2020 yılının bahar aylarına damga vuran konu koronavirüs. Küresel salgın sebebiyle tüm yetkililer bizleri evde oturmaya çağırıyor. Bu ortamda yemek alışkanlıklarımız da elbette değişiyor. Markete gitmek, çarşı pazar gezmek için doğru zaman değil. Bu nedenle, uzun süre muhafaza edilebilecek gıdaları alıp, onlardan doyurucu ve besleyici yemekler yapmak gerekiyor. Daha önce ortalama iki öğünü ofiste veya okulda hazır bir şekilde yemeye alışkın olanların, 3 öğünü birden evde hazırlamak zorunda olması, birden tüm ev halkının evde olmasıyla pişirme porsiyonlarının büyümesi gibi değişimler de cabası. Sizler için karantina günlerinde mutfaklarımızda yaşanan tüm bu değişime ayak uydurabilecek keyifli ve lezzetli tarifler hazırladık. Haydi başlayalım.
Bir defada yapıp, günler boyunca yenebilir, hem ana yemeğin yanına konulabilir hem de evden çalışırken gün içinde atıştırmalık olarak kolayca tüketilebilir. Mercimek ve bulgur gibi uzun süre dayanabilen kuru gıdaları, yine her evde bulunan yağ, salça ve baharatlarla renklendirdiğimiz, bize karantina günlerini unutturacak bir tarif.
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı köftelik bulgur
1 litre + 1 çay bağı su
2 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı sumak
Evde varsa maydanoz ve taze soğan
Kırmızı mercimekleri 1 litre su içinde, suyunu tam çekmeyecek şekilde iyice yumuşayana kadar pişirin. Bulguru geniş ve derin bir kaba alın. Mercimekleri üzerine ilave edip üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Yarım saat bulgurlar şişene kadar bekletin. Bu sırada soğanları yemeklik doğrayın. Büyükçe bir sos tavasında zeytinyağı ile birlikte öldürün. İçine salçaları katın. Karabiber ve kimyonu da içine ilave edin. Birkaç dakika pişirdikten sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su ekleyin ve son birkaç dakika daha pişmeye bırakın. Bu salça karışımını kenarda beklettiğiniz mercimekli bulgurlu karışıma ekleyin. Üzerine sumak serpin. Önce bir kaşık yardımıyla, ılınınca da elinizle karışımı güzelce yoğurun. Bir miktar daha bekletin. Evde maydanoz ve taze soğan varsa, bunları da ince ince kıyıp içine doğrayın. Yeniden güzelce karıştırın. En son elinizle köfte şeklini verin.
Yemeklerinizi lezzetlendirmek ve besleyici hale getirmek için derin dondurucunuzda et ve tavuk tutuyor musunuz? Bu alışkanlığınız henüz yoksa karantina günlerinde evde yapılabilecek yemekleri öğrenirken, şimdi edinebilirsiniz. Bu arada Karantina İçin Mutfak Alışveriş Listesi makalemize göz atabilirsiniz. Buzluktan çıkartıp adeta bir kase sağlık küpü haline getireceğiniz tavuklarımızla, bakalım neler yapabiliriz.
4 adet tavuk but (Yoksa tavuğun herhangi bir bölümü de olur)
Evde bulunan bir çeşit şehriye
Karabiber
Tuz
Limon
Tercihe göre salça ve sıvı yağ
Evde varsa maydanoz veya kuru maydanoz
Tavuklarımızı çorbamızı yapacağımız günün sabahında buzluktan çıkartıp, tezgahımızın güneş almayan ve sabit ısılı bir noktasına koyalım ve çözünmelerini sağlayalım. Mikrodalga da kullanabilirsiniz. Sonrasında 1,5 litre kadar içme suyu içerisinde tencerenin kapağı kapalı şekilde kaynamaya alalım. 1 saat kadar geçtikten sonra pişip pişmediklerini kontrol edelim. Et kemikten geride parça bırakmadan kolayca ayrılıyorsa, tamam demektir. Butları bir tabağa çıkartıp soğumalarını bekleyelim. Tavuk suyumuzun içine şehriyeleri atalım ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim. İçine taze çekilmiş karabiber ve tuzumuzu ekleyelim. Kenardaki butları temizleyerek etlerini didelim ve çorbanın içine atalım. Çorbasını salçalı tercih edenler, bir kenarda az sıvı yağ ile az salçayı kavurarak, çorbanın içine ekleyebilir. Tercihe göre limonla birlikte servis edelim. Evde varsa bu tarifin üzerine kıyılmış maydanoz koyabilir, maydanoz her an elinizin altında olsun isterseniz baharat rafınızda kuru maydanoz bulundurarak bunu da kullanabilirsiniz.
