmarinik asit maddesi sayesinde iltihap kurutucu özelliği bulunur. Bu nedenle adaçayı, midede oluşabilecek iltihaplanmayı ve ağrıları önlemekte, aynı zamanda bağırsak hastalıkları, ishal ve gastrit gibi hastalıkların tedavisinde de oldukça etkili olmaktadır.
Kemiklerinizi Güçlendirir
Adaçayının faydalarından biri de kemik sağlığımızı maksimum derecede desteklemesidir. Bunu da yüksek K vitamini içeriği ile sağlar. Çünkü K vitamini genellikle her besin maddesinde bulunmayan özel bir vitamindir ve kemik yapımızın güçlenmesine yardımcı olur. Kemik erimesi gibi hastalıkların başlangıç sürecinde tüketilirse, tedavilerine olumlu etki eder.
Diyabeti Önler
Adaçayı, tıpkı diyabeti kontrol eden ilaçlar gibi çalışır. İçerdiği kimyasal maddeler sayesinde adaçayı, karaciğerde depolanan glikozun inhibe edilmesini sağlar.
Erken Yaşlanmayı Önler
Güçlü bir antioksidan olan adaçayının, uzmanlar tarafından cildin yaşlanmasını önemli bir derecede geciktirdiği söyleniyor. Adeta Serbest radikallerle savaş halinde olan antioksidanlar, yeni hücre oluşumunu destekler ve erken yaşlanmanın önüne geçer. Rosmarinik asit, luteolin ve apigenin gibi antioksidan bileşenleri ise adaçayının içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Malum atasözünün nasıl ortaya çıktığı da bu özellikten anlaşılmaktadır.
Diş Eti Hastalıklarını Önemli Ölçüde Önler
Adaçayı, antiseptik ve antimikrobiyal özellikleriyle diş eti hastalıklarını önlemede önemli bir rol oynar. Diş eti problemleriniz varsa adaçayıyla günde iki kez gargara yaparak bu problemleri önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Adaçayı aynı zamanda dişlerinizin beyazlamasına da yardımcı olur.
Terlemeyi Azaltır
Aşırı terleme sorunu günlük yaşamımızı fazlasıyla olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu durum için adaçayı iyi bir çözüm yöntemi olabilir.
Adaçayının Yan Etkileri Nelerdir?
Adaçayının, her ne kadar yukarıda sıralamış olduğumuz ve bir o kadar da bilinmeyen birçok faydası olsa da çok tüketildiği takdirde bazı zararları olabilir. Sağlığımız için yararlı olan bu şifalı bitki bir anda zararlı bir hale dönüşebilir. Adaçayının sağlık açısından bir zararı bulunmuyor. Ancak günde 2-3 fincandan fazla tüketilirse, her şeyin fazlasının zararı olduğu adaçayının da sağlığımız açısından bazı zararları olabilir. Özellikle nane familyasına dahil olan otlara karşı alerjisi olan kişilerin, adaçayını kullanmadan önce, mutlaka bir doktora danışmaları gerekir. Aksi halde ciddi alerjik semptomlar yaşanması muhtemeldir.
Adaçayı Nasıl Demlenir?
Adaçayı iki farklı şeklinde demlenebilir. İlk yöntemde, adaçayı normal çay gibi demlenir fakat bu şekilde adaçayının tadı biraz acı olabilir. İkinci yöntemde ise, küçük bir ada çayı dalı çay bardağına konulup üzerine kaynar su ilave edilir. Yerel halk bu demleme stiline “dallı” adını verir. Böylece istediğiniz renk ve koku ortaya çıkınca dalı bardağınızdan dışarıya çıkarabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha yumuşak olur.
Adaçayı demlemek için taze adaçayı veya kurutulmuş adaçayı yapraklarını kullanabilirsiniz. 3 büyük çay bardağı için 8-10 taze adaçayı yaprağı veya 1 ila 1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru adaçayı yaprağı sizin için yeterli olacaktır. Adaçayı hazırlarken suyunuz kaynadıktan sonra ocağınızı kapatın. Yukarıda belirttiğimiz miktarlarda adaçayını kaynamış suya ekleyin ve 5 ila 7 dakika demlenmesini bekleyin. Beş dakikadan fazla demlenmesi tadının acı olması nedeniyle pek tavsiye edilmemektir.
Kaliteli bir içim deneyimi yaşamak istiyorsanız, adaçayınızı hemen Hayfene’den sipariş edebilirsiniz.