Son dönemde ne zaman zayıflamaya karar veren veya spor yapmaya başlayan birini görsek, ilk yaptığı şeylerden birinin diyetine yulaf ezmesini eklemek olduğunu da görüyoruz. Yulaf ezmesi zayıflatır mı soruları her arkadaş toplantısında, her ofiste havalarda uçuşuyor. İlk kez yulaf ezmesiyle tanışan birinin aklına takılan ilk soru ise bu garip görünümlü tatsız besinin nasıl yenileceği oluyor. Hemen internetten yulaf ezmesi tarifleri araştırılıyor. Yulaf ezmesi nasıl yenilir aramaları yapılıyor. Siz de bu süreçlerden geçtiyseniz, yalnız değilsiniz.
Yular ezmesi biliyorsunuz ki, önemli bir enerji kaynağı. Bu nedenle özellikle kahvaltıda yenilmesi öneriliyor. Bol miktarda karbonhidrat içermesine rağmen, spor ve diyet rutini sırasında rahatça yenilebiliyor. Çünkü yulaf ezmesi, yavaş sindirilen, bu nedenle uzun süre enerji ve tokluk hissi veren, bu özelliğini kazanmasını sağlayan bol lif içeriği sayesinde sindirim sistemini de düzenleyen, kompleks karbonhidratlar sınıfındadır. Özellikle spor öncesinde yenmesinin nedeni de, bedenin ihtiyaç duyduğu enerjiyi kaslardan değil karbonhidratlardan elde etmesini sağlayarak, spor sırasında bedende bulunan ve kas yapımında kullanılan protein stoklarını yıkıma uğratmamasıdır. Ayrıca yulaf, folik asit, potasyum, magnezyum ve lif açısından zengin besin değerine sahiptir. İçeriğindeki bolca aminoasit vücut için önemli bir protein kaynağı olarak da görev görür.
Yulaf ezmesi işte böyle faydalı bir besin. Onun özelliklerine yaraşır şekilde yemek için ise yulaf ezmesi tarifleri konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Yulaf ezmesi temelde müsli tarzı karışımlar halinde yenilebilir, kreplerin, omletlerin içine konulabilir. Genel olarak içine un koyduğunuz her türlü tarife de bir miktar yulaf ezmesi eklenebilir. Bu şekilde tüketmeye bir kez alıştığınızda, aslında kendine has bir tadı olduğunu, tazesi ile bayatı arasında fark olduğunu fark edeceksiniz. Diyetinizin bir kez parçası olduğunda, ondan hiç vazgeçmek istemeyeceksiniz.
Yulaf ezmesi ile ister atıştırmalık olarak, ister spordan önce, isterseniz de başlı başına bir öğün olarak tüketebileceğiniz sayısız tarif yapmak mümkün. Bazı temel örneklerden bahsetmek isteriz.
Yulaf Ezmeli Kase
Yulaf ezmesini yemek için en klasik tariflerden ilki onu süt veya yoğurtla karıştırmaktır. Sütü sıcak ya da soğuk olarak kullanabilirsiniz. Sıcak kullanacaksanız, içinde yulafları bir miktar bekleterek yulaf lapası elde edebilirsiniz. Sadece süt ve yoğurt karıştırılarak hazırladığınızda ilk başta yemesi biraz zor gelebilir. Bu nedenle içine chia ve keten tohumu, meyveler, kuruyemişler, az miktarda bal veya çikolata parçacıkları atabilirsiniz. Özellikle muz ve çilek bu kaseye çok yakışacaktır. Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler de en az taze meyveler kadar lezzetli sonuçlar verir ve enerji verme konusunda da sınıfı geçer. Eğer evde meyve yoksa, kasenizi tatlandırmak için içine toz tarçın koyabilirsiniz. Tarçın hem hafif bir tatlılık verecek hem de yulafın unlu tadını bastıracaktır.
Ek olarak bu tarife Hayfene' nin Granola ve Yulaf Baharatından da serperek sağlıklı bir kahvaltı elde edebilir, tarifinizi daha da lezzetlendirebilirsiniz!
Bu şekilde yediğiniz yulaf ezmesi kalori miktarı bakımından değişiklik gösterir. Bir kase yulaf ezmesi kalorisi 370 kalori kadardır. Ancak içine koyduğunuz meyvelere, süt veya yoğurdun yağlı olup olmamasına göre bu miktarın değişeceğini akıldan çıkarmamak gerekir.
Omlet
Omlet yaparken içine un koymak sık rastlanan bir alışkanlık. Bu omletin başlı başına bir öğün haline gelmesini sağlıyor. Ancak gündelik olarak kullandığımız beyaz un ile hazırlanan tarifler vücutta çok hızlı şekilde yakılarak, ancak kısa süreli tokluk hissi veriyor. Hem omletinizin lezzetini daha yükseğe taşıyacak hem de daha besleyici olmasını sağlayacak dokunuş ise yulaf ezmesiyle geliyor. Yulaf ezmesini omleti yapacağınız tavaya alın. Hiç yağsız, ezmeleri tavada kızdırın. Kıtır kıtır bir hal almaya başladıklarında üzerine çırpılmış yumurtaları dökün. Hiç tuz bile koymadan, çok sağlıklı ve doyurucu bir öğün elde edebilirsiniz. Bu omlete biraz tarçın ekleyerek hafif tatlı bir lezzet, karabiber ekleyerek ise nötr bir lezzet elde edebilirsiniz.
Krep
Normal krep tarifinizde yer alan un miktarı yerine, onun 4’te 3’ü kadar yulaf unu koyabilirsiniz. Yulaf unu hazır olarak satılır ancak yulaf ezmesi ile de hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, ezmeleri un haline gelene kadar mutfak robotundan geçirmek.
Yulaflı Kurabiye
Granola veya kurabiye tariflerinizi de yulaf ezmesi ile zenginleştirebilirsiniz. Normal granola tarifinin içine dilediğiniz kadar yulaf atabilirsiniz. Bu şekilde doyurucu kurabiyeler elde edersiniz. Kurabiye tarifi için de tıpkı krepteki gibi yulaf unu kullanabilirsiniz.
Yulafla yapabileceğiniz tarifleri konuştuk, şimdi sırada Yulaflı Kahvaltı Kurabiyesi tarifimizin videosu var! Sağlıklı ve lezzet dolu bir seçenek için göz atmayı unutmayın.