Türk mutfağının en bereketli ve en sağlıklı besinlerinden biri, tarhana. Eğer evinizde varsa ne ala. Yoksa da karantina için mutfak alışveriş listesi yaparken, buna eklemenizi tavsiye ederiz. Başlı başına bir öğün olarak tüketebilir, gün içinde acıkınca ısıtıp içebilirsiniz.
3-4 kaşık tarhana
1 litre su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Kırmızı pul biber
Kuru nane
Tarhanamızı tencereye koyduğumuz oda sıcaklığındaki suyun içine atalım. Altını orta ateşte açıp sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynamaya başladığında altını kısıp kapağını kapatalım. Bu sırada küçük bir sos kabında tereyağını eritelim ve içine salçamızı ilave edip, yağın yanmaması için sürekli karıştırarak pişirelim. Yağ ve salça karışımını tarhanaya ekleyelim. Bazı hazır tarhanalar tuzlu olabiliyor, bu nedenle tadına bakıp gerekiyorsa tuzunu da ilave edelim. 5 dakika kadar bu şekilde kaynattıktan sonra tarhanamız hazır. Üzerine kırmızı pul biber ve kuru nane ile servis edebilirsiniz.
Bu arada evde otururken tarhananın nasıl yapıldığını da öğrenmek isterseniz, Ev Yapımı Tarhana tarifimize göz atabilirsiniz.
Haftada iki gün balık yemek gerektiğini tüm uzmanlar söylüyor. Karantina mutfağınızda tercihinizi uzun süre dayanan konserve ton balığından yana kullanabilirsiniz. Değişiklik isterseniz, buzluğa farklı balıklar alıp atarak, onları da kullanabilirsiniz. Bizim önerimiz, çok farklı tarifleri yapılabilen, lezzetli uskumru. Temel bir tarif paylaşalım.
4 adet temizlenmiş uskumru
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kadar kaya tuzu
Taze çekilmiş karabiber
Kekik
Limon
Uskumruları hazırlayacağınız günden bir gün önce derin dondurucudan çıkartıp buzdolabınızın alt kısmına alın ve burada soğukta sağlıklı bir şekilde çözünmesini sağlayın. Çözünen uskumruları hafifçe yıkayın ve sularını güzelce süzdürün. Bu sırada fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Fırın tepsinizin içine balıkları alın. Üzerine zeytinyağı, kaya tuzu ve taze çekilmiş tane karabiberi koyarak, elinizle iyice ovun. Limonları tekerlek şeklinde kesip balıkların kenarlarına yerleştirin ve son olarak üzerine kekik serpiştirin. Fırında 15-20 dakika kadar, kurumasına müsaade etmeden pişirin. Ekmekle, lavaşla, patates püresiyle veya evdeki malzemeleriniz uygunsa salatayla birlikte yiyebilirsiniz.
Humus, hem lezzetli hem bereketli bir meze. Ana yemeklerin yanına bir renk katmak için hazırlayabilir, gün içinde bayat ekmekleri kızartıp içine bandırarak, sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Daha önce yılbaşı mezeleri altında okuyucularımızla paylaştığımız humus tarifimize ulaşmak için tıklayın.
Sebzeler Değerlensin: Yoğurtlu Pancar
Korona tedbirleri öncesinde aldığınız, buzdolabınızın kenarında köşesinde kalmış olan sebzeleri de en verimli şekilde değerlendirmek gerekiyor. Pancar ile yapılabilecek, basit bir meze tarifi paylaşıyoruz. Bu tarifi aynı şekilde havuç, kereviz, patates, kabak gibi sebzelerle de hazırlayabilirsiniz.
2 adet pancar
2 diş sarımsak veya granül sarımsak
1 kase yoğurt (varsa süzme yoğurt, yoksa suyu olabildiğince süzülmüş)
1 kaşık mayonez
Tuz
Pancarları haşlayın ve kabuklarını soyarak rendeleyin. Sarımsakları tuzla güzelce ezin. Pancarları genişçe biz kaba alarak, üzerine sarımsakları, mayonez ve yoğurdu ilave edin. Evde sarımsak kalmadıysa, granül sarımsak da kullanabilirsiniz. Bu durumda tuzu direkt karışıma ekleyin. İyice karıştırıp servis edin.
Patates uzun süre dayanıklı olduğu için karantina mutfağında bolca bulundurulabilecek bir sebze. Bezelye de dondurulmuş veya konserve şekilde alınıp dolaba atılabilir. Bu ikili bir araya gelince, hem çok doyurucu hem de çok lezzetli bir yemek meydana çıkıyor. Biz salçalı yaptık ama evde varsa içine kıyma da ilave edebilirsiniz.
4 adet orta boy patates
1 kavanoz veya yaklaşık 2 su bardağı ayıklanmış bezelye
2 orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Göz kararı su
Tuz
Kırmızı pul biber
Patatesleri güzelce yıkayalım. Soyduktan sonra bir kez daha sudan geçirelim. Küçük küpler halinde doğrayalım ve suyun içinde bekletelim. Kenarda soğanları yemeklik doğrayalım. Tenceremizde zeytinyağı ile birlikte soğanları soteleyelim. Pembeleşince içine salçamızı koyalım. Yanmasına müsaade etmeden karıştırarak pişirelim. İçine patatesleri ekleyelim ve üstlerine hafifçe çıkacak kadar suyu ve pul biberi de koyup, kapağını kapatıp 10 dakika kadar pişmeye bırakalım. Bezelyelerimiz konserve veya dondurulmuş oldukları için bir ön pişirme işleminden geçmiş olacaklardır. Bu nedenle tarifimizde patatesler hafif yumuşadıktan sonra bezelyeleri koyacağız. Ancak taze bezelye kullanıyorsanız, ikisini aynı zamanda da atabilirsiniz. Onlar da piştiğinde yemeğimiz hazır.
Makarna karantina günlerinde evde yapılabilecek yemekler arasında en popülerlerinden. Pek çok kişi evine paketlerce makarna stokladı. Pek çok farklı sosla birlikte hazırlanabilmesi, hem tek başına hem ana yemeklerin yanında yenebilmesi elbette makarnaya çok yönlülük veriyor. Üstelik tüm sosları deneyip, sıcak tariflerden sıkıldığınızda, soğuk olarak da tüketebileceğiniz bir lezzet. Makarna salatasının özü, haşlayıp, soğutup, farklı malzemelerle harmanlamaktır. Biz evde uzun süre bulundurulabilecek konserve malzemeler ve kuru baharatlarla hazırladığımız önerimizi paylaşıyoruz. Siz evde ne varsa, onunda karıştırıp afiyetle yiyebilirsiniz.
½ paket makarna (mümkünse küçük ebat olanlarından)
1 kutu (1 su bardağı kadar) konserve mısır
15 adet kornişon turşu
2 parça konserve kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kuru dereotu
1 çay kaşığı granül sarımsak
2 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
Tuz
Makarnamızı her zamanki tuzla birlikte gibi haşlayıp, suyunu süzüp soğumaya bırakalım. Bu sırada konserveden çıkardığımız tüm malzemeleri ayrı ayrı iyice süzelim. Kırmızı biber ve kornişonları küçük küçük keselim. Makarnaları genişçe bir kaseye alalım. İçine turşu, mısır ve biberleri atalım. Yoğurdu, mayonezi ve granül sarımsağı da ilave ettikten sonra güzelce karıştıralım. Tadına bakıp gerekirse tuz ilavesi yapalım. Tümü harmanlanınca, kasemizin üzerini düzleyelim, üzerine kuru dereotu serperek servis yapalım.
Evde kolayca bulunabilecek malzemelerle, yapması, tutturması çok kolay bir kek tarifi paylaşıyoruz. Bu tarifin güzelliği, evdeki malzemelere göre yaratıcılığınızı kullanmaya imkan vermesi. Dilerseniz içine kakao, muz, elma, ceviz, tarçın, vanilya, çikolata veya aklınıza gelen diğer malzemeleri de kolayca koyabilirsiniz.
5 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı + 3 kaşık un
1 limon
Kalıbı yağlamak için sıvı yağ
Kek kalıbını sıvı yağ ile yağlayın, üzerine bir miktar un serpip fazlasını silkeleyin. Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Yumurtaları ve toz şekeri yoğurda benzer şekilde kıvam alıncaya kadar çırpın. Üzerine unu eleyerek ilave edin. Nazik hareketlerle güzelce karıştırın. 1 limonun kabuklarını rendeleyip hamura ilave edin. Suyundan 1 çorba kaşığı kadarı da üzerine ekleyin. Tümünü güzelce karıştırın. Hamuru kalıba dökerek fırına verin. 40 dakika içinde nefis kekiniz hazır.